Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών: Τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή οι δύο προκλήσεις της ανθρωπότητας

Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών: Τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή οι δύο προκλήσεις της ανθρωπότητας

«Η ανθρωπότητα ανοίγει δύο κουτιά της Πανδώρας ταυτόχρονα – την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή – και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους θα εξαρτηθεί από το πώς θα χειριστούμε τις δύο αυτές προκλήσεις». Τα παραπάνω επεσήμανε ο σπουδαίος διαστημικός επιστήμονας, Σταμάτης Κριμιζής, σε ομιλία του χθες, Πέμπτη 11/01, κατά τη δημόσια συνεδρία εγκατάστασής του ως προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024.

   Στην ομιλία με θέμα «Εποχή του Διαστήματος: Εξερεύνηση, Περιβάλλον, Οικονομία και Επιβίωση του Διαστημόπλοιου Γη» ο κ. Κριμιζής υπενθύμισε ότι «δεν υπάρχει κιβωτός του Νώε για να επιβιβαστούμε και να πάμε σε άλλο πλανήτη και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτόν τον πλανήτη, τότε θα χαθεί το ανθρώπινο γένος». «Η λύση είναι να προστατεύσουμε τη Γη, τουλάχιστον για τα επόμενα εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια», συμπλήρωσε.

   Μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε και στην αλματώδη αύξηση του ρυθμού εμπορικών δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες του Διαστήματος και πρόσθεσε ότι οι εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών αποτελούν το υπόβαθρο της σημερινής οικονομίας, καθώς κάθε επένδυση ενός ευρώ στις διαστημικές τεχνολογίες αποδίδει έξι ευρώ στην οικονομία.

   Κατά την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε επίσης η εγκατάσταση του αντιπροέδρου της Ακαδημίας για το 2024, Μιχάλη Τιβέριου. Επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος, Μιχαήλ Σταθόπουλος, παρουσίασε συνοπτικά το έργο των Κέντρων και Γραφείων Έρευνας της Ακαδημίας για το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post