Προκήρυξη πρώτου ετήσιου διαγωνισμού για το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη»

Προκήρυξη πρώτου ετήσιου διαγωνισμού για το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη»

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, το οποίο προσφέρεται για σκοπούς ενίσχυσης της δράσης του προσώπου/της ομάδας ή της οργάνωσης που θα βραβεύεται, στον τομέα της προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προκηρύσσει τον πρώτο ετήσιο διαγωνισμό για το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» και ανακοινώνει την έναρξη, από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, της περιόδου για υποβολή υποψηφιοτήτων ή προτάσεων για το έτος 2021. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να υποβάλουν υποψηφιότητα είτε να προτείνουν άλλα πρόσωπα, ομάδες ή οργανώσεις για το Βραβείο, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο κατά περίπτωση, ειδικό έντυπο, που διατίθεται μέσω των συνδέσμων που ακολουθούν πιο κάτω.

Το Βραβείο θεσπίστηκε με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2021, στη βάση σχετικής πρότασης του Υπουργείου Εξωτερικών, και θα απονέμεται κάθε χρόνο, αρχίζοντας από φέτος, στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε πρόσωπα/ομάδες/οργανώσεις που έχουν επιδείξει κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών αξιοσημείωτο έργο και δράση σε τομέα ή τομείς που σχετίζονται άμεσα με την προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υποψηφιότητες ή προτάσεις μπορούν να υποβληθούν από/για πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο, καθώς και από/για Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες και δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων/προτάσεων και η τελική επιλογή θα γίνεται από Πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους Υπουργό Εξωτερικών (Πρόεδρο), Υπουργό Δικαιοσύνης, Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δύο προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα επιλέγονται σε ετήσια βάση κατόπιν σύστασης των τριών εξ οφίκιο μελών της Επιτροπής. Για φέτος, στην Επιτροπή έχουν προσκληθεί και αποδεχθεί να μετάσχουν ο κ. Αλέκος Μοδινός (πρωτοπόρος ακτιβιστής) και η κα Τώνια Σταυρινού (δημοσιογράφος).    

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, το οποίο προσφέρεται για σκοπούς ενίσχυσης της δράσης του προσώπου/της ομάδας ή της οργάνωσης που θα βραβεύεται, στον τομέα της προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Τα συμπληρωμένα έντυπα αίτησης ή πρότασης υποψηφιότητας θα πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικώς στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη διεύθυνση «Υπουργείο Εξωτερικών, Λεωφόρος Προεδρικού Μεγάρου, 1447 Λευκωσία», με την ένδειξη «Human Rights Award» στο εξωτερικό του φακέλου.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται τηλεφωνικά στον αριθμό (+357) 22651229 ή μέσω ηλεκτροινικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected].

Η προθεσμία για λήψη των αιτήσεων/προτάσεων εκπνέει την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.

ΕΝΤΥΠΑ

— Έντυπο υποβολής υποψηφιότητας

(στην περίπτωση που η υποψηφιότητα αφορά τον/την ίδιο/α τον/την υποβάλλοντα/-ουσα)

— Έντυπο πρότασης υποψηφιότητας  

(στην περίπτωση που προτείνεται άλλο πρόσωπο/ομάδα/oργάνωση) 

**************************************

Η Στέλλα Σουλιώτη ήταν νομικός και πολιτικός. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη και μοναδική γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της χώρας.

Η Στέλλα Κακογιάννη γεννήθηκε το 1920 στη Λεμεσό. Ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά του δικηγόρου σερ Παναγιώτη Κακογιάννη και αδελφή του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, του διαπρεπούς δικηγόρου Γώγου Κακογιάννη και της Γιαννούλας Κακογιάννη, Προέδρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.

Μετά τις σπουδές της στην Κύπρο, φοίτησε το 1938 στο Saint James Secretarial College του Λονδίνου και στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματέας στην τότε αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εντάχθηκε το 1943 στη Βασιλική Αεροπορία Γυναικών και υπηρέτησε στο Κάιρο.

Αφυπηρέτησε το φθινόπωρο του 1946 με τον βαθμό του Υπολοχαγού και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στo Gray’s Inn του Λονδίνου, όπου γνώρισε και τον μελλοντικό σύζυγό της, τον γιατρό Δημήτριο Σουλιώτη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη γιατρό Αλεξία Σουλιώτη. Μετά την αποφοίτησή της το 1951 επέστρεψε στην Κύπρο και άσκησε τη δικηγορία στο γραφείο του πατέρα της στη Λεμεσό μέχρι την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 1960, οπότε ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963 ανέλαβε και το Υπουργείο Υγείας. Το 1970 παρέδωσε και τα δύο υπουργικά χαρτοφυλάκια που κατείχε για να αναλάβει το 1971 τη θέση του Επιτρόπου Νομοθεσίας, ενός νεοσύστατου θεσμού, ο οποίος απέκτησε γερά θεμέλια επί της θητείας της που ολοκληρώθηκε το 1984.

Ταυτόχρονα ήταν σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις διακοινοτικές συνομιλίες που άρχισαν τον Ιούνιο του 1968. Με την επανάληψή τους το 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπηρέτησε ως σύμβουλος του Μακαρίου για το Κυπριακό και αργότερα ως ειδική σύμβουλος όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας έως και του Τάσσου Παπαδόπουλου (2003-2008). Σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό αποτελεί το δίτομο έργο της Δέσμια Ανεξαρτησία: Κύπρος 1878-1964, που εκδόθηκε στα αγγλικά από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (Fettered Independence: Cyprus 1878-1964).

Το 1984 με πρόταση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού διορίσθηκε στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία παρέμεινε έως το 1988. Διετέλεσε ακόμη Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 έως το 2004 και αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου από το 1971 έως το 1978. Από το 1987 έως το 1991 υπηρέτησε ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 2012 στη Λεμεσό, σε ηλικία 92 ετών.

 

Share this post