«Προσωρινή» η αποχώρηση από το Κίεβο

«Προσωρινή» η αποχώρηση από το Κίεβο

 Λέει ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, «γεωπολιτικός γκουρού» του Πούτιν

«Προσωρινή κατάσταση» χαρακτήρισε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο ο υπερεθνικιστής φιλόσοφος Αλεξάντερ Ντούγκιν, γνωστός για τους στενούς δεσμούς που έχει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θεωρούμενος από πολλούς ως ο «γεωπολιτικός γκουρού» του ρώσου προέδρου.

Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, που αναδημοσιεύτηκε από το ρωσικό RIA Novosti και επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν αναφέρθηκε στη ρωσική υποχώρηση από το Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα λέγοντας ότι συνιστά «καθαρά τακτική κίνηση» η οποία επιτρέπει στο ρωσικό στρατό να ανασυνταχθεί και να αναδιαμορφωθεί υπό τον νεοδιορισθέντα στρατηγό Alexander Dvornikov, ένα βασικό πρόσωπο της ρωσικής εκστρατείας στη Συρία το 2015.

Όπως υποστήριξε δε ο Ντούγκιν, «ο ρωσικός στρατός πολεμά αυτή τη στιγμή τις κυρίαρχες δυνάμεις που επιβάλλουν έναν μονοπολικό κόσμο» αναφερόμενος στις χώρες που έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο. Διαφορετικά, ολόκληρος ο κόσμος θα μετατραπεί σε μια τεράστια φωτιά». 

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν

Επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου;

Μιλώντας στον Business Insider, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ειδικός σε θέματα ρωσικής πολιτικής Daniel Treisman, δήλωσε ότι είναι «σαφώς πιθανό» να δώσει εντολή ο Πούτιν στις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν ξανά να καταλάβουν το Κίεβο.

«Είναι σίγουρα πιθανό – μάλιστα πολύ πιθανό – ο Πούτιν να θέλει να κάνει άλλη μια προσπάθεια για την κατάληψη του Κιέβου, εάν θεωρήσει κάποια στιγμή ότι ο στρατός του έχει περισσότερες πιθανότητες να το πετύχει» είπε ο Treisman.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα έδινε «μεγάλη σημασία στα σχόλια που έγιναν σε μια τουρκική εφημερίδα από έναν εθνικιστή «φιλόσοφο» και που τα αναπαρήγαγαν Ρώσοι κρατικοί δημοσιογράφοι», λέγοντας όμως ότι «εάν ο Ντούγκιν είναι η καλύτερη πηγή που μπορεί να βρει το RIA Novosti για τα στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας, τότε η κατάσταση πρέπει να είναι εξαιρετικά θολή».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, παρά την αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων προς την ανατολική Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προειδοποιήσει επίσης ότι ο Πούτιν ενδέχεται ακόμα να επιχειρήσει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Ένα ενδεχόμενο που ενίσχυσε με τις δηλώσεις του ο Ντούγκιν, λέγοντας ότι η εκστρατεία της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία από μόνη της «δεν θα είναι νίκη» για τη Μόσχα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντούγκιν, «οι στρατιώτες μας δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι να καταστραφούν στόχοι σε ολόκληρη τη χώρα και να την καταστήσουν ασφαλή ή έως ότου να παραδοθεί ο Ζελένσκι».

ΠΗΓΗ: in.gr

Share this post