Πρόεδρος Αρμενίας: Επιδεινώθηκε η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

Πρόεδρος Αρμενίας: Επιδεινώθηκε η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

Την ανάμιξη της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, καυτηρίασε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν (Armen Sarkissian) και τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. «Η Τουρκία έχει αποσταθεροποιητικές και επεκτατικές πολιτικές, όχι μόνο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία, αλλά 360 μοίρες γύρω της, αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρμέν Σαρκισιάν, μιλώντας στην τηλε-ημερίδα που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Η κρίση στον Καύκασο και τα αίτια του πολέμου».

   Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Αρμενίας απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ και ειδικότερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, να υπάρξει μια σαφής κατανόηση της σύγκρουσης και να σταματήσει ο πόλεμος. Προέταξε πως πρέπει να εκπεμφθεί ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η εκεχειρία είναι απολύτως αναγκαία.

 

«Αυτό προσδοκώ από τον ΟΗΕ, ενώ από το ΝΑΤΟ να καταστήσει σαφές ότι αποκλείεται να είσαι μέλος αυτού του οργανισμού και να συμπεριφέρεσαι σαν καουμπόης» επισήμανε. Επίσης, απευθύνθηκε στις τρεις δυνάμεις που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία), καλώντας τις να προσπαθήσουν να επιβάλουν την εκεχειρία. Σε αυτό το σημείο, ο Αρμέν Σαρκισιάν χαρακτήρισε το πλαίσιο του Μινσκ το καλύτερο για διαπραγματεύσεις.

   Εστιάζοντας στον ρόλο της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Πρόεδρος της Αρμενίας επέκρινε την Άγκυρα για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, επισημαίνοντας ότι μόνο τυφλός πρέπει να είναι κανείς για να μην βλέπει την πλήρη κλίμακα των ενεργειών της. Παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας επιδεινώθηκε και εντόπισε την αποσταθεροποιητική πολιτική της Τουρκίας και της αμφισβήτησης του status quo εκτός από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου διαπίστωσε υλική απτή παρουσία, στη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο. «Μπορούμε να εντοπίσουμε πώς η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργεί πηγές αστάθειας γύρω της, αμφισβητώντας στο status quo», δήλωσε συγκεκριμένα και διερωτήθηκε: «Τι ήθελαν στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί έχουν ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, γιατί τώρα η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

   Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαρκισιάν σκιαγράφησε τις προθέσεις της Τουρκίας, απαριθμώντας ως πρώτη να καταστεί ενεργειακός κόμβος. «Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει ενεργειακός κόμβος από την Κασπία, την κεντρική Ασία, το Αζερμπαϊτζάν προς την κεντρική Ευρώπη» σημείωσε ειδικότερα και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Άγκυρα προσπαθεί μέσω της επιρροής στο Αζερμπαϊτζάν να καθορίσει εξελίξεις στην Ευρώπη. «Η ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας είναι ο κοινός παρονομαστής των στόχων της στην Ανατολική Μεσόγειο, στον περσικό κόλπο, στη Λιβύη. Θέλει να γίνει η κυρίαρχη χώρα που θα ρυθμίζει τις ροές αυτών των πηγών ενέργειας από την Ασία προς την Ευρώπη» αποκρυστάλλωσε περαιτέρω.

   Πέρα από την ενεργειακή διάσταση, ο Αρμέν Σαρκισιάν αναφέρθηκε στο προσφυγικό. «Οι ροές προσφύγων από τη Συρία είναι συνέπεια της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα, την οποία υποδαύλισε η Τουρκία, μέσω της κατοχής στη Συρία, όπως και στην Κύπρο, έτσι κάνουν τώρα και στο Αζερμπαϊτζάν» εξήγησε. 

   Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, το μεταναστευτικό είναι ένα εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν, στην εξωτερική του πολιτική απέναντι στην Ευρώπη. 

