“Χαμηλοί τόνοι” από τον Ερντογάν πριν από την επίσκεψη στα κατεχόμενα

“Χαμηλοί τόνοι” από τον Ερντογάν πριν από την επίσκεψη στα κατεχόμενα

“Οι δύο κοινότητες στην  Κύπρο θα πρέπει να αποφασίσουν χωρίς επηρεασμούς”, λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπυλέντ Μουμάι.

“Χαμηλούς τόνους” προσπαθεί να κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του στα Κατεχόμενα την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουλίου.

Σε αντίθεση με την προκλητική ρητορική που ακολουθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε χθεσινές του δηλώσεις έδωσε περισσότερη σημασία στη θρησκευτική γιορτή παρά στην επέτειο της «ειρηνευτικής», όπως τη χαρακτηρίζει, επιχείρησης στην Κύπρο, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ψευδοκράτος και τα Βαρώσια. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη  του Skai.gr , Μανώλη Κωστίδη , ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα γιορτάσουμε το Μπαϊράμι, θα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις, της 20ης Ιουλίου, θα προσευχηθούμε στη Βόρεια Κύπρο και στο Κοινοβούλιο, θα συνεδριάσουμε μαζί με τους Κύπριους» βουλευτές. Πιστεύω ότι τα μηνύματα που θα δώσουμε από εκεί, θα απλωθούν σαν κύματα σε όλο τον κόσμο, για την τόνωση του ηθικού των Κυπρίων αδερφών μας και για την αποφασιστικότητά μας».  

ΕΞΑΛΛΟΥ,  με προεδρικό διάταγμα ο Τούρκος πρόεδρος  απομάκρυνε από τη θέση του, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, που ο ίδιος είχε διορίσει στις 2 Ιανουαρίου, προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεις από φοιτητές που συνεχίστηκαν μέχρι προχθές.  Η κίνηση αυτή αποδίδεται στην προσπάθεια, που καταβάλλει τον τελευταίο καιρό να αλλάξει το προφίλ του, να προσεγγίσει την Δύση και να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός σε κάποια ζητήματα.

 ΠΗΓΗ:Skai.gr

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle 

Τι λένε οι Τούρκοι για την Κύπρο; Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο; Πόσο άλλαξε η πολιτική Ερντογάν και γιατί; Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπυλέντ Μουμάι μιλάει στη DW Greek.

 

Share this post