Ψυχοσάββατο και Εσπερινός της Πεντηκοστής

Ψυχοσάββατο και Εσπερινός της Πεντηκοστής

Η Ακολουθία του Εσπερινού από το Φανάρι (video)

Το Σάββατο, πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής (αύριο) , λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω). Ο λόγος, που το καθιέρωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία , παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το σώμα του ανθρώπου ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος» και διδάσκει ότι αυτό θα αναστηθεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή. Γι’ αυτό απορρίπτει την καύση των νεκρών, την οποία θεωρεί ειδωλολατρική συνήθεια, και υιοθετεί την ταφή των νεκρών, ευχόμενη υπέρ αυτών.
Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»).

Φωτογραφία  από τα μνημόσυνα , που έγιναν μετά το τέλος της σημερινής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου.

Στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ι. Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού, κατά την Θεία Λειτουργία του Σαββάτου των Ψυχών, σήμερα, 6 Ιουνίου. Στο τέλος, τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο, κατά το οποίο ανέγνωσε τις συγχωρητικές ευχές και τα ονόματα κεκοιμημένων αδελφών, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των οποίων προσφέρθηκαν τα κόλλυβα.


Το απόγευμα, μετέβη στην Ι. Μονή Βαλουκλή και τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αμέσου προκατόχου Του αοιδίμου Πατριάρχη Δημητρίου.

Στην συνέχεια χοροστάτησε  κατά τον Μ.Εσπερινό για την εορτή της Πεντηκοστής, ο οποίος τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. 

ΦΩΤΟ : Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Patriarchal Chorostasia at the Great Vespers for the feast of Pentecost at the Patriarchal Church of St GeorgeΠατριαρχική χοροστασία κατά τον Μ.Εσπερινό για την εορτή της Πεντηκοστής, ο οποίος τελέστηκε σήμερα, Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020, το απόγευμα, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό

Gepostet von Ecumenical Patriarchate am Samstag, 6. Juni 2020

 

 

Share this post