   Ως τρίτη διάσταση προσδιόρισε τον ρόλο της Τουρκίας ως στρατιωτικής περιφερειακής δύναμης. Ειδικότερα, δήλωσε την έκπληξή του ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό της ατλαντικής συμμαχίας, όπως η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των drones και διερωτήθηκε: «Πώς το επιτρέπει αυτό το ΝΑΤΟ;». Κατά τον Αρμέν Σαρκισιάν, όλα αυτά χρησιμοποιούνται από την Τουρκία προκειμένου να ασκήσει πολιτική πίεση στη Ρωσία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσει για τον εαυτό της μια προνομιακή θέση ρυθμιστή των εξελίξεων, τουλάχιστον στη Μεσόγειο.

   Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για υποστήριξη τζιχαντιστών στη Λιβύη και στην Αρμενία. «Είναι η πρώτη φορά που οι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταφέρονται επισήμως από ένα κράτος στην περιοχή. Τώρα όλο αυτό οργανώνεται από ένα κράτος» προσέθεσε. 

   «Γιατί η Τουρκία αναμειγνύεται στο Αζερμπαϊτζάν;» διερωτήθηκε και απάντησε: Θέλει να προκαλεί αστάθεια, να επηρεάζει τους γείτονες στην ευρύτερη περιοχή μέχρι την κεντρική Ασία. Συμπλήρωσε πως το μήνυμα απευθύνεται και στο Αζερμπαϊτζάν, «ότι εσείς δεν ήσασταν ικανοί από μόνοι σας να τα βγάλετε πέρα και ήρθαμε εμείς».

   Ειδική μνεία έκανε στην αρμενική διασπορά, τονίζοντας πως η συμπεριφορά της είναι καταπληκτική και έχουν κινητοποιηθεί από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η παρέμβαση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά προκλητική, επισήμανε και σημείωσε πως είναι ένα ανακλαστικό που φέρνει τις μνήμες της Γενοκτονίας των Αρμενίων αυτόματα στο μυαλό των Αρμενίων. 

   Απαντώντας σε ερώτηση για την εισήγηση της Ελλάδας για εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, είπε πως του φαίνεται πολύ λογικό. Εφόσον τα όπλα που πωλούνται στην Τουρκία χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς και επιθετικούς σκοπούς, είναι λογικό ότι τέτοια όπλα αν προέρχονται από το ΝΑΤΟ και διοχετεύονται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρέπει η ροή τους να σταματήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε εκ μέρους της Αρμενίας ευγνωμοσύνη, ευχαριστίες και χειροκρότημα σε όσους υποβάλλουν τέτοιες προτάσεις.

   Περαιτέρω, εκτίμησε ότι ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, παρατηρώντας ότι τώρα «έχουμε το πλησίασμα με την Ουκρανία, επίσης για στρατιωτικούς και ενεργειακούς σκοπούς».

   Στο ακροτελεύτιο μέρος της συνέντευξής του, ο Αρμένιος Πρόεδρος ευχαρίστησε το ελληνικό Κοινοβούλιο, την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες, σημειώνοντας πως έχουμε κοινή ιστορία πολλών αιώνων και θα εξακολουθήσουμε να βαδίζουμε δημιουργώντας ειρήνη, πολιτισμό. Η φιλία μας εκτείνεται σε πολλούς αιώνες, επισήμανε κα αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Έρεβαν, είπε πως είχαν γόνιμες συζητήσεις και έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας στα ελληνικά «ευχαριστώ πολύ». 

   Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ελληνο-Αρμενικής Επιτροπής Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων, Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο βουλευτής και συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ενώ εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ, η πρόεδρος της Μαρία Αντωνιάδου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αρμενίας για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση. Ο πρόεδρος της Ελληνο-Αρμενικής Επιτροπής Φιλίας εξέφρασε τις θερμότερες ευχές, γρήγορα αυτή η κατάσταση να ξεπεραστεί, ειρήνη και σύντομα η Αρμενία να συνεχίσει τη δημοκρατική πορεία της. Τη διοργάνωση παρουσίασε η Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ( Δημήτρης Μάνωλης)

Share this post