Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Πριν ανοίξουν οι κάλπες

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Πριν ανοίξουν οι κάλπες

Του Παναγιώτη Τελεβάντου*

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μπάιντεν σταθερά πρώτο, όχι μόνο σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά ακόμη και στις λεγόμενες swing ή battleground states, δηλαδή στις αμφίρροπες Πολιτείες. 

Κανένας, όμως, δεν μπορεί να γνωρίζει, με βεβαιότητα, το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για τρεις λόγους:

1.) Οι Αμερικανοί είναι απρόβλεπτοι επειδή η ιδιοσυγκρασία τους, κυριαρχείται από το συναίσθημα, και έτσι δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών λογικών συμπερασμάτων,

2.) Πολλοί που ψήφισαν τον Τραμπ, στις τελευταίες εκλογές, λόγω της political correctness, που κυριαρχεί ηγεμονικά στην Αμερικανική κοινωνία, δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι θα ψήφιζαν τον Τραμπ. 

Αυτό ακριβώς συνέβηκε στις προηγούμενες Προεδρικές εκλογές και είχε σαν αποτέλεσμα να εκλεγεί ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

3.) Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται ευθέως από τον λαό, αλλά από τους εκλέκτορες των υποψηφίων. Γι’ αυτό μπορεί κάλλιστα ένας υποψήφιος να εξασφαλίσει την λαϊκή ψήφο, έστω και αν υπερέχει του αντιπάλου του κατά εκατομμύρια ψήφων, και όμως να χάσει τις εκλογές επειδή ο αντίπαλός του κέρδισε περισσότερες ψήφους στο εκλεκτορικό σώμα. 

Αυτό ακριβώς συνέβηκε στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές του 2016.

Ποια είναι τα μεγάλα ατού του Προέδρου Τραμπ;

1.) Η θεαματική άνθηση της οικονομίας των ΗΠΑ επί ημερών του,

2.) Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης,

3.) Η εξάλειψη της ανεργίας,

4.) Η αύξηση του γοήτρου και της εθνικής περηφάνειας των Αμερικανών για την πατρίδα τους κατά την προεδρία του Τραμπ,

5.) Είναι ο μόνος Αμερικανός Πρόεδρος που δεν έμπλεξε -τουλάχστον άμεσα- την πατρίδα του σε πολεμικές επιχειρήσεις.

6.) Ο αντίπαλος του Τραμπ, κ. Μπάιντεν, είναι ήδη 77 χρόνων με εμφανή τα συμπτώματα της γήρανσης. 

Η δε υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών είναι μια δικηγόρος της κακιάς ώρας, η μόνη επίδοση της οποίας είναι ότι είναι φιλελεύθερη φεμινίστρια.!!! 

Τι το πιο φυσικό οι ψηφοφόροι να  προβληματίζονται τι θα συμβεί αν αυτή η ανίκανη γυναίκα χρειαστεί να αντικαταστήσει τον κ. Μπάιντεν;

7.) Η συνεπής στάση του Τραμπ έναντι της μεγάλης μάζας των ψηφοφόρων του. 

Εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποσχέσεις που έδωσε προς την μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων του κόμματός του, που δεν είναι άλλοι, από τους συντηρητικούς θρησκευόμενους των ΗΠΑ.

Κατόρθωσε να διορίσει 3 νέους Δικαστές, όλοι μεσήλικες και ιδιοφυή νομικά μυαλά, στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Δημιούργησε έτσι μια πλειοψηφία 6 προς 3 συντηρητικών δικαστών, οι οποίοι, επειδή είναι ισόβιοι, θα καθορίζουν για δεκαετίες την πολιτική και κοινωνική ζωή των ΗΠΑ.

Ποια είναι τα δεδομένα που συνιστούν εμπόδιο για την επανεκλογή του Τραμπ;

1.) Η ατυχέστατη και ανεύθυνη -για να μην πει κανείς εγκληματική- εκ μέρους του διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού. 

