Ψηφιακή Πύλη για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας
Μια σημαντική προσπάθεια έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) στο πλαίσιο εορτασμού του έτους μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ελεύθερη πρόσβαση
Με λίγα λόγια, καθένας –πολίτης, ερευνητής, ιστορικός, εκπαιδευτικός, μαθητής– θα είναι σε θέση, με ελεύθερη πρόσβαση, να αναζητήσει τα τεκμήρια που τον ενδιαφέρουν, προσεγγίζοντας πολυάριθμους αρχειακούς φορείς. Αν για παράδειγμα γνωρίζει τον προσφυγικό συνοικισμό όπου εγκαταστάθηκε κάποιος πρόγονος, μπορεί να αναζητήσει το παραχωρητήριο του οικοπέδου ή της κατοικίας όπου έζησε η οικογένειά του. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει η αναζήτηση και ο εντοπισμός προσώπων μέσα από τα μαθητολόγια των προσφυγικών σχολείων, που κατέγραψαν όσους φοίτησαν – τα ονόματα των μαθητών, αλλά και τις περιοχές της Μικράς Ασίας από όπου υποχρεώθηκαν να φύγουν.
Η Πύλη θα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας των ΓΑΚ (archives1922.gak.gr) και ο επισκέπτης της θα μπορεί να αναζητήσει και να πλοηγηθεί στα στοιχεία περιγραφής των αρχείων και συλλογών κάθε φορέα διατήρησης. Επίσης, θα είναι σε θέση να περιηγηθεί σε δειγματοληπτικά ψηφιοποιημένα τεκμήρια των αρχείων και συλλογών των φορέων. Η δυνατότητα ανοιχτής πρόσβασης και ψηφιακής περιήγησης στις πρωτογενείς πηγές, που τεκμηριώνουν την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής και της αποκατάστασης των προσφύγων, όχι μόνον θα προαγάγει την επιστημονική έρευνα για το 1922, αλλά επίσης θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να οπτικοποιήσουν τις γραπτές μαρτυρίες της ιστορίας.
Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή” Αθηνών. ΦΩΤΟ: Άφιξη του ελληνικού στρατού στο λιμάνι της Σμύρνης, Μάιος 1919. ΓΑΚ – Τμήμα Σύρου, Αρχείο Μάνου Ελευθερίου.