Πρόεδρος Αναστασιάδης προς Αρχιεπίσκοπο: Για τον εκκλησιασμό θα αποφασίσει το Υ.Σ. με βάση τις θέσεις της επιστημονικής ομάδας

Πρόεδρος Αναστασιάδης προς Αρχιεπίσκοπο: Για τον εκκλησιασμό θα αποφασίσει το Υ.Σ. με βάση τις θέσεις της επιστημονικής ομάδας

Στο Γ.Ν. Λευκωσίας ο Τριμυθούντος Βαρνάβας – Εντοπίστηκαν 286 νέα περιστατικά και νοσηλεύονται 127 ασθενείς

Οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει αύριο Τρίτη, εφόσον αυτό ενημερωθεί από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, σε σχέση με τις θέσεις της επιστημονικής ομάδας, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η Κύπρος.

Την απάντηση αυτή έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`, με τον οποίο είχε συνάντηση απόψε, κατά την οποία τέθηκε από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας το θέμα της επαναλειτουργίας των ναών στην παρουσία πιστών, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον Αρχιεπίσκοπο πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί του θέματος, αφού δεν είναι γνώστης ακόμη του τι ανέφεραν οι επιδημιολόγοι στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος θα ενημερώσει σχετικά αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις στη βάση της ενημέρωσης που θα έχε.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

Ο Μακαριώτατος διαβίβασε τη θέση της Συνόδου ότι το κλείσιμο των εκκλησιών είναι σκληρό μέτρο και  έρχεται σε σύγκρουση με παρόμοιας φύσεως μέτρα που λήφθηκαν για συναθροίσεις διαφορετικού χαρακτήρα. Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι οι ναοί θα τηρήσουν με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έκαναν άλλωστε από την πρώτη κιόλας ημέρα, αρκεί και η Πολιτεία να προχωρήσει σε μερική χαλάρωση των μέτρων.

Η συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες και έχει ήδη υποβάλει τις εισηγήσεις της στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο ίδιος θα υποβάλει τις προτάσεις των επιδημιολόγων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει μεταξύ άλλων για το εάν θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης και τα εμπορικά κέντρα, αλλά και για το εάν θα επιτραπεί ο εκκλησιασμός. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να είναι αρνητικοί σε οποιεσδήποτε χαλαρώσεις, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται πως για ψυχολογικούς λόγους κάνει σκέψεις να προχωρήσει σε κάποιες μόνο για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Με κορονοϊό διαγνώστηκε  ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας και έχει μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για νοσηλεία. Ο Μητροπολίτης εμφάνισε συμπτώματα του ιού (πυρετός) και ως εκ τούτου υπεβλήθη σε μοριακό τεστ, το οποίο κατέδειξε ότι είναι θετικός στον ιό.

Ο Τριμυθούντος Βαρνάβα είναι καλά στην υγεία του και η νοσηλεία του κρίθηκε αναγκαία κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μητροπολίτης  ήρθε προηγουμένως σε επαφή με άλλα άτομα,  τα οποία αναμένουν το αποτέλεσμα του τεστ ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο είναι  θετικοί στον κορονοϊό. Θετικοί έχουν διαγνωστεί και ορισμένοι ιερείς , εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  ότι σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2020:

–       Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 96.

–       127 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 31 σε σοβαρή κατάσταση.

–       Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12,772 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εκ των οποίων τα 3,929 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τα 8,843 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

–       286 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν και επιβεβαιωθήκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 18,004. Στα 286 συμπεριλαμβάνονται 156 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.

–       Σε 312 περιπτώσεις από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να επαληθευθεί με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:

–       Άντρα, ηλικίας 89 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 96, εκ των οποίων:

–       62 άντρες (65%), και

–       34 γυναίκες (35%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 127 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 31 σε σοβαρή κατάσταση.

Από τους 31 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 15 είναι διασωληνωμένοι και 16 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου (70 ασθενείς)

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Θάλαμος COVID

64

Λευκωσίας

(30 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

15

Θάλαμος COVID

9

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Λεμεσού

(27 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

23

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

4

Γ. Μοριακή Εξέταση (PCR test): Από τις 3,929 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα με τη μοριακή μέθοδο (PCR), εντοπίστηκαν και επαληθεύτηκαν 286 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • 65 κρούσματα από 540 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • 8 κρούσματα από 2,040 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων.
  • 40 κρούσματα από 806 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 17 κρούσματα από 262 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 156 κρούσματα από 165 δείγματα που λήφθηκαν για επαλήθευση με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • 116 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Δ. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test): Από τα 8,843 τεστ που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), προέκυψαν 312 θετικά αποτελέσματα.

