Πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ

Πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ

Στο “Γιαβούζ” ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας , Φατίχ Ντονμέζ 

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» επισκέφθηκε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ μαζί με αντιπροσωπεία της «κυβέρνησης» της «ΤΔΒΚ», ενώ στην Αθήνα συνερχόταν η πρώτη υπουργική διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ για θέματα ενέργειας.

Ο Τούρκος υπουργός βρέθηκε στο «Γιαβούζ», στο περιθώριο των επαφών του στο βόρειο τμήμα της Κύπρου , συνοδευόμενος από τον «πρωθυπουργό» της «ΤΔΒΚ», Ερσίν Τατάρ και «υπουργό» Ενέργειας, Χασάν Τατσόϊ.

Σε σχετική ανάρτηση του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε το «Γιαβούζ» ως «το σύμβολο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας στην θάλασσα».
Ο κ. Ντονμέζ πρόσθεσε ότι οι εργασίες του «Γιαβούζ» θα συνεχιστούν με την υποστήριξη του τουρκικού έθνους.
Η υπουργική διάσκεψη των Αθηνών έδωσε πλήρη στήριξη στις ελλαδοκυπριακές θέσεις για τα ενεργειακά και αποφάσισε επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ελλάδος, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης , του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών «καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη».
«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της , δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ισραηλινός υπουργός.
«Δεν πρόκειται για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας, αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή», πρόσθεσε.


Ο κ. Στάινιτζ ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που δείχνει, όπως είπε, ότι η ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις – όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου – αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία.
Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του για «τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου» και σημείωσε επίσης την αλληλεγγύη των τριών χωρών. Θα συνεχίσουμε, ανέφερε, να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων φέρνουν πιο κοντά τις περισσότερες χώρες της περιοχής.
Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ σημείωσε ότι η ενέργεια «μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Επίσης, επεσήμανε το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν όπως τόνισε στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Στη διάσκεψη οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ακόμη, αναβάθμιση της συνεργασίας πέρα από την ενέργεια σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων και λοιπών απειλών για την ασφάλεια. Ο κ. Στάινιτς μίλησε για συνδυασμό δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και κρίσεις (οφείλουμε είπε να είμαστε έτοιμοι για όλα) ενώ ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα συσταθεί τεχνική ομάδα εργασίας για όλα τα θέματα η οποία θα αναφέρει στους υπουργούς τακτικά.
Σε σχέση τέλος με τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου το έργο να προχωρήσει το συντομότερο.

Share this post