Προβάδισμα οκτώ μονάδων δίνει δημοσκόπηση στον Ερντογάν

Προβάδισμα οκτώ μονάδων δίνει δημοσκόπηση στον Ερντογάν

Προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων της συμμαχίας των τεσσάρων κομμάτων που στηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metropol στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ σε ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη, η συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων βρίσκεται στο 42% έναντι 34% που συγκεντρώνει η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαίου λαμβάνουν έναν χαρακτήρα «θρίλερ» και όπως όλα δείχνουν καθοριστική αναμένεται να είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι, η εκλογική δύναμη των οποίων υπολογίζεται στο 10% έως 11%. Οι εκτιμήσεις στην γειτονική χώρα είναι ότι οτι οι Κούρδοι θα στηρίξουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος παρά την δημοσκοπική διαφορά στην πρόθεση ψήφου είδε σήμερα να αυξάνεται σημαντικά η παράσταση νίκης για τον συνασπισμό του από το 32% στο 44%.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να παίξει όλα τα χαρτιά του στον προεκλογικό αγώνα. Αυτό το κατέστησε σαφές με τα σφοδρά «πυρά» που εξαπέλυσε κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και κατά του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, μιλώντας σε εκδήλωση των Γκρίζων Λύκων. 

Ειδικότερα, ο Ερντογάν που παρακαλά τις ΗΠΑ να του δώσουν τα F-16, κάλεσε τους πολίτες να τον ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές για να δώσουν ένα «ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ και στον Μπάιντεν».

«Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσουμε ένα καλό μάθημα στην Αμερική. Από τη μια ο Mπάιντεν μιλάει από εκεί, από την άλλη ο πρέσβης του Μπάιντεν εδώ πάει και επισκέπτεται τον “bye bye” Κεμάλ (σ.σ. έτσι αποκάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου). Είναι ντροπή, βάλε το μυαλό σου να δουλέψει. Εσύ είσαι πρέσβης. Αυτός που πρέπει να απευθυνθείς είναι ο πρόεδρος. Εσύ τώρα με ποιον τρόπο θα ζητήσεις ραντεβού από τον πρόεδρο;», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.

«Οι πύλες μας για τον πρέσβη έχουν κλείσει. Δεν μπορεί να ξαναμπεί. Γιατί; Διότι πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Θα πρέπει, ως πρέσβης, να ξέρεις τα καθήκοντά σου. Οσο δεν μαθαίνεις, αυτή η πύλη (της προεδρίας) δεν είναι έτσι, “περάστε”. Δεν μπορείς να μπεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο στον προεκλογικό του αγώνα και την αντιμερικανική ρητορεία που «ενθουσιάζει» τους σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους.

Πηγή: Skai.gr

Share this post