“Εφυγε” ο αεικίνητος δημοσιογράφος Κόκος Λεωνίδα

“Εφυγε” ο αεικίνητος δημοσιογράφος Κόκος Λεωνίδα

Απεβίωσε σήμερα  και κηδεύεται αύριο Παρασκευή ο Γεώργιος (Κόκος) Λεωνίδα, ένας δημοσιογράφος της παλιάς φρουράς, σε ηλικία 87 χρόνων. Στη διάρκεια της μακράς δημοσιογραφικής του καριέρας ο Γ. Λεωνίδα εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Αγών», ενώ διατέλεσε και ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων την περίοδο 1974-2004. Διατέλεσε επίσης ανταποκριτής αρκετών αθηναϊκών εφημερίδων όπως «Η Καθημερινή», «Μεσημβρινή» και «Το Βήμα», αλλά και της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Πρωινή». Επίσης, υπήρξε ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Λευκωσία

Ο μεταστάς υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το 1959 και έφερε τον αριθμό 7 στο μητρώο μελών της οργάνωσης. Η σχέση του με τη συντεχνία ήταν αδιάλειπτη, συνεχής και ιδιαιτέρως θερμή. Υπήρξε παράλληλα ένας από τους ιδρυτές του Κλάδου Βετεράνων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ στον οποίο και διατέλεσε αντιπρόεδρος από την ίδρυση του το 2020.

Ο εκλιπών Γ. Λεωνίδα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ , στις 11 .6. 2021, μετά τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα

Ο Γ. Λεωνίδα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης μέσα στο δημοσιογραφικό κόσμο για τον χαρακτήρα, το ήθος, τη φιλικότητα και την πραότητα του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, αναφέρει ανακοίνωση του, ” θέρμα συλλυπείται τους οικείους του μεταστάντος, τη σύζυγο του Λούλλα, τα παιδιά του Θάνο και Στάλω, τα εγγόνια του και όλους τους συγγενείς. Αιωνία του η μνήμη”.

Εξέδωσε το «Λεύκωμα της ΕΟΚΑ», στο οποίο δημοσιεύονται χρονολογικά όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.

 

****************************************

Ο συνάδελφος και συγγραφέας Παναγιώτης Παπαδημήτρης έγραψε για τον εκλιπόντα Γ. Λεωνίδα

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ,
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ,
ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΧΡΟΝΙΑ
Ενας πολύ αγαπητός συνάδελφος, ο Γεώργιος Λεωνίδας, μας άφησε σήμερα χρόνια.
Ηταν 87 χρόνων.
Εφυγε το πρωί λίγο μετά που πήρε το πρωινό του, στο σπίτι του, στην Εγκωμη, Λευκωσίας.
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 11 πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Εγκωμης.
Ο Γεώργιος Λεωνίδας ήταν από τους δημοσιογράφους της παλιάς φρουράς που υπηρέτησαν τη δημοσιογραφία για ολόκληρες δεκαετιες
Γεννήθηκε το 1934 στη Λευκωσία και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Θήτευσε κοντά στον εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία» και το 1962 εξέδωσε μαζί με το Νίκο Κόση το περιοδικό “Ο Αγών”, το οποίο το 1964 μετατράπηκε σε καθημερινή εφημερίδα, στην οποία διετέλεσε αρχισυντάκτης και πολιτικός συντάκτης.
Τον Αύγουστο του 1974 ανέλαβε διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (Α.Π.Ε.) στην Κύπρο, θέση που κατείχε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2004.
Διετέλεσε επίσης ανταποκριτής πολλών αθηναϊκών εφημερίδων, όπως “Η Καθημερινή”, “Μεσημβρινή” και “Το Βήμα”, καθώς και της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης “Πρωινή”.
Υπήρξε επίσης ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Λευκωσία καλύπτοντας για ένα μεγάλο διάστημα τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στην κυπριακή πρωτεύουσα.
Για ένα μεγάλο διάστημα διατηρούσε παράλληλα με την δημοσιογραφική του ιδιότητα και το διαφημιστικό γραφείο «Διέντυπο» το οποίο είχε εκδόσει πολλά βιβλία.
Ανάμεσα σ’ αυτά και το βιβλίο «Λεύκωμα της ΕΟΚΑ» (το εκδόσαμε μαζί) στο οποίο δημοσιεύονται χρονολογικά όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα μαζί με σωρείαν φωτογραφιών.
Στο προεδρικό είχε ελεύθερη πρόσβαση.   Οι περισσότεροι υπουργοί και αξιωματούχοι του κράτους ήταν φίλοι του. Ολοι οι ηγέτες τον φώναζαν με το μικρό του όνομα, Κόκο. Ηταν μια από τις πιο γνωστές φυγούρες της Κυπριακής δημοσιογραφίας από τη δεκαετία του 1950. Πήρε από όλους τους ηγέτες συνεντεύξεις, έγραψε χιλιάδες πολιτικά ρεπορτάζ και άρθρα, ενώ όλοι οι πρεσβευτές της Ελλάδας τον συμβουλεύονταν για το κυπριακό. Ηταν πολυσχιδής η δημοσιογραφική του προσφορά.
Στις φωτογραφίες ο μεγάλος δημοσιογράφος Γεώργιος Λεωνίδας με τον Γλαύκο Κληρίδη, με τον Πρόεδρο ( επίτιμο τώρα ) της ΕΣΚ Ανδρέα Καννάουρο .

Share this post