Προδρόμου: Αντιφατικές οι πληροφορίες για την γεώτρηση

Προδρόμου: Αντιφατικές οι πληροφορίες για την γεώτρηση

“Θα πρέπει να είμαστε  σε εγρήγορση μαζί και με την Ελλάδα, γιατί απειλείται η περιοχή ως σύνολο”

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι συγκεχυμένες και αντιφατικές. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, με βάση τις οποίες είχε ξεκινήσει ξανά η γεώτρηση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι προφανώς υπάρχει μία καθυστέρηση και ενδεχομένως τα νομικά μέτρα που λαμβάνονται πιθανώς να έχουν κάποια αντίδραση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV Ελλάδος.
«Υπάρχουν και άλλα μέτρα αναλόγως των εξελίξεων» πρόσθεσε , εξηγώντας: «Δεν θα πάμε στη λογική της σύγκρουσης, όμως οι κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους. Προς το παρόν θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ελπίζουμε την άλλη εβδομάδα να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση».
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε εκτενώς στη στήριξη που παρείχαν στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη οι ηγέτες του Νότου, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
«Λάβαμε στήριξη από τους ηγέτες του Νότου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι έχουμε στη διακήρυξη της Μάλτας μία πολύ ισχυρή τοποθέτηση και η οποία καταλήγει στο να καλέσει στο σύνολό της την ΕΕ να συνεχίσουν να βρίσκεται σε εγρήγορση και στην περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με την Τουρκία να εξετάσουν τα κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο» τόνισε.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «εκτός από τη διακήρυξη όλοι οι ηγέτες με δηλώσεις τους είχαν τοποθετηθεί πάρα πολύ καθαρά στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία. Η Τουρκία με την ανακοίνωσή της προσπαθεί να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση».
«Πριν μία εβδομάδα ο κ. Ερντογάν είπε ότι είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε αντίφαση και βεβαίως κάθε φορά σε κάθε περίσταση η λογική της είναι η αυθαιρεσία. Η ΕΕ επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να πάψει να αυθαιρετεί» συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.
Τα πράγματα που κάνει η Τουρκία είναι επικίνδυνα
Απαντώντας στο ερώτημα , εάν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με την Τουρκία είπε ότι «σίγουρα τα πράγματα που κάνει η Τουρκία είναι επικίνδυνα. Κάποιοι λένε και έχει μία λογική ότι μπορεί να σχετίζεται με τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως και προηγούμενα περιμέναμε τις εκλογές για να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η Άγκυρα. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η πολιτική της έντασης έχει διακόψει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και είναι κάτι το οποίο συνδέουν οι εταίροι μας και εδώ είναι υπόλογη η Τουρκία».
Η πραγματική διέξοδος, σημείωσε, θα ήταν να έχουν γίνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη «στη βάση όσων ξέρουμε μέχρι τώρα έτσι ώστε να φτάναμε σε μία αποδεκτή συμφωνία και να τερματιστεί η πολιτική της πειρατείας». Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει «και θα πρέπει να είμαστε  σε εγρήγορση μαζί και με την Ελλάδα γιατί απειλείται η περιοχή ως σύνολο», συμπλήρωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Share this post