Προστασία του γ.γ. των Τ/Κ δασκάλων ζητούν από την Κομισιόν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Προστασία του γ.γ. των Τ/Κ δασκάλων ζητούν από την Κομισιόν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Ο βραβευμένος, το 2016, με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκύπριων δασκάλων,  Σενέρ Ελτζίλ, δέχεται σοβαρές απειλές από την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερσίν Τατάρ ,  λόγω της κριτικής που άσκησε εναντίον της πολιτικής παρέμβασης του τουρκικού κράτους στα εσωτερικά της ς τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι ευρωβουλευτές , Λευτέρης Χριστοφόρου , Λουκάς Φουρλάς , Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης , που ανήκουν στις δύο μεγαλύτερες ομάδες ( ΕΛΚ και ΠΣΣΔ αντίστοιχα) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατήγγειλαν ότι  ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, αφού επέκρινε έντονα τον κ. Ελτζίλ, δήλωσε  θα ληφθούν πολιτικά και νομικά μέτρα για να δοθεί η κατάλληλη απάντηση.

“Λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και στοχοποίησης, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης της αντίθετης άποψης και κριτικής έναντι των τουρκικών πολιτικών στην Κύπρο, όπως έγινε και στο παρελθόν με την τ/κ εφημερίδα “Αφρίκα”, όπου όχλος φανατικών επιτέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, μετά την προτροπή Ερντογάν να δοθούν και πάλι κατάλληλες απαντήσεις, οι τέσσεριςευρωβουλευτές ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή(Κομισιόν) αν είναι ενήμερη για την κατάσταση και ποιά  μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει, για να προστατεύσει ένα ευρωπαίο πολίτη,στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για τη δράση του με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη στην Κύπρο, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, προωθώντας με το έργο του, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ”

 

Εξάλλου,οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ , Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, απευθύνθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Κομισιόν, ενημερώνοντας πως ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφού επέκρινε έντονα τον κ. Ελτζίλ, υποδεικνύοντας πως θα ληφθούν πολιτικά και νομικά μέτρα εναντίον του, κάλεσε τους οπαδούς του να καταδικάσουν και να διαμαρτυρηθούν κατά της KTÖS, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του κ. Ελτσίλ, όσο και των μελών της KTÖS, αλλά και άλλων δημοκρατικών Τουρκοκυπρίων.

Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ απέστειλαν, επίσης, επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, καθώς και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενημερώνοντας για τις σοβαρές εξελίξεις και ζητώντας άμεση καταδίκη των απειλητικών ενεργειών της Τουρκίας και έμπρακτη αλληλεγγύη προς την συντεχνία των Τ/κ δασκάλων και τον Σ. Ελτζίλ.

Share this post