Πρόθεση Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Πρόθεση Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο, προκαλώντας μία ακόμη εστία έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησής του με την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της εφημερίδας των Αθηνών «Καθημερινή», Κατερίνας Σώκου,  σχετικά με την επιστολή 37 Γερουσιαστών, που ζητούν από τον πρόεδρο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι «αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας».

Στη διακομματική επιστολή, της οποίας ηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες επικαλούνται τα προηγούμενα ψηφίσματα του Κογκρέσου που αναγνωρίζουν τη γενοκτονία. Το Δεκέμβριο του 2019, η Γερουσία πέρασε ομόφωνα ψήφισμα του Γερουσιαστή Μενέντεζ που επιβεβαίωνε τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ύστερα από ένα σχεδόν ομόφωνο αντίστοιχο ψήφισμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

H επιστολή επισημαίνει ότι οι «διοικήσεις και των δύο κομμάτων έχουν σιωπήσει για την αλήθεια της γενοκτονίας των Αρμενίων. Σας καλούμε να σπάσετε αυτό το μοτίβο συνενοχής αναγνωρίζοντας επίσημα ότι η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν γενοκτονία». Παράλληλα, επικαλείται τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να βασίσει την αμερικανική διπλωματία πάνω στις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων – όπως υποστηρίζουν όμως στην επιστολή τους οι γερουσιαστές, αυτό υπάρχει ήδη: «Το Κογκρέσο έχει ήδη καταστήσει σαφή την θέση του. Είναι ώρα για την εκτελεστική εξουσία να κάνει το ίδιο».

Τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προεκλογική του υπόσχεση αναφέρει στην απάντησή του στην «Κ» και ο Λευκός Οίκος: «Ως προεδρικός υποψήφιος, ο πρόεδρος Μπάιντεν μνημόνευσε τα 1,5 εκατ. Αρμενίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τη ζωή τους κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, ούτε να παραμείνουμε σιωπηλοί σχετικά με αυτή την φρικώδη εκστρατεία. Και θα σεβόμαστε πάντα την αντοχή του Αρμενικού λαού απέναντι σε μία τόσο μεγάλη τραγωδία. Αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας». 

Μεταξύ των 37 Γερουσιαστών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ισχυρά ονόματα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όπως ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Τεντ Κρουζ και η Σούζαν Κόλινς, ενώ μεταξύ των Δημοκρατικών που το υποστήριξαν είναι ο Μπέρνι Σάντερς και η Έιμι Κλόμπουσαρ. Από την λίστα, ωστόσο, λείπουν άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, σε μία ένδειξη ότι οι εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου έχουν υπονομεύσει τη συναίνεση ακόμη και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σημείωνε πριν από λίγες ημέρες, κατά την έγκριση της υποψηφιότητας της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση να αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο κ.  Μενέντεζ έχει ηγηθεί πρωτοβουλιών για μία εξωτερική πολιτική που θα αντανακλά σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα στηλιτεύει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις εθνικές εκκαθαρίσεις και γενοκτονίες. Και όπως έχει επισημάνει στους νέους επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «οι αξίες που επικαλείστε μας καλούν να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

 

Share this post