Πρόσωπα της Ουκρανίας: Από τα έδρανα της Θεολογικής στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Πρόσωπα της Ουκρανίας: Από τα έδρανα της Θεολογικής στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Ο Ιβάν Τερεστσένκο, πτυχιούχος Θεολογίας, κατατάχθηκε στο τάγμα εθελοντών «Τσερνιχίβ» την ημέρα της αποφοίτησής του από την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου. Ήταν οι μέρες όπου οι ρωσικές / υδριδικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει την επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία, ο επίσημος στρατός της χώρας είχε -σε μεγάλο βαθμό- καταρρεύσει και τα εθελοντικά τάγματα κράτησαν την άμυνα της χώρας. Άτομα, περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν καμία προηγούμενη σχέση με τον στρατό, εντάχθηκαν στα εθελοντικά τάγματα αφήνοντας τις δουλειές και τις οικογένειές τους. Πολλοί από αυτούς δεν γύρισαν πίσω. Ο Ιβάν ήταν από τους πρώτους που πήγε στο μέτωπο. Σήμερα είναι αναπληρωτής διοικητής τάγματος αρμάτων μάχης, αρμόδιος για ηθική και ψυχολογική υποστήριξη των στρατιωτών στην 72η Αυτόνομη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Ουκρανικού Στρατού. Ο Ιβάν μίλησε στο «Πνευματικό Μέτωπο» για την υπηρεσία του στο στρατό και πώς η θεολογική του εκπαίδευση τον βοήθησε να επιβιώσει και να στηρίξει άλλους στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πως βρεθήκατε μετά τη Θεολογική Σχολή στον στρατό; 

Στις 12 Ιουνίου 2014, αποφοίτησα από τη Θεολογία. Αφού έλαβα το πτυχίο μου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής μου τηλεφώνησε ένας φίλος και μετά από λίγες ώρες  πήγα μαζί του για να ενταχθώ στο τάγμα εθελοντών «Τσερνιχίβ». Μέσα σε μια εβδομάδα, ήμουν ήδη στους καταλόγους του τάγματος εθελοντών και υπηρέτησα σε αυτό μέχρι την 1η Ιουλίου 2015. Τον Νοέμβριο του 2015, υπέγραψα συμβόλαιο με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Δηλαδή μόλις πήρατε πτυχίο πήγατε να καταταγείτε; 

Ακριβώς έτσι. Το μεσημέρι πήρα το πτυχίο, συνόδευσα τους γονείς μου μέχρι το σπίτι και κάπου στις 4.00 το απόγευμα πήρα το μετρό για να βρω έναν φίλο μου και μαζί καταταγήκαμε την ίδια ημέρα. Ήταν Παρασκευή αν θυμάμαι καλά.

Πως φτάσατε στην απόφαση μετά την Θεολογική να πάρετε όπλο στα χέρια σας για να υπερασπιστείτε την Ουκρανία; 

Ήμουν από τις πρώτες ημέρες στο Μαϊντάν (Επανάσταση της αξιοπρέπειας). Ήμουν εξαρχής προσανατολισμένος πατριωτικά στη ζωή μου. Μετά το Μαϊντάν είδα ότι οι σύντροφοι από εκεί πήγαν στον στρατό, έτσι και εγώ αποφάσισα να πάω.

Η πίστη στο Θεό και η εκπαίδευση στη Θεολογική βοήθησε κατά τη θητεία στον στρατό;

Ήταν πιο εύκολο να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Πιο εύκολα να βρίσκω σημείο επαφής. Επίσης βοηθούσε στις καταστάσεις στρες. 

Βοηθούσα τους ανθρώπους στο εθελοντικό τάγμα. Εννοώ ότι τους παρείχα ηθική και ψυχολογική υποστήριξη. Μου έθεταν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την θρησκεία και εγώ τους απαντούσα. Μιλούσα μαζί τους. Το ίδιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μιλάω με τους ανθρώπους και ψάχνω να βρω μια ξεχωριστή προσέγγιση για τον καθένα.

Πως βρεθήκατε σε τάγμα αρμάτων μάχης;

Στις 6 Νοεμβρίου του 2015 υπέγραψα συμβόλαιο και πήγα στο κέντρο νεοσυλλέκτων για να περάσω βασική εκπαίδευση και την εκπαίδευση μηχανοδηγού. Μου πρότειναν να πάω στα άρματα μάχης. Μου είπαν: «Οδηγούσες τρακτέρ, θα οδηγήσεις και τανκ». Και τους απάντησα: «Δεν έχω πρόβλημα. Ας το δοκιμάσω». Από μικρός είχα αγάπη για τα οχήματα.

Όταν φοιτούσατε στη Θεολογική, που κάνατε διακονία;

Ήμουν Νεωκόρος στο Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Ποντίλ (σ.σ. στο Κίεβο).

