Προβοκατόρικο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για την πενταμερή

Προβοκατόρικο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για την πενταμερή

Ερντογάν : “Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στα ελληνικά λόμπι”

Η Γαλλία δεν κατάφερε να πείσει την Ιταλία και το Ισραήλ να υπογράψουν την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, ισχυρίζεται ψευδέστατα η ισλαμιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. 

Υποστηρίζει γράφοντας ψέματα πως Ισραήλ και Ιταλία άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως ο μόνος δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα , me  τίτλο “Βαθύ ρήγμα”, η Γαλλία κατάφερε να πάρει δίπλα της την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο για να υπογράψουν την “σκανδαλώδη διακήρυξη”, όπως αποκαλεί την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, ωστόσο “δεν διέλαθε της προσοχής το βαθύ ρήγμα στη συμμαχία του κακού”, όπως υποστηρίζει.

H  τουρκική εφημερίδα, που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας δήθεν δεν κατάφερε να πείσει την Ιταλία και το Ισραήλ να υπογράψουν τη διακήρυξη εναντίον της Τουρκίας.

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι ενώ η Ιταλία δεν συμμετείχε στην υπογραφή του προγράμματος EuroMed στην Αθήνα, το οποίο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, από την άλλη διεξάγει κοινές ασκήσεις σε συχνή βάση με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι το Ισραήλ, το οποίο βλέπει τα όνειρά του για το EuroMed να εξανεμίζονται, στέλνει δήθεν μήνυμα εξομάλυνσης των σχέσεών του με την Τουρκία. Και αυτό πρόκειται για ψέμα. Το Ισραήλ δεν το έκανε ποτέ.

Από την πλευρά της η Άγκυρα σε μήνυμά της προς το Τελ Αβίβ μετά την συμφωνία της με τη Λιβύη, αναφέρει ότι δεν θα ‘επιτρέψει’ την πραγματοποίηση του EuroMed, ωστόσο αφήνει ‘ανοιχτή την πόρτα’ για συζήτηση άλλων προγραμμάτων, σύμφωνα με την Yeni Safak .

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα, πως “η μη συμμετοχή Ισραήλ και η Ιταλίας στην συμμαχία της οποίας ηγείται η Γαλλία εναντίον της Τουρκίας, ερμηνεύεται ότι έχει ξεκινήσει να γίνεται αποδεκτό πως ο μόνος δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας”.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι το δημοσίευμα έπεται της  ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ , που αναφέρει  ότι “η κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της “ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” (όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία), της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη αποτελεί καθαρό παράδειγμα της υποκρισίας μιας ομάδας χωρών οι οποίες με τις πολιτικές που ακολουθούν επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια και δεν βλέπουν κανένα κακό στο να θυσιάσουν την ελπίδα του λαού τους για δημοκρατία στην αλόγιστη επιθετικότητα των πραξικοπηματιών δικτατόρων, ωστόσο όταν τα σχέδιά τους διαλύονται από την Τουρκία παραληρούν”.

“Αντί η Ελλάδα και η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ (όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία), να ξεκινήσουν διάλογο με τη χώρα μας και την (παράνομη) ‘τδβκ’ για την ανατολική Μεσόγειο, το να ελπίζουν στην βοήθεια από ξένους παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την περιοχή μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα μιας επεκτατικής και αποικιοκρατικής λογικής. Η διαστρέβλωση με άδικους και παράνομους λόγους των μέτρων που λαμβάνονται από την Τουρκία με στόχο την προστασία των έννομων συμφερόντων της στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι εντελώς απαράδεκτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως “το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο”. “Φαίνεται ότι οι ηγέτες αυτής της χώρας αντί να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού τους προτίμησαν να τα εγκαταλείψουν”, προσθέτει  το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “εκείνο που έφερε κοντά στις άλλες χώρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τη Μεσόγειο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εχθρότητά τους για την Τουρκία” και προστίθεται ότι “είναι προφανής η εγκληματική ιστορία αυτής της χώρας και εναντίον μας και εναντίον της Λιβύης”.

“Όσον για την Γαλλία η οποία με την Επιχείρησή μας Πηγή της Ειρήνης έχει υποστεί ένα βαρύ πλήγμα στις φιλοδοξίες της για δημιουργία τρομοκρατικού κρατιδίου στη Συρία, είναι κατανοητό ότι μέσα σε αυτό το κλίμα έχει αποκαλυφθεί η συμμετοχή της στην συμμαχία του κακού που σχηματίστηκε εναντίον της Τουρκίας. Καλούμε όλες αυτές τις χώρες να ενεργήσουν με την κοινή λογική, με βάση το διεθνές δίκαιο και την πρακτική του. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορεί να επιτευχθεί όχι με συμμαχίες του κακού αλλά μέσω ειλικρινούς και γνήσιου διαλόγου και συνεργασία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 


“Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στα ελληνικά λόμπι”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου . Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι:

“θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο. Δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο ούτε στην FETO, ούτε στο ΡΚΚ, ούτε στα αρμενικά και τα ελληνικά λόμπι, αλλά ούτε και στις εχθρικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου”.

Χριστοδουλίδης- Λαβρόφ

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και διμερή θέματα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου-Ρωσίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυπριακού  Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε μια εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την πανδημία του COVID-19, τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, προστίθεται. Έγινε επίσης έγκαιρη συζήτηση για το Κυπριακό, ενώ ανασκοπήθηκαν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καταλήγει η ανάρτηση του ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ:  ΚΥΠΕ

Share this post