Πρώτος ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ , αλλά με απώλειες και τα δύο κόμματα.

Πρώτος ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ , αλλά με απώλειες και τα δύο κόμματα.

ΑΠΟΧΗ 34,28%  – ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΕΛΑΜ

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) , το κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη, ήρθε μεν πρώτο στις σημερινές βουλευτικές  εκλογές , με ποσοστό 27,77% , αλλά η δύναμη του μειώθηκε κατά -2,9% από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το τελευταίο 20ήμερο πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία για να ενισχύσει το κόμμα του, απέφυγε αργά  βράδυ να απαντήσει σε ερώτηση από τον ageliaforos.com   για την πτώση των ποσοστών  του ΔΗΣΥ.

 

Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε και πάλι το αριστερό ΑΚΕΛ, με ποσοστό 22,34%, αλλά με απώλειες -3,3% από το 2016. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα της κυπριακής αριστεράς δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης Αναστασιάδη , την οποία μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν για διαφθορά και διαπλοκή, αλλά και για κακούς χειρισμούς – εδώ οι κατηγορίες δεν είναι ταυτόσημες- στο κυπριακό.

Άντρος: Δεν καταφέραμε να πείσουμε

«Μιλούσα πάντα με ειλικρίνεια. Οι πολίτες εκφράστηκαν σήμερα με την ψήφο τους. Η απογοήτευση τους εκφράστηκε είτε με αποχή είτε με ψήφο διαμαρτυρίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμέναμε. Το σεβόμαστε και θα το μελετήσουμε ενδελεχώς για να διεξάγουμε τα ανάλογα συμπεράσματα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος των Βουλευτικών εκλογών.

Επίσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε τα εξής:

«Μπορούμε να πούμε από τώρα ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε. Κυρίως δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Έχουμε μπροστά μας το συνέδριο του κόμματος, δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε εσωστρέφεια, όμως θα το αξιοποιήσουμε για ένα γόνιμο διάλογο για να δούμε πώς θα επανέλθει το ΑΚΕΛ στη θέση που πραγματικά του αξίζει.

Οι εκλογές έγιναν υπό την σκιά της πανδημίας και με την λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων.

Η αποχή έφθασε το 34, 28%, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές του 1960, που είχε ανέλθει στο 42,21%.

Στην τρίτη θέση παραμένει το ΔΗΚΟ με 11, 29% (-3,2%).

Νικόλας: Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το ΔΗΚΟ 

Προβληματισμό για την απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων από τη εκλογική του δύναμη, αλλά και ικανοποίηση για την εκλογή εννέα βουλευτών, όσες καις τις εκλογές του 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εννέα έδρες διατηρούν τον ρυθμιστικό ρόλο και στη νέα Βουλή.
 
Σε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος προανήγγειλε ειδική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη θέση του ΔΗΚΟ ενόψει της εκλογής του Προέδρου της νέας Βουλής.
 
«Έληξε μια δύσκολη εκλογική μάχη για το ΔΗΚΟ με δεδομένο το γεγονός ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, δύο πολιτικοί σχηματισμοί φτιάχτηκαν με αποκλειστικό στόχο να πλήξουν το ΔΗΚΟ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το ΔΗΚΟ, καθώς είχαμε απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές».
 
Σημείωσε όμως ως σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ εκλέγει εννέα έδρες όσες είχε εκλέξει και το 2016, για να προσθέσει ότι «η επανεκλογή των εννέα εδρών διατηρεί τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ και στη νέα Βουλή».
 
Σε ερώτηση αν έκανε ζημιά η παρουσία της Δημοκρατικής Παράταξης και αν έγιναν λάθη από την ηγεσία και αν αναλαμβάνει κάποια ευθύνη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως όλα αυτά θα εξεταστούν κατά την ειδική συνεδρία της ΚΕ του κόμματος.
 
Ερωτηθείς αν η επόμενη μέρα θα θέσει θέμα ηγεσία για το κόμμα έπειτα από την αξιολόγηση του αποτελέσματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος «δεν έχω κρυφτεί ποτέ στη ζωή μου».
 
«Στον βαθμό που μου αναλογεί οποιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα, αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω, αλλά τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσουμε συλλογικά, ξεκινώντας με την ειδική συνεδρία της ΚΕ», πρόσθεσε.
 

Η έκπληξη των εκλογών είναι το εθνικιστικό ΕΛΑΜ, που με μικρή διαφορά ξεπέρασε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών  ΕΔΕΚ και κατέλαβε την τέταρτη θέση στην νέα Βουλή.

