Προς το “σημείο μηδέν” τα κρούσματα του COVID-19

Προς το “σημείο μηδέν” τα κρούσματα του COVID-19

Προβλέψεις του προέδρου του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, Χρύσανθου  Σαββίδη

Η πορεία των κρουσμάτων του COVID-19 στην Κύπρο  δείχνει μια σταθερή μείωση μέρα με την μέρα αναφέρει, σε γραπτή του ανακοίνωση,  ο πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, Χρύσανθος Σαββίδης, προσθέτοντας πως, εάν αυτή η φθίνουσα πορεία συνεχίσει υπό την έννοια ότι δεν έχουμε σημαντικές αποκλίσεις μέσα από την χρονολογική σειρά (time series) των δεδομένων, τότε είμαστε κοντά στο “σημείο μηδέν”.
Όπως αναφέρει ο κ. Σαββίδης, το μοντέλο των δεδομένων ξεκίνησε με μια ανοδική πορεία, κατέγραψε το μέγιστο σημείο  και συνεχίζει μια φθίνουσα πορεία,  η οποία θέλουμε να μετουσιωθεί σε ευθεία γραμμή με μηδενικά κρούσματα.
«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν λύσαμε το πρόβλημα μας από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί ακόμη εμβόλιο», επισημαίνει ο κ. Σαββίδης
Η ερμηνεία των δεδομένων είναι, προστίθεται στην ανακοίνωση, μια απλή στατιστική ανάλυση και, αν συνεχίσει να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς  το μοντέλο,  τότε θα μπορούμε να πούμε ότι γρηγορότερα θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από αυτή την κακή κατάσταση.
Τέλος , η ανακοίνωση του κ. Σαββίδη αναφέρει: ” με τα μέτρα καταφέραμε να μειώσουμε την εξάπλωση του, αλλά θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί για να μην οδηγηθούμε σε επανάκαμψη του κύματος του κορονοϊού”. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ήταν 5 από σύνολο 1,669 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Με βάση και τα χθεσινά ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 772 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν καταγράφηκε  νέο κρούσμα. Σύμφωνα με τα τ/κ μέσα ενημέρωσης έγιναν 396 εξετάσεις χωρίς θετικό κρούσμα και τα περιστατικά ανέρχονται στα 108. Μέχρι σήμερα  διενεργήθηκαν 6,562 εξετάσεις και ένα νοσηλευτήριο, στο οποίο μεταφέρονταν ασθενείς με κορονοϊό, θα δέχεται τώρα και άλλα περιστατικά. Η πτέρυγα για κορονοϊό είναι απομονωμένη από το υπόλοιπο κτίριο και η απόφαση για να νοσηλεύονται εκεί και άλλοι ασθενείς πάρθηκε από ειδικούς.

Share this post