“Διεθνής διάσκεψη” για τα Βαρώσια στα πλάνα του Ερντογάν

“Διεθνής διάσκεψη” για τα Βαρώσια στα πλάνα του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ετοιμάζει «Διεθνή διάσκεψη» το Φθινόπωρο για τα Βαρώσια (περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου)  σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Υποστήριξε ότι για τα Βαρώσια θα κάνουν “ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο» και πως θα προχωρήσουν σε αυτά τα βήματα χωρίς να έχουν επιφυλάξεις”.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι ATV, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έδωσαν το μήνυμα κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες και οργανισμοί άρχισαν να απειλούν.

«Εν τω μεταξύ, έγινε μια συνάντηση στη Γενεύη. Χάρη σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Τατάρ στάθηκε όρθιος, έμεινε σταθερός και μετέφερε το μήνυμά μας στους  ανθρώπους εκεί. Τι είναι αυτό; Δύο  κυρίαρχα κράτη. Δεν υπάρχουν άλλες παραχωρήσεις εδώ, τελείωσε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, τελείωσε. Ό, τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει τώρα», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τη διαδικασία στο Μπούργκενστοκ το 2004 ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «δυστυχώς η ΕΕ διατηρούσε έκτοτε πάντα το βόρειο τμήμα με ψέματα… Δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της». Σύμφωνα με τον ίδιο «έπρεπε να δώσει μεγάλη διοικητική και οικονομική υποστήριξη. Δεν έδωσε καμία. Κοίτα, ακόμα καθυστερούν την Κύπρο αυτή τη στιγμή. Ποιος αναγνωρίζει τώρα την ΤΔΒΚ;  Μόνο εμείς».

Διερωτήθηκε «γιατί δεν την αναγνωρίζετε; Όταν πηγαίνετε  στον νότο, γιατί δεν πάτε και στον βορρά; Πηγαίνετε. Ποιος σας τρομάζει»;

 Αλλά εμείς, είπε, «πήγαμε με ηρεμία και άνεση. Τι συμβαίνει στην επόμενη διαδικασία; Θα το δείξουμε εγκαίρως, αλλά τα περίκλειστα Βαρώσια  άνοιξαν τώρα; Άνοιξαν. Τώρα, τι είδους βήματα θα γίνουν για αυτόν τον τόπο, ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο». 

Σε ερώτηση, εάν η «διεθνής διάσκεψη» θα αφορά γενικότερα το Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε θετικά, αλλά είπε ότι θα δώσει κυρίως βάρος στα Βαρώσια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post