«Πρόσωπο με πρόσωπο: Οι νέοι κάτοπτρο της ζωής της Εκκλησίας μας»

«Πρόσωπο με πρόσωπο: Οι νέοι κάτοπτρο της ζωής της Εκκλησίας μας»

Του Μητροπολίτη Σασίμων Γενναδίου (+)

 

Συμπληρώνονται σήμερα εννέα μέρες από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού  Μητροπολίτη  Σασίμων κυρού  Γενναδίου. Στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημοσιεύουμε ομιλία του, με θέμα : «Πρόσωπο με πρόσωπο: Οι νέοι κάτοπτρο της ζωής της Εκκλησίας μας» . Η ομιλία έγινε το 2010  στο πλαίσιο  της «1ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Αμμοχώστου», που οργάνωσε, στο Παραλίμνι η  Μητρόπολης  Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. 

 

Ο μακαριστός Σασίμων Γεννάδιος , μεταξύ άλλων , είχε τονίσει: 

«Η άφιξίς μου εις την πόλιν σας, πέραν της κατεχομένης Αμμοχώστου, της «Νύμφης της Κύπρου» κατά την ποιητική φιλοκαλίαν, είναι λίαν παρακλητική και εμψυχωτική εν μέσω της συγχρόνου ανανεώσεως της Εκκλησίας μας, της οποίας το ανύστακτον  ενδιαφέρον για την νεολαία και τον εν Χριστώ καταρτισμό της ενέπνευσε και υλοποίησε την σημερινή ευκαιρία ενός αδελφικού συμπνευματισμού… Η Ορθόδοξος Εκκλησία διαχρονικά, σε όλα τα μήκη και πλάτη, περιβάλλει με περισσή φιλοστοργία τα νέα παιδιά κατά το υπόδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αλλά και με συνείδηση ιστορικής ευθύνης απέναντι στην ευαίσθητη, με κάθε έννοια, όσο και ευέλπιδα αυτή κοινωνική περιοχή. Μακριά από στείρους δογματισμούς, ανώφελες απολυτοποιήσεις και επιφανειακές ηθικολογίες, εν ελευθερία και αγάπη καταθέτει η Εκκλησία μας τον Λόγο της προς τους νέους, αγωνιώσα συνεχώς και αγωνιζομένη να τον καθιστά σύγχρονο και επίκαιρο, χωρίς όμως να τον αλλοιώνει, προσβλέποντας στην πνευματική αύξηση και την ηθική καλλιέργεια των παιδιών της για τυχόν απώλεια των οποίων θα “αποδώση λόγον και εν τω νυν και εν τω μέλλοντι αιώνι”…

Είναι γεγονός ότι πολλάκις πληρώνετε, ιδιαιτέρως τα σημερινά παιδιά τις συγγνωστές και ασύγγνωστες “αμαρτίες” των γενεών που προηγήθηκαν, απαντώντας με την σειρά σας, σε πρωτοφανή μεγέθη, συχνά με συμπεριφορές περιθωριακές, προκλητικές, ακραίες και άλλες…

Στους αδιέξοδους δρόμους που πολιορκούν ασφυκτικά την σημερινή πολύπαθη νεότητα, η Ορθόδοξος Εκκλησία ως Θεανθρώπινη κοινωνία, με επίγνωση των καυτών προβλημάτων, που στην σύγχρονη εποχή ταλανίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, ως ανεξάντλητη πνευματική βρυσομάνα, καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο και να προσφέρει  το ζωογόνο νερό της, την πολύτιμη μαρτυρία της, που ανακουφίζει και αναπαύει την ανθρώπινη ψυχή σας. …Η Ορθοδοξία αποτελεί την σύγχρονη πρόσκληση και πρόκληση στην “κοινωνία των Πολιτών”, που όλοι σας ανήκετε προβάλλοντας νέα πρόταση ζωής στα δραματικά αδιέξοδά της εποχής μας».

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας, η οποία είναι και σήμερα επίκαιρη, στον πιο κάτω σύνδεσμο:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ». – Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου | Diocese Of Constantia – Ammochostos (imconstantias.org.cy)

 

 

 

Share this post