Προς πρόωρες εκλογές στην πΓΔΜ
Υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού παρά το συντριπτικό “ναί” το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 65%.
Το 90% όσων προσήλθαν στις κάλπες απάντησαν θετικά στο ερώτημα, αν είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Ωστόσο η αντιπολίτευση, η οποία έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, υποστήριξε ότι, εάν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνούσε το 50%, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να ακυρωθεί.
Ο πρωθυπουργός , Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή και η απόφαση που έλαβε δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί. Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.
«Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Στην περίπτωση, που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών, η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ζάεφ.
Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε.
Ο Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.
Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της πΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος . Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη. Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.
*Από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να “σεβαστούν” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του αντιπολιτευομένου VMRΟ- DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά «και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας» , ανέφερε. Ερωτηθείς, αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως «ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του».
Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Αντίθετα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέροντας ότι η υψηλή αποχή των πολιτών της πΓΔΜ στην ψηφοφορία καθιστά άκυρη τη συμφωνία. «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματός τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την Κυβέρνηση», σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Καμμένος.