Προστασία της Αμμοχώστου από ΟΗΕ-Ε.Ε. ζητά ο Δήμος

Προστασία της Αμμοχώστου από ΟΗΕ-Ε.Ε. ζητά ο Δήμος

Ο Δήμος Αμμοχώστου απαιτεί από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσουν την Αμμόχωστο και την Κύπρο από την τουρκική βουλιμία, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου.
 Προστίθεται πως “το αίσθημα των Αμμοχωστιανών και ολόκληρου του Κυπριακού λαού προκαλεί η χθεσινή φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν και του εκλεκτού του για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική ενέργεια, ανοίγουν αύριο μέρος της παραλίας της πόλης για λουόμενους».

Ο Δήμος Αμμοχώστου «απερίφραστα καταδικάζει αυτήν την ενέργεια και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας φωνάζουμε ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και όχι στους εγκάθετους της Άγκυρας».
 
Προστίθεται ότι «είναι σαφές ότι οι Αμμοχωστιανοί αλλά και ο Κυπριακός λαός στο σύνολό του, έχει κουραστεί από τα λόγια. Δεν έχουμε, ωστόσο, άλλο μέσο να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα», σημειώνει και τονίζει πως «αυτή η ενέργεια δεν πρέπει να σκοτώσει τις προσπάθειές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και φέρνει όλους ανεξαιρέτως, προ των ευθυνών τους».

Η “φιέστα Ερτογάν”, αναφέρεται περαιτέρω, «δεν ανοίγει ξενοδοχεία και δεν ανοίγει την πόλη, ωστόσο αποτελεί ακόμα μια προκλητική ενέργεια, η οποία βήμα -βήμα οδηγεί στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσω της χθεσινής παράστασης επιχειρείται η τόνωση της υποψηφιότητας του Ερσίν Τατάρ».

Ταυτόχρονα, εκφράζεται η ελπίδα ότι «το αποτέλεσμα της λεγόμενης εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα θα φέρει στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έναν ηγέτη, ο οποίος θα ενστερνίζεται και θα στηρίζει τη συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στη βάση αρχών που θα επανενώνουν την Κύπρο και τον λαό της. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα ώστε να μην τορπιλίσουμε τη διαδικασία ενός διαλόγου που πρέπει άμεσα να ξεκινήσει, μέσω σπασμωδικών κινήσεων».

Σημειώνεται ακόμα ότι «με όση ψυχραιμία μας έχει απομείνει, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την κατάσταση αυτή. Απαιτούμε εμφαντικά από όλους όσοι θέλουν να λέγονται φίλοι, εταίροι ή σύμμαχοι, ιδιαίτερα απαιτούμε από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσουν την Αμμόχωστο και την Κύπρο από την τουρκική βουλιμία γιατί αν χαθεί και η Αμμόχωστος θα χαθεί και η Κύπρος. Έπρεπε ήδη να ήταν κατανοητό ότι η Αμμόχωστος ήταν και παραμένει το κλειδί της λύσης του Κυπριακού».

Ο Δήμος Αμμοχώστου καλεί «σε επανέναρξη των συνομιλιών γιατί η στασιμότητα των τελευταίων χρόνων οδηγεί σε αποτελέσματα σαν αυτά που είδαμε σήμερα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Σε αντίθετη περίπτωση, αφού είμαστε ήδη στο και πέντε, θα κλαίμε για χαμένες πατρίδες, ήδη κλαίμε για την κατάσταση αυτή, αλλά η ελπίδα δεν έχει ακόμη πεθάνει και δεν πρέπει να πεθάνει».

Ταυτόχρονα καλούνται οι Αμμοχωστιανοί σε μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα, στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Ο Δήμος απευθύνει έκκληση σε όσους παραστούν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας «να τηρήσουν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19».

Share this post