Πρόεδρος Πολωνίας: Απαραίτητος , ιδιαίτερα στο σύγχρονο κόσμο, ο διαθρησκειακός διάλογος, για την ενότητα και την προώθηση της ειρήνης.

Πρόεδρος Πολωνίας: Απαραίτητος , ιδιαίτερα στο σύγχρονο κόσμο, ο διαθρησκειακός διάλογος, για την ενότητα και την προώθηση της ειρήνης.

Συνάντηση και συνομιλία στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 25 Μαϊου 2021, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου, τον Πολωνό  Πρόεδρο, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρώτη Κυρία , Agata Kornhauser-Duda, από Υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας του, καλωσόρισε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος,  Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ.  Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. Ακολούθως, ο κ. Duda, η σύζυγός του, και τα μέλη της Αντιπροσωπείας του, προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό, όπου ενημερώθηκαν από τον Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη,  Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, που επεστράφησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2004, από τον Πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο οποίος προ της εκλογής του, το 1978, διακόνησε για δεκαπέντε έτη ως Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Πολωνός  Πρόεδρος.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει ότι στη  συνέχεια  ο Μ. Πρωτοσύγκελλος,  Θεόδωρος, τον συνόδευσε στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος, εκφράζοντας την χαρά του για την επίσκεψη του Προέδρου της Πολωνίας, τον οποίο είχε επισκεφθεί επισήμως πριν μερικά χρόνια στη Βαρσοβία. 

Κατά την επακολουθήσασα εγκάρδια ιδιαίτερη συνάντησή τους, παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ, οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος , Θεόδωρος και Αρχιμ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, καθώς και η κυρία Kornhauser-Duda και η Πολωνική Αντιπροσωπεία.

Ο Παναγιώτατος και ο  Πρόεδρος συζήτησαν για τη διακονία, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Οικουμενικού Θρόνου, για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, στην οποία απονεμήθηκε καθεστώς Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1924, και με συγκίνηση θυμήθηκε την επίσκεψή του στη Βαρσοβία, το 2015, όταν, ύστερα από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας,  Σάββα, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του μεγαλοπρεπούς Ναού της του Θεού Σοφίας, ο οποίος υπενθυμίζει τους μακραίωνας και ακατάλυτους δεσμούς της θυγατέρας Εκκλησίας της Πολωνίας με την Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

 

Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης περί της ανάγκης διαφυλάξεως της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η σημασία που έχουν οι χριστιανικές αξίες και παραδόσεις στη διαμόρφωση των συγχρόνων κοινωνιών.

Ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας υπέγραψαν στο βιβλίο των επισκεπτών του Πατριαρχείου, όπου, στο κείμενό τους, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει ο διαθρησκειακός διάλογος, ιδιαίτερα στο σύγχρονο κόσμο, για την ενότητα και την προώθηση της ειρήνης. Επίσης, δηλώνουν υπερήφανοι που η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Πολωνίας είναι μία δραστήρια κοινότητα της χώρας τους, που συμμετέχει στην κοινωνική ζωή και ζει με τις αρχές και τις αξίες που μαρτυρούν την παγκοσμιότητα του χριστιανισμού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχαιρέτησε τον Πρόεδρο της Πολωνίας στα προπύλαια του Πατριαρχείου, κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι, και τον ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψή του στο Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Φανάρι του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα

Επίσης , σήμερα επισκέφθηκε το Φανάρι  ο απερχόμενος Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα,  Andrij Sybiha, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  Βαρθολομαίο.

Ο κ. Sybiha, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, Tetiana Sybiha, τον Γενικό Πρόξενο της χώρας του στην Πόλη,  Oleksandr Gaman  και τον Πρόξενο , Maxim Vdovichenko, ζήτησε την ευχή και την ευλογία του Πατριάρχου με αφορμή την επικείμενη αναχώρησή του από την Τουρκία. Τον ευχαρίστησε δε για την καλή συνεργασία που είχαν και για το μεγάλο ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας και προσωπικά του Παναγιωτάτου για τον Ουκρανικό λαό και για την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης τον ευχαρίστησε για τον ιδιαίτερο σεβασμό που πάντοτε επέδειξε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για το ενδιαφέρον του για τα ζητήματα που απασχολούν τη Μητέρα Εκκλησία και το ποίμνιό της στην Τουρκία, μέρος του οποίου είναι και πολλοί Ουκρανοί που διαβιούν στην χώρα.

ΦΩΤΟ: Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Share this post