Οι 312 αυτές περιπτώσεις θα υποβληθούν σε εξέταση με τη μοριακή μέθοδο PCR, προκειμένου να επαληθευθούν.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Επαρχία

Σημεία δειγματοληψίας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Λεμεσός

Κεντρική περιοχή

286

11

Πολεμίδια

440

23

Κάψαλος

305

11

Μέσα Γειτονιά

254

12

Αγρός

239

7

Σύνολο:

1,524

64

Ποσοστό θετικότητας:

4,20%

Λάρνακα

Κεντρική περιοχή– Σημείο Α

246

4

Κεντρική περιοχή– Σημείο Β

167

10

Αραδίππου

416

24

Λειβάδια

502

17

Σύνολο:

1,331

55

Ποσοστό θετικότητας:

4,13%

Λευκωσία

Στρόβολος – Σημείο Α

566

21

Στρόβολος – Σημείο Β

458

13

Παλουριώτισσα

435

12

Έγκωμη

513

16

Ακρόπολη

316

7

Άγιος Δομέτιος

368

8

Δάλι

572

17

Πέρα Χωριό Νήσου

64

3

Αρεδιού

364

7

Γαλάτα

192

2

Σύνολο:

3,848

106

Ποσοστό θετικότητας:

2,75%

Πάφος

Κεντρική περιοχή

277

13

Σύνολο:

277

13

Ποσοστό θετικότητας:

4,69%

Αμμόχωστος

Παραλίμνι

249

20

Σύνολο:

249

20

Ποσοστό θετικότητας:

8,03%

Δημόσιος και Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας

Τμήματα και Υπηρεσίες Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Τοπική Αυτοδιοίκηση

592

0

Κλειστές Δομές

47

0

Οίκοι Ευγηρίας/Στέγες

Λευκωσία

60

3

Λεμεσός

51

10

Λάρνακα

78

0

Πάφος

108

0

136

2

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Rapid tests που έγιναν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ιδιωτικά εργαστήρια

542

39

Σύνολο:

542

39

Ποσοστό θετικότητας:

7,20%

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ  ΥΠΕΞ

Υπό το φως της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARSCOV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε  νέα Ταξιδιωτική Οδηγία, με ισχύ μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2021, συμβουλεύοντας τους Κύπριους πολίτες όπως αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

 Χώρες που καλύπτει:

Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας

Σύσταση προς Κύπριους πολίτες:

Αποφύγετε να ταξιδέψετε αν δεν είναι αναγκαίο.

Διάρκεια ισχύος:

Από 21/12/2020, ώρα 18:00 (Κύπρου), μέχρι 5/1/2021, ώρα 23.59

Λεπτομέρειες:

Υπό το φως της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του Covid-19 που χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-COV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες όπως αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Εάν είναι αναγκαίο να ταξιδέψετε, συνιστάται όπως μεριμνήσετε να ενημερωθείτε εκ των προτέρων για τους κανονισμούς και περιορισμούς που βρίσκονται σε ισχύ αναφορικά με την είσοδο και παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περαιτέρω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι έλεγχοι ή/και περιορισμοί σε σχέση με τον Covid-19 ενδέχεται λόγω της κατάστασης να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή με τρόπο που να επηρεάσουν το ταξίδι σας.

Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτρέπονται να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Covid-19 και το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των τοπικών Αρχών και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας.

Επισημαίνεται ότι, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας για προληπτικούς λόγους και μέχρι να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, για όσους αφικνούνται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ισχύουν τα σχετικά μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατία με τη σχετική ανακοίνωσή του ημερ. 21/12/2020.

Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ήδη ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνονται να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα Connect2CY.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν/επιστρέψουν στην Κύπρο θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία και να εγγράφονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα Cyprus Flight Pass  και να πληρούν τις ισχύουσες προϋποθέσεις για είσοδο στη Δημοκρατία ως αυτές έχουν καθοριστεί από τα σχετικά Διατάγματα και τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχετικά διατάγματα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας και άλλες αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας είναι διαθέσιμα στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Τηλεφωνικοί αριθμοί για επικοινωνία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης:

  • Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο

+44 2073214100 (9.00-16.30, Δευτέρα – Παρασκευή)

  • Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών:

+357 22651113 (8:30 – 15:00, Δευτέρα – Παρασκευή)

  • Λειτουργός Υπηρεσίας Υπουργείου Εξωτερικών:

+357 99660129 (εκτός ωρών εργασίας*)

  • Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων Υπουργείου Εξωτερικών:

+357 22801000 (8:30 – 15:00, Δευτέρα – Παρασκευή)

* Η τηλεφωνική γραμμή του λειτουργού υπηρεσίας είναι διαθέσιμη εκτός ωρών εργασίας και σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε έκτακτες περιπτώσεις.

Share this post