Πτωτική η πορεία των κρουσμάτων στην Κύπρο

Πτωτική η πορεία των κρουσμάτων στην Κύπρο

Οδηγίες ΥΠΕΞ για τον επαναπατρισμό

Μια μικρή “αχτίδα φωτός” σε σχέση με την πορεία της πανδημίας το κορονοϊού διαφάνηκε σήμερα ,καθώς , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα , που καταγράφηκαν στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας , παρουσίασαν πτωτική τάση. 

Σε σύνολο 718 εξετάσεων προέκυψαν 19 νέα κρούσματα. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι και νεογνό, στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Τα εννέα κρούσματα αφορούν άτομα, που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και τα δέκα, άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Επτά από αυτά εντοπίστηκαν σε δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Λευκωσία και Λάρνακα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 465 εκ των οποίων τα 323  είναι από επαφές. Σαράντα-πέντε ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί.
Οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν, επίσης, ότι στην Αραδίππου προέκυψαν έξι θετικά κρούσματα, από 508 συνολικά δειγματοληψίες.
Στην Πάφο έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι στιγμής 96 εξετάσεις και εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Συνολικά έχουν ληφθεί 771 δείγματα.
Στα κατεχόμενα, επιβεβαιώθηκε άλλο ένα κρούσμα κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 92.

Το τρίμηνο βρέφος το οποίο βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η κλινική εικόνα του δεν έχει επιδεινωθεί. Η διεύθυνση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή νοσηλεία των παιδιών στο Μακάρειο.
Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Παίδων του Νοσοκομείου, υποβλήθηκε εξέταση και δεν διαπιστώθηκε κανένα θετικό κρούσμα μέχρι τώρα, αναφέρει η διεύθυνση του νοσοκομείου.
Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι στον έλεγχο που έγινε στα νοσηλευόμενα νεογνά και παιδιά δεν διαπιστώθηκε κανένα θετικό κρούσμα, πλην του βρέφους. Όλοι οι χώροι, οι οποίοι κρίθηκαν δυνητικά επιμολυσμένοι έχουν απολυμανθεί.
Επτά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου αφορούν δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Λευκωσία και Λάρνακα.
Τα πέντε εντοπίστηκαν στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο “Τίμιος Σταυρός” στη Λάρνακα και αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, γιατρό, νοσηλεύτρια, άνδρα από το προσωπικό ασφαλείας και δύο καθαρίστριες.
Βάσει διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, το ιδιωτικό νοσηλευτήριο ανέστειλε την λειτουργία του για λόγους δημόσιας υγείας και άρχισε η ιχνηλάτηση των επαφών των πέντε προσώπων.
Τρία άτομα επαφές του γιατρού, ήταν αρνητικά στον ιό όπως και οι 13 ασθενείς του νοσηλευτηρίου.
Για προληπτικούς λόγους διενεργήθηκε δειγματοληψία σε όλο το προσωπικό του νοσηλευτηρίου, 88 άτομα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θετικά στον ιό. Τα άλλα δύο κρουσματα εντοπίστηκαν στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία.

 

Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης δήλωσε ότι τα σημερινά στοιχεία “συντηρούν την ενθαρρυντική εκτίμηση που διατυπώσαμε και χθες ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουμε είναι αποτελεσματικά. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συμβαδίζει με την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή Αραδίππου μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και στην Πάφο τότε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Ο δρ. Μάριος Λοΐζου , Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δήλωσε μεταξύ άλλων:
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παγκόσμια, φτάνοντας το 1,3 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 70,000, η πανδημία δημιουργεί πιεστικές συνθήκες για έγκαιρη πληροφόρηση και ανακάλυψη. Σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές έρευνες και πρωτόκολλα για νέο εμβόλιο και στοχευμένες θεραπείες έναντι της νόσου COVID-19.

 


Το πρωτόκολλο θεραπείας που εφαρμόζεται στην Κύπρο έχει προταθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και στηρίζεται στην εμπειρία κυρίως της Κίνας, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη αντίστοιχη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

– Σε ασυμπτωματική ή ήπια νόσο αυτή τη στιγμή δεν προτείνεται αγωγή παρά μόνο παρακολούθηση.
– Σε ήπια προς μέτρια νόσο, συνιστάται έναρξη αζιθρομυκίνης με ή χωρίς υδροξιχλωροκίνη.
– Σε μέτρια προς σοβαρή νόσο, συνιστάται προσθήκη των αντιρετροϊκών λοπιναβίρη/ριτοναβίρη.
– Σε βαριά νόσο, συνίσταται προσθήκη ρεμδεσιβίρης ή τοσιλιζουμάμπης αναλόγως των ενδείξεων.
-Επιπλέον φάρμακα όπως το αντιιικό φαβιπιραβίρη (avigan) βρίσκονται σε στάδιο κλινικών μελετών και η χορήγησή τους προϋποθέτει την ένταξη του ασθενούς στην εκάστοτε κλινική μελέτη.
-Σύμφωνα με την τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία, δεν συνιστάται χορήγηση αντιιϊκών ως χημειοπροφύλαξη, παρόλα αυτά έχουν ήδη αρχίσει και σε αυτόν τον τομέα κλινικές μελέτες χρησιμοποιώντας φάρμακα όπως η χλωροκίνη και η κολχικίνη.
-Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυτή τη στιγμή είναι η χλωροκίνη/υδροξυχλωροκίνη.
-Οι οδηγίες αυτές μπορεί να αλλάξουν αναλόγως των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών που ευρίσκονται σε εξέλιξη, των μελετών βασικής έρευνας και τον εμπλουτισμό της διεθνούς βιβλιογραφίας καθώς η πανδημία εξελίσσεται.
-Μέχρι και τώρα, δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο COVID-19, ούτε επαρκή κλινικά δεδομένα για προτίμηση ενός έναντι άλλου φαρμάκου.
Επομένως, κυρίως γραμμή άμυνάς μας παραμένει η πρόληψη και ο επαρκής χρόνος για προετοιμασία.

Ο επαναπατρισμός 

Για σκοπούς υποβοήθησης του σχεδιασμού και της οργάνωσης του εν εξελίξει σταδιακού επαναπατρισμού πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας,  οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων βάσει των εν ισχύι Διαταγμάτων, καλούνται όσοι επιθυμούν να επαναπατρισθούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της πλατφόρμας connect2cy (www.connect2cy.gov.cy).

Από το ΥΠΕΞ διευκρινίζεται ότι οι εκάστοτε αποφάσεις που αφορούν τον επαναπατρισμό θα λαμβάνονται αναλόγως της διαμορφούμενης κατάστασης και της απαραιτήτου γνώμης των επιστημονικών συνεργατών της κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, νοείται ότι, όλοι όσοι εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το Κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.

Νοείται επίσης ότι, όλα τα πιο πάνω πρόσωπα, με την είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχετικού ιατρικού πρωτοκόλλου.

Share this post