«Ψηφιακά Μελετήματα»

«Ψηφιακά Μελετήματα»

Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας & Αμμοχώστου πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες με θέματα από τους ευρύτερους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Μια νέα σειρά υπό τον τίτλο «Ψηφιακά Μελετήματα» εγκαινίασε η Πολιτιστική Ακαδημία – Ερευνητικό Κέντρο «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην οποία θα, εκδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες με θέματα από τους ευρύτερους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Η σειρά είναι ανοικτής πρόσβασης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να αξιοποιήσουν το υλικό.

Στόχος είναι η συμβολή στην προώθηση της έρευνας και της επιστήμης. Εξαιτίας του διαδικτυακού συστήματος διαχείρισης της εκδοτικής διαδικασίας εξασφαλίζεται η αμεσότερη και ταχύτερη δημοσίευση των μελετημάτων και δίνεται η δυνατότητα στους συγγραφείς να παρακολουθήσουν την πορεία της εργασίας τους στην εκδοτική διαδικασία. Οι μελέτες δημοσιεύονται μόλις ολοκληρωθεί η επιμέλεια και σελιδοποίησή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής των εργασιών. 

Η σειρά κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή κατά περιπτώσεις.

Το πρώτο τεύχος τιτλοφορείται «Ιησούς Χριστός: το ύδωρ, ο  άρτος και  το φως της ζωής».

Τα κείμενα είναι του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασιλείου.

Σημειώνει στον πρόλογο του ο συγγραφέας: «Στην παρούσα έκδοση προτάσσουμε σειρά τριών επικλήσεων προς τον Σωτήρα και Λυτρωτή ημών Ιησού Χριστό. Η σύνθεση των επικλήσεων αυτών βασίζεται σε τρεις διαδοχικές αποκαλύψεις του Ιησού Χριστού, κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, ότι ο ίδιος είναι το Ύδωρ το ζων (Ιω. 4:1-42), ο Άρτος της ζωής (Ιω. 6:22-59) και το Φως του κόσμου (Ιω. 9:1-41). Οι τρεις αυτές αποκαλύψεις συνεπάγονται και τρία αντίστοιχα αιτήματα, για την παραχώρηση του ζώντος ύδατος, του άρτου της ζωής και του θείου φωτός.

Τα δύο πρώτα κείμενα που ακολουθούν είναι τα Ευαγγελικά αναγνώσματα των αντίστοιχων Κυριακών της Σαμαρείτιδος και του Τυφλού της περιόδου του Πεντηκοσταρίου. Επειδή όμως προηγήθηκε η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιον Πάσχα, όπου ο Χριστός παρέδωσε το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας, η περί του ουράνιου Άρτου αποκάλυψη του Κυρίου ήταν έντονη και σημαντική για τη σωτηρία του κόσμου, έχουμε δεί τη συνέχεια και την εσωτερική συνάφεια των τριών αιτημάτων προς τον Ιησού Χριστό. Το μεν ύδωρ αναφέρεται στο Βάπτισμα, ο άρτος στην Ευχαριστία και το φως στο Χρίσμα. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο του Πεντηκοσταρίου οι Ευαγγελικές περικοπές είναι από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο. Το επόμενο κεφάλαιο αποτελεί ερμηνευτική των ανωτέρω αγιογραφικών κειμένων»

*ΕΔΩ το πρώτο τεύχος

                                                             Ο Μητροπολίτης Βασίλειος με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο (Φεβρουάριος 2020)

«Ιησούς Χριστός: το ύδωρ, ο  άρτος και  το φως της ζωής» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Share this post