Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του του νέου Κυπριακού Μουσείου

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του του νέου Κυπριακού Μουσείου

Θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €121,380 εκατομμύρια.-  Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου:«Στόχος του νέου Μουσείου «είναι να έχει μια ενισχυμένη δημόσια εικόνα και να λειτουργεί διαλογικά και διαδραστικά ως πεδίο συνάντησης του αρχαίου κόσμου με τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής».

 

Το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται από την Κυβέρνηση, το νέο Κυπριακό Μουσείο, μπαίνει σε πορεία υλοποίησης, μετά την προκήρυξη σήμερα του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Κατασκευής του Έργου του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Την ανακοίνωση για την προκήρυξη του διαγωνισμού έκανε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Έργου. Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μεταφορών και Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Η περίοδος υποβολής των προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022. Οι κατασκευαστικές εργασίες του Έργου θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προνοείται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων. Η συνολική διάρκεια για την παράδοση του Έργου είναι 60 μήνες. Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €121,380 εκατομμύρια, ποσό που είναι το υψηλότερο στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών για το 2022 και επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα του Πολιτισμού. Το Μουσείο θα ανεγερθεί σε μια σημαντική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου και θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία και εκτενή τοπιοτέχνιση. Επιπλέον, το έργο του νέου Κυπριακού Μουσείου περιλαμβάνει δημιουργία δημόσιας πλατείας.

«Το μεγαλύτερο έργο που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του κράτους σήμερα είναι ένα έργο πολιτισμού, είναι το νέο Κυπριακό Μουσείο, και αυτό λέει πολλά για τη στήριξη μας προς τον πολιτισμό μας και την κοινωνία μας. Ακόμα μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας που πλέον μπαίνει σε πορεία υλοποίησης αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προσωπικά στον τομέα του Πολιτισμού. Ένα έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει στις προτεραιότητές του με προσωπική συνεχή επίβλεψη και παρακολούθηση της ωρίμανσής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος (το πλήρες κείμενο στο τέλος) στην εκδήλωση. Όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, η κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του κράτους, και αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση άλλων συνδεόμενων τομέων, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός.

Ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους ειδικούς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της μελέτης για την προκήρυξη του διαγωνισμού του Έργου, ο κ. Καρούσος εξέφρασε την πεποίθηση πως το νέο Κυπριακό Μουσείο θα είναι ένα στολίδι της Μεσογείου και του ευρωπαϊκού χώρου, ένα κτίριο τοπόσημο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την αρχιτεκτονική του και θα προσφέρει στους επισκέπτες του μια ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία, βοηθώντας τους να γνωρίσουν τον αρχαίο κόσμο του νησιού και να κτίσουν μια άμεση σχέση με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξέφρασε ιδιαίτερη ευαρέσκεια για την υλοποίηση του νέου Κυπριακού Μουσείου, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα προσδώσει μια νέα ταυτότητα στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί. «Η χωροθέτηση του νέου Μουσείου βρίσκεται σε κομβική θέση, στη Ζώνη Διοίκησης και Πολιτισμού, και επιβεβαιώνει τη σημασία του για την πρωτεύουσα αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη», σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης.

Η Λευκωσία, συνέχισε, θα παρακολουθεί με ανυπομονησία αλλά και με ενθουσιασμό την πορεία του Έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του. «Είμαι επίσης βέβαιος ότι με τα άλλα σημαντικά έργα που ολοκληρώσαμε πρόσφατα ή υλοποιούμε αυτή την περίοδο, όπως η Πλατεία Ελευθερίας, το Εμπορικό Τρίγωνο Μακαρίου-Στασικράτους και ο χώρος του Παλαιού ΓΣΠ, θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τη Λευκωσία και θα διευρύνουν τις δυνατότητές της, καθιστώντας την πόλη μας προσβάσιμη και ελκυστική», υπογράμμισε καταληκτικά.

 Η επικεφαλής αρχιτέκτονας του Έργου κα Θεώνη Ξάνθη παρουσίασε λεπτομερώς το Έργο, επισημαίνοντας πως το νέο Κυπριακό Μουσείο αποτελεί μια καινοτομία για τη Λευκωσία, που αναμφίβολα θα προσφέρει στον επισκέπτη του Μουσείου, αλλά και της πόλης, μια μοναδική εμπειρία πολιτισμού.

Στο άκρο αριστερά της φωτογραφίας η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου 

Σε σύντομο χαιρετισμό της η Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου , ανέφερε:

“Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο. Η  απόφαση για ανέγερση ενός νέου Μουσείου υπαγορεύτηκε, μεταξύ άλλων από την ανάγκη ανάδειξης και διατήρησης των συλλογών  του Τμήματος Αρχαιοτήτων με σύγχρονα μουσειολογικά μέσα.

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα αποτελεί την ενσάρκωση της μετεξέλιξης του θεσμού του Κυπριακού Μουσείου, αφού στόχος είναι να έχει μια ενισχυμένη δημόσια εικόνα και να λειτουργεί διαλογικά και διαδραστικά, ως πεδίο συνάντησης του αρχαίου κόσμου με τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής.

Το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων δούλεψε εντατικά για αυτό το σκοπό τα τελευταία χρόνια. Έτσι, σε συνεργασία με την ομάδα της αρχιτέκτονος κας Θεώνης Ξάνθης και των συνεργατών της, προέκυψε η εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα συλλογή αρχαιοτήτων που θα εκτεθεί στο Νέο Κυπριακό Μουσείο. Μια βασική έγνοια καθόρισε τη δουλειά μας όλο αυτό το διάστημα: η νέα έκθεση να αφηγείται πλέον τις πολλαπλές ιστορίες των αρχαίων κοινωνιών της Κύπρου, κρατώντας πάντα ως κεντρικό νήμα και ως δομικό στοιχείο της αφήγησης την συνεχή ροή της ταυτότητας του νησιού μας, που μας καθορίζει μέχρι σήμερα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώην Έφορο δρα Δέσπω Πηλείδου, που αφυπηρέτησε μόλις πρόσφατα όπως και τους συναδέλφους/το προσωπικό της Εφορείας Μουσείων για την ουσιαστική συμβολή τους στο τεράστιο αυτό έργο.

Πριν δώσω το λόγο στο Υπουργό, θα ήθελα να αναφέρω ότι χθές ‘έφυγε’ από τη ζωή ο Δρ. Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος διετέλεσε για 26 χρόνια Διευθυντής του (1963-1989) Τμήματος Αρχαιοτήτων και είναι επί της δικής του θητείας που προτάθηκε για πρώτη φορά στο  Υπουργικό Συμβούλιο η ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Πολλά σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται εδώ και που θα αποτελούν κεντρικά εκθέματα της νέας αφήγησης στο Νέο Κυπριακό Μουσείο, προέρχονται από τις δικές του ανασκαφές.  Είμαι σίγουρη ότι ο κος Καραγιώργης θα χαιρόταν μαζί μας τη σημερινή μέρα”.

KaroUsos by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post