“Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου”, άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας

“Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου”, άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η πολιτική των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ έναντι Ελλάδος και Τουρκίας. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κοινή εκπαιδευτική άσκηση Τουρκίας – ΗΠΑ στην Κεντρική και την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κοινή άσκηση του τουρκικού πολεμικού πλοίου Κεμάλρεϊς με το Αϊζενχάουερ πραγματοποιήθηκε στις στο πλαίσιο της άσκησης “Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου”.

Εξάλλου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS, βρίσκεται εν πλω προς την κυπριακή ΑΟΖ. Το σκέφος  αναχώρησε από το λιμάνι της Tasucu, απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κύπρου.

Το ερευνητικό πλοίο με βάση το στίγμα του φαίνεται να έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα όπου στη συνέχεια θα προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από πλευράς Τουρκίας για έρευνες. Με βάση την παράνομη navtex που έχει εκδοθεί το Barbaros αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας έρευνες και σε περιοχές την ανατολικών τεμαχίων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Share this post