Πρίγκιπας Φίλιππος: Τι συμβόλιζε ο ελληνικός σταυρός στη σημαία που σκέπασε το φέρετρο
Την καταγωγή του και τους τίτλους, που του είχαν απονεμηθεί στη διάρκεια της ζωής του, συμβόλιζε η σημαία που σκέπασε το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου. Απαρτιζόταν από τέσσερα τμήματα σχετικά με την ιστορία του Δούκα του Εδιμβούργου.
Το πάνω αριστερά αντιπροσώπευε τις δανικές ρίζες του και απεικόνιζε τρία μπλε λιοντάρια και εννέα κόκκινες καρδιές σε ένα κίτρινο φόντο. Το πάνω δεξιά τμήμα αντανακλά την ελληνική του καταγωγή και αποτελείται από έναν λευκό σταυρό σε μπλέ φόντο. Το τρίτο τμήμα κάτω αριστερά είχε μια σημαία με πέντε λευκές και μαύρες λωρίδες και αντιπροσωπεύει το οικογενειακό του επώνυμο, Μαουντμπάντεν και το τελευταίο κάτω δεξιά τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου με την εικόνα ενός κάστρου στα χρώματα του μαύρου και του κόκκινου.
Πάνω στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί επίσης το ναυτικό καπέλο και το ξίφος του πρίγκιπα Φιλίππου.
Ο Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921, αλλά τον Μάρτιο του 1947, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του, υιοθέτησε το επώνυμο Μαουντμπάτεν και απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.
Ο γάμος του με την Ελισάβετ τελέστηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Την ημέρα του γάμου, ο βασιλιάς Γεώργιος του απένειμε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.
Πρόκειται για ένα προσωπικό σύνολο όπλων που δίνεται σε μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτός της βασίλισσας και διαφέρει από τα βασιλικά πρότυπα. Αυτά αναφέρονται σε δύο σημαίες που χρησιμοποιεί η βασίλισσα, μία από τις οποίες χρησιμοποιείται στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία, τις εξαρτήσεις του στέμματος και τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Η άλλη χρησιμοποιείται στη Σκωτία.
Πάνω στο φέρετρο υπήρχαν η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας.