Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά

Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου συνδιοργανώνουν δημόσιες διαλέξεις και συζήτηση στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής έκθεσης Past-forward: Stavros Economou Unarchived  

Η επανάχρηση του κτηριακού αποθέματος των πόλεών μας αποτελεί στρατηγική για ένα βιώσιμο μέλλον. Αναγνωρίζοντας αυτήν τη συνθήκη, η δημόσια συζήτηση με θέμα «Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» θα διερευνήσει τις δυνατότητες των ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων για τη μελέτη και την αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως κτηριακό απόθεμα της σύγχρονης πόλης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αν θέλουμε το δομημένο περιβάλλον να μας παρέχει ιστορική συνέχεια για την επίτευξη πιο ανθεκτικών πόλεων. Η συζήτηση, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου από τις 17:00-19:00, θα εξετάσει τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για τη μελέτη και κατανόηση των χωρικών ταυτοτήτων που αποδίδονται από τους χρήστες τους σε παραδείγματα αρχιτεκτονικής του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι αναμενόμενο οι χρήστες της πόλης να συνδέονται με συγκεκριμένα κτήρια ή και να δυσκολεύονται να αξιολογήσουν κάποια άλλα κτήρια και επομένως να τα αποφεύγουν και παραμελούν. Τα ψηφιακά εργαλεία, όμως, μπορούν να διευκολύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε διάλογο με τους υπεύθυνους φορείς. Η συμμετοχή των πολιτών μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει διαφορετικές οπτικές από εκείνες των ειδικών για την κατανόηση της αξίας αυτών των κτηρίων.

 

Στην εκδήλωση θα λάβουν χώρα δύο παράλληλες συζητήσεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε ακαδημαϊκή και πρακτική έρευνα που διεξάγεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και για τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε κοινές ερμηνείες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου Γεώργιος Αρτόπουλος.

 

Ομιλητές:

 

  • Augmenting Architectural Heritage – the Modern Ruins of Wadi Salib, από τους Aaron Sprecher, Associate Professor, Associate Dean for Graduate Studies, Technion Israel Institute of Technology, Israel & Eytan Mann, PhD Candidate, Technion Israel Institute of Technology, Israel.

 

  • Application of Shape Grammar theory to Modern Architectural Heritage: from Bauhaus to Levant, από τους Mahyar Hadighi, Assistant Professor, Director of Historic Preservation, Texas Tech University, USA & NIloofar Zolghadrasli, Researcher, Texas Tech University, USA.

 

  • Commemorating difficult heritage through immersive technologies: The case of Block 15 of the Haidari Concentration Camp από την Αγιάτις Μπενάρδου, Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα.

 

  • Reconstructing contested places of Modern architecture: a virtual environment for the exploration of inaccessible heritage, από τον Γεώργιο Αρτόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή, Ινστιτούτο Κύπρου.

 

Οι διαλέξεις θα δοθούν στα Αγγλικά.

 

Δήλωση συμμετοχής: τηλ.: 22479600, κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, Τρίτη – Παρασκευή 10:00–18:00, Σάββατο 11:00–19:00 (κλειστή τις Δημόσιες αργίες)

 

Eπιμελητές/-τριες της έκθεσης

Πόπη Ιακώβου, Λέκτορας, Πανεπιστημίου Κύπρου

Γιώργος Αρτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ινστιτούτο Κύπρου

Μιχάλης Σιούλας, Αρχιτέκτονας

Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια

 

Συνδιοργανωτές

Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας – Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ινστιτούτο Κύπρου

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

 

Η είσοδος στην έκθεση και το πρόγραμμά της είναι ελεύθερη για το κοινό, με την προσκόμιση πιστοποιητικού Safe Pass. Η λειτουργία του χώρου διέπεται από τα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΠΕΛ

Αμμοχώστου 73, 1016 Λευκωσία

 

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη – Παρασκευή 10:00–18:00, Σάββατο 11:00–19:00 (κλειστή τις Δημόσιες αργίες)

 

Πληροφορίες: T: 22479600, Facebook / Instagram: spelstategallery

 

Share this post