“Αρχονταρίκι”, αφιερωματικός τόμος  προς τιμή του καθηγητή Ευθύμιου Τσιγαρίδα

“Αρχονταρίκι”, αφιερωματικός τόμος  προς τιμή του καθηγητή Ευθύμιου Τσιγαρίδα

Κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος , με τίτλο : «Αρχονταρίκι», αφιερωματικός τόμος  προς τιμή του καθηγητή Ευθύμιου Τσιγαρίδα, ενός μεγάλου επιστήμονα, ακάματου ερευνητή και ακαδημαϊκού δασκάλου του ύψους και ύφους μεγάλων ακαδημαϊκών ανδρών άλλων εποχών.

Στο προλογικό σημείωμα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής , μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Ο καθηγητής Ευθύμιος Τσιγαρίδας έχει υπηρετήσει ποικιλοτρόπως την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Χριστιανικής Τέχνης, ήδη από το 1966, ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, επιμελητής αρχικά και Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αργότερα, προσφέροντας  πλούσιο έργο και αφήνοντας το μοναδικό αποτύπωμά του στις υπηρεσίες από τις οποίες πέρασε, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία, στα  Επτάνησα, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Άγιο  Όρος. Ιδιαίτερα γόνιμη στάθηκε και η περίοδος της δεκαπενταετούς ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του ως καθηγητή της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Κοινωνικής  Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το σπουδαίο έργο του, αποτυπωμένο, πέραν των υπηρεσιακών του «καταθέσεων» ως στελέχους της αρχαιολογικής υπηρεσίας, στις δεκάδες πολυσέλιδες μονογραφίες του και στα περισσότερα από 200 άρθρα του σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τον ανέδειξε σε έναν από τους σημαντικότερους μελετητές της Βυζαντινής και Χριστιανικής Τέχνης.

Το έργο του αναγνωρίστηκε επίσης με υψηλές βραβεύσεις από την Ακαδημία Αθηνών και  με τη συμπερίληψή του σε υπεύθυνες θέσεις στα διοικητικά συμβούλια της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της οποίας διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος, του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, του οποίου διετέλεσε, επίσης, αντιπρόεδρος.

Ο παρών τιμητικός τόμος τιτλοφορείται «Αρχονταρίκι», τίτλος που επελέγη, καθώς ανακαλεί στη μνήμη τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των προσκυνητών στις μονές του Αγίου  Όρους. Εκεί ο τιμώμενος τ. Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ομότιμος καθηγητής του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης άφησε βαθύ το αποτύπωμά του, με τη μακρά θητεία του στην Αθωνική Πολιτεία και με το πολύχρονο και πολυποίκιλο υπηρεσιακό και επιστημονικό έργο του. Στο δικό του πλέον «Αρχονταρίκι» φιλοξενούνται και ταυτόχρονα τον υποδέχονται σαράντα οκτώ άρθρα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, παλαιών και νέων συναδέλφων, φίλων και μαθητών του, οι οποίοι κατέθεσαν σε αυτόν τον νοσταλγικό χώρο της ζεστής, φιλάδελφης δοχής, τις επιστημονικές τους συμβολές ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, αγάπης και αναγνώρισης του συνεχιζόμενου, σπουδαίου έργου του και της συμβολής του, έργοις και λόγοις, στην πρόοδο της σύγχρονης έρευνας στον χώρο της Αρχαιολογίας και της Τέχνης του Βυζαντίου και του μεταβυζαντινού πολιτισμού». Μεταξύ άλλων στον τόμο γράφουν και Κύπριοι επιστήμονες.

*Δείτε τον αφιερωματικό τόμο

«Αρχονταρίκι», αφιερωματικός τόμος  προς τιμή του καθηγητή Ευθύμιου Τσιγαρίδα… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


ΦΩΤΟ: orthodoxianewsagency.gr

 

 

Share this post