Το ΕΛΑΜ έλαβε 6,78% ( +3%) ,ενώ η ΕΔΕΚ πήρε 6,72% (+0,5%).

“Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ο αποψινός μεγάλος νικητής”, δήλωσε ο Πρόεδρος του, Χρίστος Χρίστου, σημειώνοντας πως το κόμμα κατάφερε να καταγράψει αύξηση σε όλες τις επαρχίες.
 Ο κόσμος έχει στείλει σήμερα τα δικά του μηνύματα και σαν παράταξη τα έχουμε λάβει, είπε ο κ. Χρίστου σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΕΛΑΜ.
 
Από αύριο το πρωί, συνέχισε, προέχει η σκληρή δουλειά. «Σεμνά και ταπεινά θα δουλέψουμε για τους ανθρώπους που υποφέρουν», αλλά και «για το μέλλον των παιδιών μας, το οποίο εμείς θέλουμε και ονειρευόμαστε», είπε.
 
Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, ανέφερε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι «πάρα πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».
 
«Το ΕΛΑΜ θα σταθεί απέναντι στη διαφθορά, είτε αυτή προέρχεται από την Κυβέρνηση, είτε προέρχεται από το ΑΚΕΛ, είτε το ΔΗΚΟ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως το ΕΛΑΜ «θα πολεμήσει για τα δίκαια του κάθε πολίτη».
 

«Μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες υπονόμευσης από πολλές πλευρές έδωσαν τη μάχη τους με ήθος και αξιοπρέπεια για το τελικό αποτέλεσμα», είπε απόψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Πετύχαμε κάποιους από τους στόχους μας. Πετύχαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και αν κρίνουμε την απώλεια των ποσοστών από τα μεγάλα κόμματα αυτό θεωρείται μια σημαντική επιτυχία.

Την ίδια στιγμή αυξήσαμε και τον αριθμό των κοινοβουλευτικών μας εδρών. Δεν κατορθώσαμε για μερικές δεκάδες ψήφους να κρατήσουμε την 4η θέση και να εισέλθουμε στην 3η κατανομή για να αυξήσουμε περαιτέρω τις κοινοβουλευτικές μας έδρες. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα με ήθος και αξιοπρέπεια και εντιμότητα να αγωνιζόμαστε για να προασπίσουμε την κρατική υπόσταση της κυπριακής Δημοκρατίας, να προασπίσουμε την πατρίδα μας και την ίδια στιγμή να συμβάλουμε σε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση και όχι σε μια λύση ρατσιστική, διχοτομική όπως είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που επιχειρείται να μας επιβληθεί», πρόσθεσε.

Στην νέα Βουλή θα εκπροσωπηθεί και η ΔΗΠΑ (6,10%) , η οποία  δημιουργήθηκε από στελέχη που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ.

Είσοδο στην Βουλή εξασφάλισαν οι Οικολόγοι με ποσοστό 4, 41%.

Από την προηγούμενη Βουλή μένουν εκτός η «Αλληλεγγύη» και η «Συμμαχία Πολιτών».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε  ότι , μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής και την εκλογή του προέδρου της,   προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών  για να  αναζητήσουμε, όπως είπε, « από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας».

 Επίσης, ανέφερε: «Ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό αλλά και καθοριστικό της ευθύνης των όσων έτυχαν της εμπιστοσύνης του. Συγχαρητήρια στα κόμματα που έτυχαν της ψήφου εμπιστοσύνης του λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε « πως άλλο η προεκλογική διαδικασία και άλλο η επόμενη μέρα των εκλογών. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από μια δεδομένη έντονη προβολή θέσεων ή σε μια εντός ή εκτός ορίων κριτική.Η  επόμενη όμως των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας. Για αυτό και επικαλούμαι τον πατριωτισμό, που διακρίνει ή πρέπει να διακρίνει την κάθε πολιτική δύναμη, προκειμένου, πέραν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού».

Κατέληξε , λέγοντας : «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα  για την προκοπή και την ευημερία του κυπριακού λαού. Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει, τι έχει επιλέξει».

Σε άλλη ερώτηση από τον ageliaforos.com  , κατά πόσο , μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, θα αναθεωρήσει την άποψη του και θα θέσει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 για  να συσπειρωθεί η παράταξη του , ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Σήμερα είχαμε Βουλευτικές Εκλογές. Ο λαός αποφάσισε και επέλεξε και έδωσε εμπιστοσύνη ή τον βαθμό εμπιστοσύνης ανάλογα με τα έργα και τις ημέρες του καθενός. Πέραν τούτου δεν έχω να προβώ σε σχόλια».

 

 

Share this post