Πρόταση της φον ντερ Λάιεν για να δοθεί ανάσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Πρόταση της φον ντερ Λάιεν για να δοθεί ανάσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την άμβλυνση των στόχων για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου. Εάν το σχέδιο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρήσει, οι τρέχουσες ετήσιες αναθεωρήσεις των εκπομπών CO2 θα εξαφανιστούν και οι κατασκευαστές οχημάτων θα έχουν στη διάθεσή τους έως και τρία χρόνια για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Για την πρόεδρο, η αλλαγή αυτή “θα δώσει στον κλάδο κάποια ανάσα”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων προειδοποιεί εδώ και καιρό για μια ορισμένη “αίσθηση του επείγοντος” μεταξύ των μελών της.

Προειδοποιούν επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων προχωρά “πιο αργά” από ό,τι αναμενόταν και επηρεάζει “την πρόοδο της ΕΕ προς τους στόχους μηδενικών εκπομπών”. Αυτό οδηγεί στο κλείσιμο αρκετών εργοστασίων, όπως το εργοστάσιο της Audi στην πόλη των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, το οποίο επηρέασε περίπου 3.000 εργαζόμενους.

Για την κορυφαία ένωση καταναλωτών της Ευρώπης BEUC, ωστόσο, η πρόταση του Προέδρου στέλνει “λάθος μήνυμα στους καταναλωτές”. Επίσης,“θα αποθαρρύνει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων από το να επενδύσουν και να προσφέρουν νέα, πιο προσιτά μοντέλα. Οι επιλογές των καταναλωτών θα περιοριστούν στις πιο ακριβές επιλογές της αγοράς”.

Στα πρόθυρα ενός σχεδίου δράσης για τον τομέα

Η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία θα παρουσιαστεί λεπτομερώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, αποτελεί μέρος του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι το σχέδιο θα μελετήσει τη δυνατότητα εφαρμογής “δυναμικής στήριξης των παραγωγών μπαταριών της ΕΕ” και θα “εισαγάγει σταδιακά απαιτήσεις ευρωπαϊκού περιεχομένου για τις μπαταρίες και τα εξαρτήματα μπαταριών”.

Επιπλέον, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας βιομηχανικής συμμαχίας που θα επιτρέψει στις εταιρείες να “συγκεντρώσουν τους πόρους τους” για την ανάπτυξη “κοινού λογισμικού, τσιπ και τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης”.

ΕΞΑΛΛΟΥ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δημοσίευσαν τη δεύτερη έκθεση παρακολούθησης και προοπτικών μηδενικής ρύπανσης, η οποία παρέχει μια επισκόπηση των προσπαθειών και του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επίτευξη των στόχων μηδενικής ρύπανσης για το 2030. Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα και την τέταρτη έκθεσή της με τίτλο «Προοπτική για καθαρό αέρα».

Σύμφωνα με τις ανωτέρω εκθέσεις, οι πολιτικές της ΕΕ έχουν συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της χρήσης φυτοφαρμάκων και των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα. Ωστόσο, τα επίπεδα ρύπανσης εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλά, ιδίως εξαιτίας της επιβλαβούς ηχορύπανσης, της απελευθέρωσης μικροπλαστικών στο περιβάλλον, της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες και της παραγωγής αποβλήτων. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, απαιτείται πολύ ισχυρότερη δράση σ’ όλη την ΕΕ για την επίτευξη των στόχων μείωσης της ρύπανσης για το 2030.

Οι αρχές μηδενικής ρύπανσης πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας της ΕΕ θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης πόρων και, ως εκ τούτου, θα μετριάσει τις πιέσεις στα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Τέλος, η δράση για μηδενική ρύπανση, ιδίως μέσω του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση, θα στηρίξει τη βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας της ΕΕ και θα την καταστήσει πιο ανταγωνιστική.

Πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για το 2030, αλλά τα επίπεδα ρύπανσης παραμένουν υπερβολικά υψηλά

Σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης και προοπτικών μηδενικής ρύπανσης, ενώ η πρόοδος ως προς την επίτευξη των έξι στόχων «μηδενικής ρύπανσης» είναι άνισηη ρύπανση μειώνεται λόγω της μείωσης των θαλάσσιων απορριμμάτων, των φυτοφαρμάκων και των αντιμικροβιακών ουσιών. Η ποιότητα του αέρα έχει επίσης βελτιωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη χάρη σε νέες κανονιστικές ρυθμίσεις και στις μειώσεις των εκπομπών, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πρόωροι θάνατοι. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας παραμένει υπερβολικά υψηλός. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ρύπανση, ιδίως από την αμμωνία και τα οξείδια του αζώτου, συνεχίζει να απειλεί τα οικοσυστήματα της ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην τέταρτη έκθεση με τίτλο «Προοπτική για καθαρό αέρα», στην οποία επισημαίνεται ότι, ενώ οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων στην ΕΕ συνεχίζουν να μειώνονται, η ποιότητα του αέρα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα των οικοσυστημάτων στην ΕΕ. Και οι δύο εκθέσεις δείχνουν ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την περαιτέρω μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η έκθεση παρακολούθησης και προοπτικών μηδενικής ρύπανσης διαπιστώνει επίσης ότι τα επίπεδα ρύπανσης από επιβλαβή ηχορύπανση, μικροπλαστικά, θρεπτικές ουσίες και απόβλητα παραμένουν υπερβολικά υψηλά. Όσον αφορά την ηχορύπανση, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες, ιδίως στις αστικές περιοχές, για τη μείωση του αριθμού των ατόμων που διαταράσσονται επί μακρόν από τον θόρυβο των μέσων μεταφοράς. Όσον αφορά τα μικροπλαστικά, απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πηγής ρύπανσης. Επιπλέον, οι απώλειες θρεπτικών ουσιών έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, ιδίως λόγω των επίμονων προκλήσεων που σχετίζονται με τις απορροές από τη γεωργία και τη χρήση λιπασμάτων. Όσον αφορά τα απόβλητα, απαιτούνται επίσης περισσότερες προσπάθειες, καθώς η παραγωγή αποβλήτων συνεχίζει να αυξάνεται στην ΕΕ. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την επίτευξη της φιλοδοξίας της ΕΕ για μηδενική ρύπανση. Συνεπώς, η πλήρης εφαρμογή και επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μηδενικής ρύπανσης για το 2030, όπως ορίζονται στο σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία, η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα, καθώς έχει αναθεώρηση πλήθος νομοθετικών πράξεων όπως η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, η οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα, η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και ο κανονισμός για τον υδράργυρο. Ο νέος κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα συμβάλει επίσης στην περαιτέρω μείωση της πίεσης που ασκεί η ρύπανση στα οικοσυστήματα, καθώς και στην αύξηση της συνολικής ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων. Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικά, η Επιτροπή υπέβαλε το 2023 μια πρόταση κανονισμού για την πρόληψη της έκλυσης κόκκων πλαστικού στο περιβάλλον. Μόλις εγκριθεί η εν λόγω πρόταση, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση.

Πίνακας εργαλείων μηδενικής ρύπανσης

Και οι δύο εκθέσεις συνοδεύονται από τον πρώτο πίνακα εργαλείων μηδενικής ρύπανσης, ο οποίος δείχνει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι περιφέρειες της ΕΕ και όλες οι πρωτεύουσες των κρατών μελών όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για καθαρότερο αέρα, νερό και έδαφος.

Ο πίνακας εργαλείων συγκρίνει τις περιφέρειες μεταξύ τους και με τον μέσο όρο της ΕΕ. Η σύγκριση βασίζεται σε διάφορους δείκτες περιβαλλοντικής ρύπανσης που σχετίζονται με την υγεία, την προστασία των οικοσυστημάτων και τη βιοποικιλότητα, καθώς και με την παραγωγή και την κατανάλωση.

Στον πίνακα επισημαίνονται 15 περιφέρειες στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, οι οποίες επί του παρόντος διακρίνονται επειδή έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης.

Η Γιέσικα Ρούσβαλ, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητας των Υδάτων και Ανταγωνιστικής Κυκλικής Οικονομίας, δήλωσε σχετικά: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν καθαρό αέρα, νερό και έδαφος, καθώς και ασφαλείς χημικές ουσίες, ώστε να προστατεύονται η υγεία και το περιβάλλον τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις και οι αγρότες χρειάζονται ένα καθαρό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν. Σήμερα, κάνουμε έναν απολογισμό της πορείας μας προς την επίτευξη των στόχων μηδενικής ρύπανσης έως το 2030. Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις. Επομένως, πρέπει να επικεντρωθούμε στην καλύτερη επιτόπια εφαρμογή στα κράτη μέλη. Μόνο η έγκαιρη και φιλόδοξη υλοποίηση των πολιτικών μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για όλους. Προσβλέπω στη συνεργασία με τα κράτη μέλη και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που τόσο έχουμε ανάγκη.»

Πηγή: ΦΩΤΟ: © European Union

Share this post