Ήσασταν νεωκόρος και τώρα στα τανκς;

Έτσι τα έφερε η ζωή. Υπηρετώ τώρα στο τάγμα θωρακισμένων στην 72η Αυτόνομη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στη θέση αναπληρωτή διοικητή με ειδίκευση στην ηθική και ψυχολογική υποστήριξη. Φέτος έγινα πρωθυπολοχαγός.

Όταν πήγατε στο στρατό δεν υπήρχε ακόμα η Τοπική Εκκλησία. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτό το θέμα;

Εφόσον υπάρχει το κράτος Ουκρανία, η ουκρανική γλώσσα, θα πρέπει να υπάρχει και η Ουκρανική Εκκλησία. Πρέπει να γίνεται Λειτουργία στα ουκρανικά. Γιατί, για παράδειγμα, οι Πολωνοί ή οι Γερμανοί δεν προσεύχονται στα ρωσικά αλλά προσεύχονται στη δική τους γλώσσα; Και η κάθε χώρα. Γιατί εμείς πρέπει να προσευχόμαστε στα ρωσικά;

Στο στρατό συναντήσατε πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας;

Για να πω την αλήθεια, δεν έχω συναντήσει πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας. Έχω συναντήσει άθεους, παγανιστές. Ξέρω δύο μουσουλμάνους που υπηρετούν. Έχω συναντήσει ελληνο-καθολικούς, ρωμαιο-καθολικούς, ακόμα έχω συναντήσει βαπτισμένους (ορθόδοξους), οι οποίοι είναι αδιάφοροι για την θρησκεία. Ωστόσο στη δική μας μονάδα το 85% είναι πιστοί της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Πως διεξάγεται σε εσάς ο διαθρησκειακός διάλογος;

Κανονικά. Δεν έχουμε αντιπαραθέσεις εξαιτίας της θρησκείας. Δεν το έχω δει ούτε μια φορά. Το πολύ πολύ να ακούσουμε αστεία πάνω σε αυτό το θέμα αλλά χωρίς να προσβάλλεται κάποιος.

 

Πώς είναι οι σχέσεις με τους ντόπιους στην περιοχή του Ντονέτσκ – τους πιστούς της Ρωσικής Εκκλησίας; Πώς επηρεάζει ο θρησκευτικός παράγοντας εκεί τον τοπικό πληθυσμό;

Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές πιστεύουν στον «ρωσικό κόσμο» και στον «έναν πατριάρχη – Κύριλλο». Απλώς πιστεύουν σε αυτό που τους είπαν. Ξέρουν (έχουν ακούσει) το «κανόνες της Εκκλησίας», «πατριάρχης», «ρωσικός κόσμος» κι αυτό είναι όλο και όλο που ξέρουν.

Θεωρείτε ότι η Ρωσική Εκκλησία προωθεί τον πόλεμο;

Προωθεί και επίσης συμβάλει επικοινωνιακά στο να στρέφει τους ανθρώπους κατά της Ουκρανίας.  Όσο περισσότερες εκκλησίες της Ουκρανικής Εκκλησίας και κατηχητικά σχολεία θα υπάρχουν – τόσο περισσότερες θα είναι οι νίκες στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ποιες είναι γενικά οι διαθέσεις στον πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές (όπου γίνεται ο πόλεμος)

Η διαφορά μεταξύ του 2014 και του 2020 στην περιοχή του Λουγκάνσκ είναι τεράστια, σαν να λέμε η μέρα με τη νύχτα. Ενώ παλιότερα ο κόσμος ήταν πολύ επηρεασμένος από την ρωσική προπαγάνδα βλέπουμε ότι αυτό έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά οι νέοι, περισσότεροι μιλούν ουκρανικά. Υπάρχει τεράστια πρόοδος σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί ιερείς και τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων επίσης έχουν καθημερινή επαφή με τους ντόπιους. Πιστεύω ότι στις περιοχές που είναι ελεγχόμενες από την Ουκρανία (σ.σ. στη ζώνη διεξαγωγής πολεμικών συγκρούσεων) πρέπει να δουλέψουν περισσότερο οι στρατιωτικοί ιερείς και οι εθελοντές παρά ο στρατός.

 

Πρέπει οι στρατιωτικοί ιερείς να επεκτείνουν τη διακονία τους στον τοπικό πληθυσμό;

Ναι. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτοι στον επικοινωνιακό πόλεμο. Οι στρατιωτικοί είναι μαθημένοι προκειμένου να ξεχωρίζουν τις ψευδείς ειδήσεις και τα ψέματα από την πραγματικότητα αλλά ο ντόπιος πληθυσμός δεν το κάνει με τέτοια ευκολία. Ό,τι ακούει το πιστεύει. 

 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Share this post