Προσωπικότητες –Προσκυνητές στον Άθωνα με τον φακό του Κ. Τζιβανίδη

Προσωπικότητες –Προσκυνητές στον Άθωνα με τον φακό του Κ. Τζιβανίδη

Ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα , που αναδείκνύει τον φωτεινό πνευματικό φάρο της Ορθοδοξίας και του γένους, τον Άθωνα.

Φωτογραφίες από επισκέψεις εκκλησιαστικών και πολιτικών προσωπικοτήτων στο Άγιο Όρος περιλαμβάνει το Λεύκωμα “Προσωπικότητες –Προσκυνητές στον Άθωνα”  του Κώστα Τζιβανίδη , ο οποίος για χρόνια καλύπτει με τον φακό του σημαντικές στιγμές στο Περιβόλι της Παναγίας.

Ο Κώστας Τζιβανίδης

Το Λεύκωμα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Άπαρσις”, στην Αθήνα. Η έκδοση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και ευγενική χορηγία του κου Αθανασίου Μαρτίνου, Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους και Άρχοντος της ΑτΧΜΕ  και της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ.

Της έκδοσης προτάσσεται επιστολή   του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Κώστα Τζιβανίδη. Στην επιστολή ο κ. Βαλθολομαίος επισημαίνει:

“Μέσα στην πλημμυρίδα των εικόνων , αναδεικνύεται στην εποχή μας η δύναμη της φωτογραφίας ως ιδιαίτερης καλλιτεχνικής γλώσσας και το ευαίσθητο αισθητήριο  των μυστών της”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχαίρει τον δημιουργό του Λευκώματος και τον επαινεί για τον σεβασμό του προς την Μεγάλη Εκκλησία και την Αγιοτόκον Αθωνική κοινωνία.

 

Η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ακολουθούν χαιρετισμοί του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Ο Κώστας Τζιβανίδης , εισάγοντας μας στο Λεύκωμα, γράφει:

“Η Θεία Λειτουργία πρέπει να βιωθεί ψυχή τε και σώματι για να επιτευχθεί η μέθεξη με Τον Θεό. Το φως, λοιπόν, μια από τις ανθρώπινες αισθήσεις παίζει σημαντικό ρόλο στη θεία μυσταγωγία. Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος είναι και αυτή -όπως η συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία- βίωμα όλων των αισθήσεων.

Οι ακτίνες φωτός, που εισχωρούν από φεγγίτες και παράθυρα και παιχνιδίζουν στους τοίχους της εκκλησίας την ώρα της Θείας Ευχαριστίας δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, που αποζητά και θαυμάζει κάθε ευλαβής προσκυνητής, είτε εκκλησιάζεται στον αρχαίο Καθεδρικό του Πρωτάτου στις Καρυές ή σε ένα ταπεινό κελλί σε κάποια από τις πλαγιές του Άθωνα. Αυτό το κτιστό φως μέσα από τις πολλές του αποχρώσεις αναζητούμε και εμείς οι φωτογράφοι, για να αποτυπώσουμε με τον φακό μας.

Από τότε που ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στην τέχνη της φωτογραφίας δίπλα στον μακαριστό Γιάννη Κυριακίδη σπουδή μου ήταν να αποτυπώνω στο φωτογραφικό φιλμ στιγμιότυπα και να τα «παγώνω» στον χρόνο. Όπως πολλοί, έτσι μένα τα βήματά μου με έφεραν ως προσκυνητή στον Άθωνα μα και ως φωτογράφο. Στα πολλά χρόνια που ως φωτογράφος κλήθηκα να αποτυπώσω φωτογραφικά επίσημες επισκέψεις σημαντικών εκκλησιαστικών και κοσμικών προσωπικοτήτων στο περιβόλι της Παναγιάς κατάφερα να συγκεντρώσω σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Το παρόν φωτογραφικό λεύκωμα έχει στόχο να αναδείξει το φωτεινό πνευματικό φάρο της Ορθοδοξίας και του γένους, τον Άθωνα, την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους μέσα από τις επισκέψεις σημαντικών εκκλησιαστικών και πολιτικών προσωπικοτήτων του καιρού μας.

Στις σελίδες που ακολουθούν να έχετε τη δυνατότητα να δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις επισκέψεις προκαθήμενων κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, μα και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, που ως ηγέτες μα και ταυτόχρονα ως προσκυνητές ταξίδεψαν στον Άθωνα για να αναζητήσουν το κτιστό και το άκτιστο φως που μοναδικά στο Άγιο Όρος τηλαυγεί.

Αυτή ήταν και παραμένει η δική μου σπουδή, να συμβάλλω με τα «κλικ» της φωτογραφικής μου μηχανής στην εντύπωση και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Αυτός είναι εξάλλου, ο σκοπός του παρόντος τόμου.

