“Η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός”.

“Η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός”.

Ο αριστοτελικός πολιτικός στοχασμός στις μεσαιωνικές αραβικές, συριακές, βυζαντινές και εβραϊκές παραδόσεις.-Ένας συλλογικό έργο , που επιμελήθηκαν ο καθηγητής  Βασίλειος Σύρος και 0 Γεώργιος Στείρης. 

Από το εκδοτικό  Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα (Αθήνα) κυκλοφόρησε στα ελληνικά το συλλογικό έργο , με τον τίτλο  Η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός. Ο αριστοτελικός πολιτικός στοχασμός στις μεσαιωνικές αραβικές, συριακές, βυζαντινές και εβραϊκές παραδόσεις”.

Οι μελέτες που συναπαρτίζουν αυτή την ανθολογία αποτελούν μια πρώτη απόπειρα να χαρτογραφηθεί η διαδρομή του πολιτικού στοχασμού του Αριστοτέλη στην αραβική, συριακή, βυζαντινή και εβραϊκή παράδοση, κατά τον Μεσαίωνα και την πρώιμη νεωτερικότητα. Τα κείμενα βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών, το οποίο είτε δεν έχει λάβει τη δέουσα ερευνητική προσοχή είτε δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε σχέση με τις ιδέες του Σταγειρίτη φιλοσόφου περί πολιτικής, ηθικής και ρητορικής.

Ο τόμος επιχειρεί να ανοίξει δρόμους για νέες αναγνώσεις, αμφισβητώντας την κρατούσα επιστημονική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία o αραβικός και εβραϊκός πολιτικός στοχασμός του Μεσαίωνα επηρεάστηκαν, κατά κύριο λόγο, από την πλατωνική φιλοσοφία.

Την επιμέλεια του έργου έχουν κάνει ο καθηγητής Βασίλειος Σύρος  και την  επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης ο Γεώργιος Στείρης. 

Τα περιεχόμενα του συλλογικού τόμου είναι : 

Ευχαριστίες

ANTONY BLACK

Προλογικό σημείωμα για την ελληνική έκδοση (μτφρ. Νίκος Ταγκούλης)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΥΡΟΣ

Ο κύκλος των χαμένων υπομνηματιστών: οι πολιτικές ιδέες του Αριστοτέλη με αραβική, συριακή, βυζαντινή και εβραϊκή περιβολή

(μτφρ. Νίκος Ταγκούλης)

JOHN W. WATT

Η Ρητορική του Αριστοτέλη και ο πολιτικός στοχασμός στην χριστιανική Ανατολή και στους αλ-Φαράμπι, Αβικένα και Αβερόη

(μτφρ. Ιωάννα Τριπουλά)

FREDERIQUE WOERTHER

Η Ρητορική του Αριστοτέλη ως όχημα διάδοσης των αριστοτελικών πολιτικών ιδεών στην αραβική πολιτική φιλοσοφία: Didascalia in Rethoricam ex glosa Alpharabii

(μτφρ. Νίκος Ταγκούλης)

JULES JANSSENS

Ο Ibn Bajja και ο πολιτικός στοχασμός του Αριστοτέλη

(μτφρ. Ιωάννα Τριπουλά)

  1. PETER JOOSSE

Μεταξύ αινίγματος και παραδείγματος: η πρόσληψη των Πολιτικών του Αριστοτέλη στην Εγγύς Ανατολή· οι αραβικές και συρο-αραμαϊκές παραδόσεις

(μτφρ. Ιωάννα Τριπουλά)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΔΕΛΛΗΣ

Τα Πολιτικά του Αριστοτέλη στο Βυζάντιο

(μτφρ. Νίκος Ταγκούλης)

ABRAHAM MELAMED

Τα Πολιτικά του Αριστοτέλη στον εβραϊκό πολιτικό στοχασμό του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης

(μτφρ. Ιωάννα Τριπουλά)

JEAN-PIERRE ROTHSCHILD

Η αντιπαράθεση περί των τελικών σκοπών της πολιτικής κατά Αριστοτέλη στους Εβραίους συγγραφείς

στη μεσαιωνική Ισπανία

(μτφρ. Νίκος Ταγκούλης)

Κατάλογος συντελεστών

Vasileios Syros | I Tatti | The Harvard University Center for Italian  Renaissance Studies

*Στον σύνδεσμο ακούστε συνέντευξη του καθηγητή Βασίλειου Σύρου , την οποία έδωσε τον περασμένο Αύγουστο, στην εκπομπή της ERT «Φωνή της Ελλάδας».

 

Ο διακεκριμένος καθηγητής Βασίλειος Σύρος στη «Φωνή της Ελλάδας» | ΕΡΤ WebRadio (ert.gr)

Share this post