Πρίγκηπος: Συντηρήθηκε αμφιπρόσωπη εικόνα έργο των αιώνων 14ου και 16ου

Πρίγκηπος: Συντηρήθηκε αμφιπρόσωπη εικόνα έργο των αιώνων 14ου και 16ου

Η εικόνα στην μπροστινή όψη φέρει  την παράσταση  της Παναγίας της Ελεούσης και στο πίσω μέρος την  Ανάσταση του Χριστού.- Είναι αποτεθησαυρισμένη στον Ιερό Ναό  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Πριγκήπου. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων, Δημήτριος, χθες (Πέμπτη,7 Ιουλίου 2022) , χοροστάτησε στον Ιερό Ναό  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την Ι.Ακολουθία του Εσπερινού και στην συνέχεια στην Ιερά  Παράκληση  προς την Υπεραγία  Θεοτόκο, για πρώτη φορά ενώπιον της   αρχαίας Ιεράς Εικόνος , γνωστής  ως Εικόνος Παναγίας της Ελεούσης, της οποίας η συντήρηση ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα .

Η θαυματουργός αυτή  Εικόνα , λειτανευομένη κατά την αρχαιότητα,(έργον των αιώνων 14ου και 16ου), είναι  αμφιπρόσωπη . Μπροστά φέρει  την παράσταση  της Παναγίας της Ελεούσης και στο πίσω μέρος την  Ανάσταση του Χριστού. Η εικόνα είχε προσδώσει την επωνυμία  της στον  Κοινοτικό Ναό της Παναγίας Πριγκήπου.

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος, στο τέλος  της  Ι.Ακολουθίας της Παρακλήσεως, ανακοίνωσε κατά  την ομιλίαν του προς τους προσελθόντας πιστούς, ότι ως εκ των ανωτέρω ιστορικών δεδομένων, Θεού θέλοντος, από της προσεχούς μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα επαναφέρει  την αρχαία ονομασία του Ναού, ως Ναού της Παναγίας της Ελεούσης, τον οποίον και θα ονομάσει  Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, ως φέροντα εις τους κόλπους αυτού αποτεθησαυρισμένη τοιαύτης ιερότητας και ιστορικότητας  Θεομητορική Εικόνα, η οποία θα ευλογεί  και την ευρισκομένη στον περίβολο  του Ναού έδρα του Ποιμενάρχη  Επαρχίας αυτής του Οικουμενικού  Θρόνου.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Κατά  την Ι. Ακολουθία, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας, Μελί-των και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανος, καθώς και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής Πριγκήπου, υπό την προεδρεία της κυρίας Αγνής Νικολαΐδου.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ : Ι. Μ. ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Share this post