“Χριστός γεννᾶται” και “Πανδαισίαν μυστικήν”. Ήχος Δ΄

“Χριστός γεννᾶται” και “Πανδαισίαν μυστικήν”. Ήχος Δ΄

Ο Ευάγγελος Κατσιναβάκης ψάλλει το “Χριστός γεννᾶται” σε ήχο Α΄. Τον συνοδεύει το Μικτό Φωνητικό Σύνολο Δωματίου Ars Nova σε κάθετη τροπική εναρμόνιση του Δημήτρη Παπαποστόλου.

 

Εκτός εκκλησιαστικής λατρείας, οι συνθέσεις της Σχολής της Βυζαντινής Πολυφωνίας προσφέρονται θαυμάσια για συναυλίες, εκπομπές, διαλέξεις μουσικολογικού περιεχομένου κ.τ.τ. Ο Ευάγγελος Κατσιναβάκης επέλεξε  ως παράδειγμα μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργάνωσε προ ετών με τις μαθήτριες και τους μαθητές του στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού με θέμα τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Εκεί, εξετάζοντας με πολύ πρωτότυπο, «πιραντελλικό», κατά μία έννοια, τρόπο την προσωπικότητα και το έργο του, διανθίστηκε η παρουσίαση  με συνθέσεις της Σχολής της Βυζαντινής Πολυφωνίας, αφ’ ενός μεν χριστουγεννιάτικες του Δ. Παπαποστόλου, αφ’ ετέρου δε του Ευάγγελου Καστιναβάκη  από την εκκλησιαστική ακολουθία που έγραψε στον «Άγιο των γραμμάτων» μας ο Π. Β. Πάσχος. 

Η Αναστασία Κατσιναβάκη ψάλλει το “Πανδαισίαν μυστικήν”, προσόμοιο σε ήχο Δ΄ από την εκκλησιαστική ακολουθία του  Πάσχου. Την συνοδεύει το Μικτό Φωνητικό Σύνολο Δωματίου Ars Nova σε κάθετη εναρμόνιση του Ευάγγελου Κατσιναβάκη. Από ζωντανή ηχογράφηση στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού στις 20.12.2002.

 

*Η εικόνα της Γέννησης στην κορυφή τοποθετείται στις αρχές του 17ου αιώνα και ανήκει στην συλλογή του Μουσείου Μπενάκη των Αθηνών 

Share this post