Προληπτική λογοκρισία στο ΥΠΥ και η προκλητική σιωπή του Υπουργού

Προληπτική λογοκρισία στο ΥΠΥ και η προκλητική σιωπή του Υπουργού

Προληπτική λογοκρισία φαίνεται ότι εφαρμόζεται , με άνωθεν εντολές, στην καθημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα του κορονοϊού.
Τούτο αποδεικνύει το γεγονός, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ότι δεν απευθύνθηκε στον δρα. Μάριο Λοΐζου η ερώτηση, που διαβιβάσαμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ερώτηση ήταν :
“Η επίσκεψη του προέδρου του ΔΗΣΥ σε δημόσιο νοσηλευτήριο συνιστά παράβαση του περί Λοιμώξεως Νόμου και των σχετικών διαταγμάτων;”
Πρόκειται για την ερώτηση , που υποβάλαμε με SMS την περασμένη Τρίτη , αφού δεν ανταποκρινόταν στο τηλέφωνο, στον Υπουργό Υγείας , Κωνσταντίνο Ιωάννου. Μέχρι σήμερα ο Υπουργός όχι μόνο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ στην ερώτηση, αλλά δεν ΜΠΗΚΕ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού. Κατά τα άλλα ο υπουργός, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του και τις ευθύνες που έχει επωμιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει χρόνο να ομιλεί είτε δια της φυσικής παρουσίας του , είτε τηλεφωνικώς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα.

Χθες ο υπουργός σε ανάρτηση του στο fb, αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα και για τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έγραψε: «ζητώ κατανόηση».
Όμως είναι ακατανόητη η στάση του να μην έχει απαντήσει στην ερώτηση για το θέμα του προέδρου του ΔΗΣΥ. Και καλά ένα δημοσιογράφο,  θα έλεγε κάποιος , ότι μπορεί να τον αγνοεί ή κατά την λαϊκή ρήση «να τον γράφει στα παλαιότερα ( αν βέβαια έχει) των υποδημάτων του”.
Ωστόσο, ο κ. υπουργός συνεχίζει να περιφρονεί τα πολιτικά κόμματα , που κατάγγειλαν το φιάσκο με την προκλητική επίσκεψη  του προέδρου του ΔΗΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να «συμπαρασταθεί και να ευχαριστήσει» το προσωπικό του, αλλά για να κάνει επίδειξη! Γι’ αυτό και οι  φωτογραφίες και το βίντεο με τους αρμοδίους του ΟΚΥΠΥ.


Ο κ. Αβέρωφ ως ηγέτης του μεγαλύτερου, αλλά και κυβερνώντος κόμματος, έπρεπε ΠΡΩΤΟΣ να σεβαστεί το Νόμο και τα σχετικά διατάγματα.
Η μη αντίδραση του Υπουργού Υγείας εξηγείται με δύο λόγους: Ή ότι ήθελε να εξυπηρετήσει τα μικροπολιτικά παιγνίδια του κ. Αβέρωφ, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι επικίνδυνα, ή ότι καταλείφθηκε εξαπίνης από τους αρμοδίους του ΟΚΥΠΥ. Το δεύτερο έχει λίγες πιθανότητες, γιατί θα έπρεπε αμέσως ο Υπουργός να πάρει μέτρα. 

Ενδιαφέρον έχει να ξέρουμε επί του θέματος και την στάση του προέδρου Αναστασιάδη

Ερωτηματικά όμως προκαλεί τόσο η στάση της Αστυνομίας, όσο  και της Γενικής Εισαγγελίας. Ουδεμία αντίδραση. Αντίθετα , η Αστυνομία, όπως δημοσιεύτηκε, πήγε στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, παρόλο που δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι άλλαξε την ώρα του Εσπερινού την παραμονή του Ευαγγελισμού, του πήρε κατάθεση και συνέταξε φάκελο προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Κοντολογίς , ή είναι όλοι ίσοι έναντι του Νόμου ή κάποιοι , όπως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι υπεράνω; Και ενώ έχει διαπράξει  «καραμπινάτη» παραβίαση του περί Λοιμώξεως Νόμου και των  σχετικών διαταγμάτων, κάνει εκκλήσεις στους πολίτες να συμμορφωθούν πλήρως με τα διατάγματα για τα μέτρα. Αν αυτό δεν είναι φαρισαϊσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει την σημασία τους και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευτελίζει πολιτική  και πολιτικούς.
ΛΟΙΠΟΝ, ζητώ άδεια από τον υπουργό Υγείας να επισκεφθώ, αφού ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας , δημόσιο νοσηλευτήριο με σκοπό να κάνω ρεπορτάζ , το οποίο θα παρουσιάσει το κοπιώδες έργο γιατρών , νοσηλευτών και άλλου παραϊατρικού προσωπικού. Επειδή το ρεπορτάζ δεν θα είναι για τηλεοπτικό σταθμό, αλλά για εφημερίδα του εξωτερικού , της οποίας είμαι ανταποκριτής, και για την ιστοσελίδα δεν θα έχω κινηματογραφιστή, αλλά μόνο φωτογραφική μηχανή. Η λήψη φωτογραφιών θα γίνει σε χώρους, που οι αρμόδιοι θα μου υποδείξουν ότι επιτρέπεται.

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ

Με βάση τα μέτρα προστασίας στην ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας  είναι μια κάμερα του ΡΙΚ, το οποίο δίνει το υλικό σε όλους τους σταθμούς, ενώ στα άλλα μέσα (εφημερίδες , ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, ανταποκριτές) το Υπουργείο στέλνει ηλεκτρονικά, μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, δελτίο τύπου. Με βάση την ισχύουσα διευθέτηση στην ενημέρωση απαγορεύεται η προσέλευση δημοσιογράφων. Αυτοί μπορούν να θέτουν τις ερωτήσεις τους ηλεκτρονικά προς τον καθηγητή Κωστρίκκη και τον δρα. Λοΐζου, η όποιο άλλο αρμόδιο. Ωστόσο,  για να λειτουργεί αυτή η διαδικασία σωστά και να διευκολύνονται οι δημοσιογράφοι για τις ερωτήσεις τους , πρέπει τα στοιχεία, που ανακοινώνονται , να στέλνονται προηγουμένως στους δημοσιογράφους για να μπορούν να προετοιμάζονται δεόντως.
Επίσης , σημειώνω και μια δυσμενή διάκριση. Τα γραφήματα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, που παρουσίασε χθες ο καθηγητής, Γεώργιος Νικολόπουλος, δεν έφθασαν στην ιστοσελίδα μας. Ίσως να «χάθηκαν καθ΄οδόν». Γι’ αυτό και παραπέμψαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας « Καθημερινή» της Κύπρου.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

*Το παρόν κείμενο θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Share this post