“Δεν είναι δουλειά μας να θέτουμε τελεσίγραφα”, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ

“Δεν είναι δουλειά μας να θέτουμε τελεσίγραφα”, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Σαρλ Μισέλ: Η Ε.Ε. είναι παρατηρητής στη διαδικασία 5 + 1 σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού.

«Μια στιγμή ευκαιρίας» περιέγραψε την άτυπη συνάντηση 5+1 που συγκαλείται για την Κύπρο στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αλ Τζαζίρα κατά πόσο  τα Ηνωμένα Έθνη θα τα παρατήσουν, αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, είπε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετάσχει στο παρελθόν στην πενταμερή για το κυπριακό και θα παραμείνει δεσμευμένη στη υπόθεση καθώς εκτιμά ότι πράγματι μπορεί να διαδραματίσει θετικό και, καρποφόρο ρόλο για μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Σαρλ Μισέλ , μετά το πέρας της 2ης ημέρας τηλεδιάσκεψης των 27.

Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει το πως λαμβάνουν υπόψιν τις εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία στην όλη συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα της Ε.Ε. και τι ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε τα εξής:

Τόνισε δε ότι “όσον αφορά τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών (για το κυπριακό), έχετε δίκιο, στο παρελθόν η ΕΕ έχει μετάσχει ως παρατηρητής και είμαστε ακόμα παρατηρητής σε αυτήν τη διαδικασία 5 + 1 σχετικά με την επίλυση του κυπριακού. Και θα είμαστε πολύ δεσμευμένοι ως ΕΕ επειδή πιστεύουμε πράγματι ότι μπορούμε να παίξουμε θετικό ρόλο, καρποφόρο ρόλο προκειμένου να υποστηρίξουμε όλες τις θετικές προσπάθειες, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή”.

Ο κ. Μισέλ επεσήμανε ότι η Ε.Ε θέλει περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, κάποιες διαφορές, και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον, το συμφέρον των κρατών μελών και επίσης να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε αυτήν τη σημαντική περιοχή για εμάς”, κατέληξε ο Πρόεδρος Μισέλ.

Share this post