Προβάδισμα στο UBP δίνουν οι κάλπες στην «ΤΔΒΚ».

Προβάδισμα στο UBP δίνουν οι κάλπες στην «ΤΔΒΚ».

Αύριο τα τελικά αποτελέσματα.- Έρχουρμαν: ” Το CTP  θα αναλάβει το καθήκον της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

Αύριο  το απόγευμα θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα των πρόωρων «εκλογών» , που έγιναν σήμερα  στο βόρειο τμήμα της Κύπρου για την ανάδειξη νέας «βουλής» της «ΤΔΒΚ». Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00  και καταγράφηκε πολύ ψηλό ποσοστό αποχής. Ο Τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός «Bayrak» μετέδωσε  ότι το τελικό ποσοστό προσέλευσης ήταν 58.23% .

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, νικητής αναμένεται να είναι το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), από το οποίο προέρχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθούν  το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Στη βουλή αναμένεται να εισέλθουν, επίσης, το Κόμμα Αναγέννησης και το Κόμμα του Λαού.

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις , μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ανέφερε ότι «η ΤΔΒΚ  έχει τη δικής της κυριαρχία». Οι Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, αγωνίζονται για ένα μέλλον πιο σίγουρο και πιο ασφαλές.

Κύριο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν το μειωμένο εκλογικό ενδιαφέρον  σε σχέση με το  παρελθόν.

 Ο  Νίκος Μούδουρος , λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχόλιο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ¨βουλευτικές εκλογές¨ δεν πρόκειται να καθορίσουν το νέο παράδειγμα διακυβέρνησης. Ωστόσο, θα αποκαλύψουν το μέγεθος της ζημιάς μετατροπής του κυπριακού προβλήματος σε πρόβλημα της Τουρκίας με τους ανυπάκουους Τουρκοκύπριους. Θα αποκαλύψουν ποιες θα είναι οι ισορροπίες που είναι πρόθυμες να επιτρέψουν τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό του τουρκοκυπριακού πολιτικού συστήματος, ίσως και την κατάργηση του ιδιότυπου κοινοβουλευτισμού. Παράλληλα, θα αποκαλύψουν και τις αντοχές των δυνάμεων εκείνων που θεωρούν την αυτονόμηση από την Τουρκία ως το βασικότερο εργαλείο κοινωνικοοικονομικής ύπαρξης».

Κατά την  kibrispostasi.com σύμφωνα με ανεπίσημα  αποτελέσματα από  την καταμέτρηση 303 καλπών (από τις 763, ποσοστό 21.03%), τα ποσοστά των κομμάτων ήταν:

Κόμμα Ποσοστό % Αριθμός Εδρών
Εθνικής Ενότητας (UBP) 39,80 25
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) 32.68 19
του Λαού (HP) 6.22 2
Δημοκρατικό (DP) 7.78 3
Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) 4.65 0
της Αναγέννησης (YDP) 5.95 1
TKP-YG (Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις 1.59 0
Δρόμος Ανεξαρτησίας 1.71 0

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Τμήματος Τουρκικών Υποθέσεων του ΓΤΠ η  Yeni Düzen (23.01.22, www.yeniduzen.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών» έγιναν πάνω κάτω γνωστά και ότι το κόμμα του θα αναλάβει το καθήκον της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Erhürman: Vizyonumuzu kadrolarımızla daha da genişleteceğiz

Σχολιάζοντας τα «ανεπίσημα» αποτελέσματα των «εκλογών», ο Έρχουρμαν είπε ότι το CTP αύξησε τα ποσοστά του και τους «βουλευτές» πέραν του 50%. «Το CTP είναι το κόμμα που αύξησε πιο πολύ τις ψήφους του», ανέφερε και ευχαρίστησε τον «λαό».

«Μοιραστήκαμε το όραμά μας με τον λαό. Θα το διευρύνουμε πιο πολύ αυτό με τα στελέχη μας. Βλέπουμε την θέληση του λαού να απαλλαχτεί από την φτώχεια, να ενωθεί με τον κόσμο», κατέληξε. 

(Ι/Τσ.)

Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (23.01.21), ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φιχρί Ατάογλου, σχολιάζοντας τα ανεπίσημα αποτελέσματα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών, είπε ότι το ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα του δεν ήταν το αναμενόμενο και δήλωσε ότι το DP θα προβεί σε αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Υπογραμμίζοντας ότι θα προβεί ξανά σε δηλώσεις μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των «εκλογών», ο Ατάογλου αναφέρθηκε στο χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις «κάλπες» και είπε ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους.

Ο Ατάογλου εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του για όλους όσους μετέβηκαν στις «κάλπες» για να ψηφίσουν σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και επανέλαβε ότι θα προβεί ξανά σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

(ΑΚ)

ΦΩΤΟ: yeniduzen

Share this post