Πρώτη συμμετοχή Χριστοδουλίδη σε Σύνοδο του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Πρώτη συμμετοχή Χριστοδουλίδη σε Σύνοδο του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά αύριο και μεθαύριο στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο των οποίων θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Θέματα της Συνόδου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ  και ζητήματα ενέργειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο του του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ). Επίσης, αντάλλαξε απόψεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τους τρόπους, με τους οποίους η Λευκωσία θεωρεί πως η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

 

Σύμφωνα με  πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την πρόταση της Κύπρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, με την κυπριακή πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη από την δέσμευση της ΕΕ στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε το «προφίλ και τα χαρακτηριστικά, που μπορεί να έχει η πολιτική προσωπικότητα που η Κύπρος θεωρεί πως θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα πολιτικού απεσταλμένου της ΕΕ».

Ωστόσο, αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, η προσπάθεια που γίνεται σε αυτή τη φάση αφορά την προετοιμασία του εδάφους για τα επόμενα βήματα μέχρι και τις εκλογές στην Τουρκία, και ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα.

Στην ατζέντα των επαφών βρέθηκε και η διαχείριση της μετανάστευσης, με τον Κύπριο πρόεδρο να μεταφέρει στην κ. Φον ντερ Λάιεν την επιθυμία της Κύπρου να αποτελέσει προτεραιότητα η υλοποίηση μιας στρατηγικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογης με αυτές για την Κεντρική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Ο  Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ursula von der Leyen.
Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως το ζήτημα αυτό βρίσκεται υπό επεξεργασία. Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε με την κ. Φον ντερ Λάιεν και το θέμα της έγκρισης από την Κομισιόν του σχεδίου ενοικίου αντί δόσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει  επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και με τον καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Ολαφ Σολτς.

 

Share this post