Προς νέα συνάντηση Τουρκίας – Συρίας στη Μόσχα τον Φεβρουάριο

Προς νέα συνάντηση Τουρκίας – Συρίας στη Μόσχα τον Φεβρουάριο

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Η Άγκυρα σχεδιάζει και δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη Δαμασκό, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την πλευρά Άσαντ, σύμμαχου του Πούτιν. Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα ‘Cumhuriyet’, η οποία επικαλείται πηγές της στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δεύτερη συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ με τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα σε ημερομηνία από την 1η έως τις 20 Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, εκτός από τη Ρωσία, η οποία φιλοξενεί τις συνομιλίες Άγκυρας – Δαμασκού, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσης να αναλάβουν ρόλο οικοδεσπότη. Το Ιράν ήθελε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη, ενώ τα Εμιράτα στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με την ‘Cumhuriyet’ η Τουρκία απέρριψε τις δύο προτάσεις.

Από πλευράς της Άγκυρας, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, το μέλλον του YPG και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων της.

Το Ιράν θέλει να εμπλακεί στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Συρίας – Τουρκίας διαμηνύοντας ότι μπορεί «να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στις συνομιλίες», σύμφωνα με πηγές στην Τεχεράνη που επικαλείται η περσική υπηρεσία του BBC.

Εξάλλου πέρυσι τον Ιούλιο, μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν – Ραϊσί στην Τεχεράνη (φωτογραφία επάνω.) με θέμα τη Συρία, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαγιάν, είδε τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας και αμέσως μετά δήλωσε: «Ανησυχούμε για την ύπαρξη τρομοκρατικών ομάδων στη βόρεια Συρία και επικεντρωνόμαστε στη συνεργασία με την Τουρκία για την ασφάλεια των συνόρων». Ο ιρανός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι εργάζεται για να φέρει τη Δαμασκό και την Άγκυρα πιο κοντά».

Ωστόσο, όταν από την Άγκυρα έγινε γνωστό ότι οι συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας – Συρίας μπορεί να γίνουν σύντομα, με τη μεσολάβηση της Μόσχας, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών πήγε στη Δαμασκό στις 14 Ιανουαρίου και εκεί υπεγράφη οικονομική συμφωνία, ενώ ο ΥΠΕΞ της Συράις δήλωσε πως «η ομαλοποίηση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν τελειώσει η τουρκική στρατιωτική κατοχή εδαφών».

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, τρεις μέρες μετά, με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Υπάρχει σοβαρή παρουσία του PKK στο Ιράκ, όχι μόνο στο Σιντζάρ, αλλά και στο Σουλεϊμανιέ, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, εντός των συνόρων της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης. Αυτή είναι μια απειλή για το Ιράν και για εμάς. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έδωσαν υποσχέσεις το 2019 αλλά δεν συμμορφώθηκαν με τη συμφωνία. Πρέπει να πολεμήσουμε μαζί την τρομοκρατία. Δυστυχώς υπάρχει και η παρουσία του PKK από την πλευρά του Ιράν. Θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με το Ιράν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο και αυτά τα βήματα να φέρουν αποτελέσματα».

Η τουρκική υπηρεσία του BBC σχολιάζει ότι το Ιράν κατανάλωσε σημαντικούς πόρους στη Συρία και στέλνει το μήνυμα πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκεί χωρίς την εμπλοκή του.

 

Share this post