Προσφορά 6 δισ. από Ερντογάν για να μιλήσει με τον Μπάιντεν
Με πακέτο 6 δισ. δολ. επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις για την αγορά νέων όπλων
Τη διάσκεψη του G20, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στο τέλος του μηνός, προτίθεται να εκμεταλλευθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και να τον πιέσει ώστε να επιτραπεί στη χώρα του η αγορά δεκάδων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών, προσφέροντάς του ένα πακέτο ύψους 6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, στόχος του Ερντογάν είναι να παρακάμψει το απαγορευτικό που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στις μεγάλες εξοπλιστικές συμφωνίες με την Αγκυρα ως συνέπεια της ανυποχώρητης στάσης της τελευταίας στο θέμα της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400.
Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στη διάσκεψη του G20 στη Ρώμη.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν σχολιάζει προτάσεις που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να προβεί σε σχόλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ουάσιγκτον απαίτησε επανειλημμένως από την Τουρκία την ακύρωση των συμφωνιών με τη Μόσχα, προαπαιτούμενο για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Η Αγκυρα, όμως, κώφευσε. Η επιβολή τους δεν επιτρέπει στην Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία και στα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ.
Οπως επισήμανε πρόσφατα ο Ααρόν Στάιν, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής της Ουάσιγκτον, «το Κογκρέσο δεν πρόκειται να συνυπογράψει οποιαδήποτε μείζονα συμφωνία πώλησης οπλικών συστημάτων με την Τουρκία προτού επιλυθεί το θέμα των S-400. Το αίτημα για την εξαγωγή F-16 στην Τουρκία πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό» Ηδη η Αγκυρα έχει καθυστερήσει την απόσυρση των παλαιότερων F-4 και θεωρεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα αποτελέσει μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση προκειμένου να διατηρήσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα, ενόσω προσπαθεί να κατασκευάσει εγχώρια πολεμικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον αεροναυπηγό Αρντά Μεβλούτογλου, από την Αγκυρα, «εάν η Τουρκία επιτύχει την έγκριση αγοράς των νέων F-16 Block 70 και των συστημάτων εκσυγχρονισμού, θα διατηρήσει τις πολεμικές της δυνατότητες έως το 2040 και θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη της στην κατασκευή δικών της πολεμικών αεροσκαφών»