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντικρίζει την κορυφή του Αντιάθωνα

Η έκδοση του φωτογραφικού τόμου «Προσωπικότητες – προσκυνητές στον Άθωνα» θα ήταν αδύνατη χωρίς την πατρική ευλογία και την στήριξη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Κανονικού Επισκόπου του Αγίου Όρους. Τα 30 χρόνια ποιμαντορίας του στον Πρώτο Θρόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι φωτεινός φάρος για το γένος μας και την Ορθόδοξη Πίστη. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φιλακόλουθος και φιλομόναχος ων, με τις κατά καιρούς ειρηνικές του επισκέψεις στο πνευματικό περιβόλι του Άθωνα συνέβαλε στην ανανέωση αυτής της σημαντικής πνευματικής κοιτίδας.

Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και τα κατά καιρούς μέλη της που, ως συλλογικό όργανο αλλά και ως ξεχωριστές προσωπικότητες, με περιέβαλλαν με την εμπιστοσύνη τους. Χωρίς την υποστήριξή τους στο έργο μου, η συγκέντρωση αυτού του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού, που έχετε στα χέρια σας, θα ήταν αδύνατη. Συνεπώς, οφείλω και εγώ, ως ο δημιουργός, θερμές ευχαριστίες στην Ιερά Κοινότητα, που με βοήθησε να συλλέξω αυτό το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σε Δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές

Εξίσου καρδιακές είναι οι ευχαριστίες μου και προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, διότι με τη δική του χορηγία έγινε δυνατή η έκδοση του παρόντος τόμου. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα έργα της αγάπης του για το γένος και την Εκκλησία εντός μα και εκτός Ελλάδος είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Αυτό που εγώ μπορώ μπορώ να προσθέσω ως ψηφίδα σε αυτή την μεγάλη προσωπικότητα είναι ένα θερμό «ευχαριστώ» μέσα από την καρδιά μου στον καλό άνθρωπο και μεγάλο ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο.

Το παρόν σημείωμα θα ήταν λειψό, όμως, χωρίς μιά αναφορά σε ένα άλλο πνευματικό μου αδελφό και δάσκαλο στην τέχνη της φωτογραφίας, τον Νικόλαο Μαγγίνα. «Έφυγε» ξαφνικά και ανέλπιστα τον περασμένο Απρίλιο και δεν κατάφερε να δει εκδομένο τον τόμο. Ωστόσο και η δική του συμβολή ήταν σημαντική. Η καθοδήγησή και οι συμβουλές του στη τέχνη της φωτογραφίας, το μεράκι του για τον φωτογραφικό φακό, η πολυεπίπεδη γενναιοδωρία του σε μένα συνέβαλαν καθοριστικά στο να διαμορφώσουν την προσωπικότητά μου ως φωτογράφου και ως ανθρώπου”.

Για την τελική μορφή του Λευκώματος συνέβαλαν:

Ἱεροκοινοτική Επιτροπή:

Γέρων Ἱερώνυμος Ἱερομόναχος Σιμονοπετρίτης

Γέρων Νικόδημος μοναχός Ἁγιοπαυλίτης

Γενική ἐπιμέλεια: Γέρων Επιφάνιος Ιερομόναχος Παντοκρατορινός

Διεύθυνση – Συντονισμός ἔκδοσης: Ἠλίας Γιαννόπουλος, Δικηγόρος

Καλλιτεχνική ἐπιμέλεια: Ἀντώνης Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος

Ἐπιλογή φωτογραφιῶν: Γέρων Ἱερώνυμος Ἱερομόναχος Σιμονοπετρίτης

Ἐπιμέλεια κειμένων-Διορθώσεις: – Γέρων Θεόφιλος Ἱερομόναχος Παντοκρατορινός

– Γέρων Νικόδημος μοναχὸς Ἁγιοπαυλίτης

– Συμβολή στην επιμέλεια: Μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης

Σχεδιασμός – Γραφιστική ἐπιμέλεια: Γεωργιάδου Νικολέττα

Τεχνική ἐπιμέλεια-παραγωγή: Ernesto N. Bauman

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος | 14

Παπανδρέου Γεώργιος | 50

Γιανουκόβιτς Βίκτωρ | 58

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος | 62

Σαμαράς Αντώνιος | 80

Ντάτσιτς Ίβιτσα | 90

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ | 96

Τσίπρας Αλέξης | 108

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος (+) | 120

Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης I΄ | 130

Παυλόπουλος Προκόπης | 150

Πούτιν Βλαντιμήρ | 162

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ | 172

Μητσοτάκης Κυριάκος | 180

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος | 192

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος | 20

*Την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη και τις δύο φωτογραγίες μας παραχώρησε ο Κώστας Τζιβανίδης, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε

Share this post