Ως αποτέλεσμα έχασαν την ζωή τους σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Αμερικανοί, ενώ πολλαπλάσιοι άλλοι χαροπάλευαν για μέρες ή και για βδομάδες διασωληνωμένοι, και

2.) Η χαώδης κατάσταση που ξέσπασε στις πλείστες Πολιτείες των ΗΠΑ μετά τον θάνατο μαύρων πολιτών από αστυνομικούς.

Οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες την Τρίτη. 

Είναι αμφίβολο, όμως, αν θα γνωρίζουμε το βράδυ των εκλογών τον νικητή, επειδή πολλές δεκάδες εκατομμύρια πολιτών των ΗΠΑ επέλεξαν να δώσουν επιστολιμιαία ψήφο. 

Ως εκ τούτου η καταμέτρηση αυτών των ψήφων είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυθημερόν.

Απολύτως έγκυρες πληροφορίες, που έχω στην διάθεσή μου, με οδηγούν να πιστέψω ότι ο Τραμπ μάλλον θα χάσει τις εκλογές, επειδή πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι, που τον ψήφισαν ομαδικά στις προηγούμενες εκλογές, τώρα θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν μόνον και μόνον για να απαλλαγούν από τον Τραμπ.

Είναι βαθειά απογοητευμένοι με τον Τραμπ επειδή θεωρούν ότι 4 χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ δεν τον δίδαξαν τίποτα. 

Εξακολουθεί να προσπαθεί να διοικήσει την Αμερική, όπως διοικούσε τις επιχειρήσεις του. Δηλαδή έπαιρνε μόνος του τις αποφάσεις και τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων του συγκατάνευαν αδιαμαρτύρητα στις αποφάσεις του, επειδή είχαν τον δικαιολογημένο φόβο ότι, αν του εναντιωθούν, θα χάσουν την δουλειά τους.

Το αυταρχικό αυτό σύστημα διοίκησης που εφάρμοζε στις επιχειρήσεις του ο Τραμπ μετέφερε αυτούσιο στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό, ο Θεός ξέρει πόσους υπουργούς Εξωτερικών, πόσους Συμβούλους εθνικής ασφάλειας, πόσους προσωπάρχες του Λευκού Οίκου και πόσους κυβερνητικούς εκπροσώπους αντικατέστησε από την στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος.

Γι’ αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των λεγόμενων fiscal conservatives, δηλαδή των συντηρητικών, όχι για θρησκευτικούς, αλλά για οικονομικούς λόγους ψηφοφόρων, θα καταψηφίσει τον Τραμπ, για να απαλλαγεί η Αμερική, από την κακοδιαχείριση του αυταρχισμού του.

Μεγάλη μερίδα της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ των ΗΠΑ, οι οποίοι ψήφιζαν πάντοτε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, και οι οποίοι, στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν τον Τραμπ ομαδικά -όπως και όλοι ανεξαίρετα οι συνεργάτες και οι φίλοι τους-, τώρα θα τον καταψηφίσει.

Αν, παρά ταύτα, τελικά ο Τραμπ, κατορθώσει να επανεκλεγεί, θα οφείλεται στην διανοητική κατάσταση του 77χρονου αντιπάλου του, στην αναξιοπιστία και στην ανικανότητα της υποψήφιας αντιπροέδρου του Μπάιντεν, αλλά και στο γεγονός ότι το Δημοκρατικό κόμμα πήγε πολύ αριστερά, κάτι που ασφαλώς δεν το βοηθά, αφού οι κεντρώοι ψηφοφόροι καθορίζουν -κατά κανόνα- τον νικητή των εκλογών. Ιδιαίτερα σε προεδρικά συστήματα.

Αύριο Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν οι εκλογές και θα μάθουμε ποιον ψήφισαν για να τους κυβερνήσει οι απρόβλεπτοι Αμερικανοί πολίτες.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΗΓΗ: panayiotistelevantos.blogspot.com

Share this post