Πρέσβυς Γιώργος Πουλίδης: Ο ιός του πολέμου φαίνεται να εξαπλώνεται σαν μια νέα πανδημία.

Πρέσβυς Γιώργος Πουλίδης: Ο ιός του πολέμου φαίνεται να εξαπλώνεται σαν μια νέα πανδημία.

*Ομιλία του Κύπριου πρέσβυ και πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος στην Αγία Έδρα ενώπιον του Πάπα Φραγκίσκου. 

* Ο Πάπας ζήτησε  “άμεσο τερματισμό  της παράλογης σύγκρουσης” στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ  της λύσης των δύο κρατών στους Αγίους Τόπους.

Για πρώτη φορά   το Διπλωματικό Σώμα στην Αγία Έδρα (Βατικανό) εξέφρασε τις ανησυχίες του για την Ειρήνη στον κόσμο. Ο πρέσβυς της Κύπρου και πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος στην Αγία Έδρα, Γιώργος Πουλίδης, μιλώντας ενώπιον του Πάπα Φραγκίσκου και των συναδέλφων του, αναφέρθηκε στον “ ιό του πολέμου”, ο οποίος, είπε, “μακριά από την εξάλειψή του, φαίνεται να εξαπλώνεται σαν μια νέα πανδημία, η οποία δυστυχώς απειλεί να κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο”.

Απευθυνόμενος στον Πάπα, ο Κύπριος πρέσβυς επεσήμανε: “Όπως είπατε στο Κολοσσαίο τον περασμένο Οκτώβριο στη διαθρησκευτική συνάντηση, που χρηματοδοτήθηκε από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου: ¨φέτος η προσευχή μας έχει γίνει μια ειλικρινής έκκληση, γιατί σήμερα η ειρήνη έχει παραβιαστεί σοβαρά και ποδοπατηθεί¨”.  

Οι προκλήσεις,  συνέχισε ο πρέσβυς Γ. Πουλίδης, τις οποίες εκθέσατε και στο πρόσφατο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της ειρήνης, “αναγνωρίζονται από τη διπλωματία με την πεποίθηση ότι η ειρήνη είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, αλλά και για τα έθνη που υφίστανται άμεσα ή έμμεσα τις ατυχείς συνέπειες. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων, αυξανόμενης σημασίας είναι η φτώχεια, η ανισότητα, η πρόσβαση σε τρόφιμα, η δημόσια υγεία και η αξιοπρεπής εργασία για όλους, “καλωσορίζοντας και ενσωματώνοντας τους μετανάστες και εκείνους που οι κοινωνίες μας απορρίπτουν” (μήνυμα για την 56η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, 1 Ιανουαρίου 2023, ν. 5).

Επίσης, ο πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: “Η ειρήνη μπορεί να επιτύχει τη νίκη μόνο, αν ο καθένας βλέπει τον εαυτό του ως μέρος της ανθρώπινης οικογένειας. Μόνο μέσω της ακρόασης, του διαλόγου, της αποδοχής και της υποδοχής των άλλων, των αδύναμων και των περιθωριοποιημένων, είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε την κουλτούρα της ειρήνης, την οποία ο κόσμος σήμερα φαίνεται να έχει μεγάλη ανάγκη”. 

Στην ομιλία του προς το Διπλωματικό Σώμα, που είναι διαπιστευμένο στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε την ανάγκη   για άμεσο τερματισμό ” της παράλογης σύγκρουσης”, όπως την χαρακτήρισε ,  στην Ουκρανία και την κατάργηση της θανατικής ποινής. Επίσης , τάχθηκε υπέρ  της λύσης των δύο κρατών στους Αγίους Τόπους ,  υπογράμμισε  την απειλή πυρηνικού πολέμου και έκανε  έκκληση εκ μέρους των γυναικών και κατά της άμβλωσης.
*Διαβάστε στα αγγλικά τα πλήρη κείμενα των ομιλιών

Ομιλία Πάπα Φραγκίσκου στο Διπλωματικό Σώμα (09.01. 2023) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Θερμή χειραψία Πάπα Φραγκίσκου με τον πρέσβη Γιώργο Πουλίδη

Ομιλία πρέσβυ της Κύπρου και πρύτανη του Δ. Σ. στην Αγία Έδρα (09.01.2023) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


* Δείτε και το άρθρο στον σύνδεσμο

Pope: In face of nuclear threat and risks to freedom, let us build peace together – Vatican News

 

ΦΩΤΟ:  vaticannews.va

 

Share this post