“Γη της Ιωνίας”- Βιβλίο και Ψηφιακός δίσκος

“Γη της Ιωνίας”- Βιβλίο και Ψηφιακός δίσκος

Ένα εμβληματικό έργο για την  Σμύρνη και την Μικρά Ασία από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», τον συνθέτη  Ανδρέας Κατσιγιάννη και την Εστουδιαντίνα Ν.Ιωνίας Βόλου.

Στις αρχές του χρόνου  ο ageliaforos έλαβα ένα φάκελο από τον Βόλο. Αποστολέας η  κ. Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου, πρόεδρος της δραστήριας   Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες».  Ο φάκελος περιείχε  επιστολή της κ. Άννας Πετσιάβα – Παπανικολάου , με θερμές ευχές για τον νέο χρόνο, και ένα μοναδικό βιβλίο με κείμενα και CD  με τραγούδια για την Σμύρνη. Τίτλος: “Γη της Ιωνίας” (Σμύρνη 100 χρόνια μετά). 

Αφήσαμε για σήμερα  την παρουσίαση αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού μέχρι τώρα έργου  , γιατί η 13η Σεπτεμβρίου (με το νέο ημερολόγιο) είναι η πρώτη μέρα της καταστροφής της Σμύρνης . Τα τελευταία στρατεύµατα του Ελληνικού Στρατού είχαν  εγκαταλείψει τα παράλια και οι πρώτοι οπλισµένοι Τούρκοι εισέβαλαν  στη Σµύρνη ως “απελευθερωτές”. Άρχισαν  να κατακρεουργούν χιλιάδες Έλληνες Μικρασιάτες και πυρπόλησαν  την πρωτεύουσα της Ιωνίας . Η καταστροφή άφησε  πίσω της χιλιάδες νεκρούς και οδήγησε  πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην προσφυγιά.

“Η Γη της Ιωνίας”    αποτελεί εμβληματικό έργο και είναι αφιερωμένο  στη μνήμη των 100 ετών, που συμπληρώνονται το 2022,  από την καταστροφή της Σμύρνης.

“Σμύρνη έξοδος 1922”. Τοιχογραφία με την τεχνική της αγιογραφίας του αγιογράφου Ζαχαρία Καραφέργια στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Μαγνησίας , Βόλου. Το έργο σε επαγγελματική φωτογράφιση Φίλιππου Ρέτσιου κοσμεί τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Η πιο πάνω φωτογραφία είναι του Αρχιμ. του Ναού , π. Αμφιλόχιου Μήλτου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. 

Τη μουσική υπογράφει ο πολυσχιδής συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, σε συνεργασία με την περίφημη Εστουδιαντίνα Ν.Ιωνίας Βόλου, της οποίας είναι και ο δημιουργός. Συμμετέχει η χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο εξαιρετικός συγγραφέας, άοκνος ερευνητής του τραγουδιού και συνθέτης Θωμάς Κοροβίνης.

Η πρόεδρος της   Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου, σημειώνει , μεταξύ άλλων :

“Σκοπός του έργου αυτού είναι να τιμήσει τους πρόσφυγες της Ιωνίας που ¨ξυπόλητοι,  γυμνητεύοντες, φτωχοί και πειναλέοι¨ εγκαταστάθηκαν στην άνυδρη και στέρφα περιοχή του Ξυρόκαμπου και ¨μαρτυρήσαν¨ στην δραματική προσπάθεια τους να επιβιώσουν γράφοντας και σφραγίζοντας με ανείπωτα βάσανα την αυγή της ιστορίας της προσφυγικής βιωτής τους… Η διαδρομή αυτή στη μουσική και τον λόγο της ¨Ιωνίας γης¨ είναι αντίδωρο τιμής και μνήμης στους Μικρασιάτες προγόνους μας, σύμβολο για τη Νέα Ιωνία και γενικότερα ένας ύμνος θαυμασμού για την Ιωνία της καθ’ ημάς Ανατολής!”.

 

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης σημειώνει: “Άραγε είναι η ιστορία, ένα κομμάτι του εαυτού μας; Πάντα από παιδί προσπαθούσα να μπαίνω σε αυτή ως δρων πρόσωπο. Αυτή η διαδικασία μου έδινε έμπνευση. Η Μικρά Ασία και οι πρωταγωνιστές της, Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη, απλώνονται στον χωροχρόνο και κάθε τους εικόνα, αλλάζει σχεδόν όλο τον Κόσμο. Από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας, οι άνθρωποι της Μικρασίας προσπαθούν να χτίσουν γέφυρες, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι και μάλιστα με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους. Τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα τις πιο αδέσμευτες και αναλλοίωτες γέφυρες στο χρόνο, τις έφτιαξαν οι ποιητές. Ατέλειωτοι δρόμοι διακίνησης συναισθημάτων και ιδεών, γεμάτοι πάντα με φως για δημιουργία ακόμα και μέσα από τον πόνο. Τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι η αρχή του αναπόφευκτου, είναι το ΚΙΣΜΕΤ πολλών ψυχών. Οι ποιητές το γνώριζαν και το γνωρίζουν αυτό, το είπαν και το λένε, μας το παραδίδουν και εμείς κάθε φορά το κάνουμε τραγούδι. Στο αρχικό κάλεσμα των ΙΩΝΩΝ της Μαγνησίας, η προσφορά των συντελεστών αυτού του μοναδικού για την εποχή εγχειρήματος, δείχνει σεβασμό στην μνήμη, αλλά κυρίως την ανάγκη να ξαναβρεθούμε με αυτά που είναι ζωντανά και φανερά όσο ποτέ”.

Ο δίσκος είναι πολυσυμμετοχικός. Περιέχει μελοποιημένα ποιήματα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών, σημαντικών στιχουργών καθώς και ερμηνείες επιφανών ερμηνευτών και ηθοποιών.

Αναλυτικά ερμηνεύουν: Μάριος Φραγκούλης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώργος Μπαγιώκης

Αφηγούνται: Μιμή Ντενίση, Θωμάς Κοροβίνης, Ελένη Κοκκίδου, Χρύσα Παπά

Ποίηση & Στίχοι: Κωστής Παλαμάς, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κ. Π. Καβάφης. Κώστας Μπαλαχούτης, Ισαάκ Σούσης, Κώστας Καρτελιάς, Μιμή Ντενίση, Πόλυς Κυριάκου, Θωμάς Κοροβίνης, Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Το  βιβλίο συνοδεύεται με κείμενα και σημαντικά ανέκδοτα ντοκουμέντα από τη ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης καθώς και των προσφύγων,  που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ιωνία Βόλου. Επίσης, περιέχει   σπάνιες πολύτιμες γκραβούρες, που παραχώρησε ο κορυφαίος μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης.

Η εκλεκτή  παραγωγή κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται κείμενα τοπικών δημιουργών για την προσφυγούπολη Νέα Ιωνία στον Βόλο, όπου εγκαταστάθηκαν οι ξεριζωμένοι πρόγονοι από τη Μικρά Ασία. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κείμενα των Παναγιώτη Κατσιρέλου, Άννας Αϊβαζόγλου, Ελένης Δικαίου, Ελένης Πρίντζου, Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, Κικής Δανιηλίδου, Βασιλείας Γιασιράνη, Γεωργίας Καρακατσοπούλου – Χαιδούλη και Γεωργίου Τσιντσίνη. 

Καθοριστική συμβολή στην έκδοση του έργου είχαν  οι χορηγοί του που είναι:

Ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ν. Σμύρνης, η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας-Φιλαδελφείας- Ηρακλείου & Χαλκηδόνας, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των «Ιώνων» Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου, καθώς και το επιφανές μέλος του Ευλαμπία Μεντεκίδου.

*Ακούσετε αφηγήσεις  κειμένων του  cd: “Γη της Ιωνίας” .Το cd με το βιβλίο   διατίθεται από το ogdoo.gr, στην Αθήνα . ( [email protected] – ΤΗΛ: +30 21 0281 9090
 

 

Share this post