Πρέσβης Τάσος Τζιωνής: Η πολιτική ισότητα του του ψηφίσματος του Σ.Α. 716 δεν έχει σχέση με την κυριαρχική ισότητα

Πρέσβης Τάσος Τζιωνής: Η πολιτική ισότητα του του ψηφίσματος του Σ.Α. 716 δεν έχει σχέση με την κυριαρχική ισότητα

Οδεύουμε αργά μεν, σταθερά δε, προς την αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνίας”, εκτιμά ο έμπειρος διπλωμάτης

 Η γνωστή προτροπή «να δώσουμε την πολιτική ισότητα»  ως μια εκ των έσω δημόσια έκκληση για μείζονα υποχώρηση στο Κυπριακό λίγο καιρό πριν από την κρίσιμη άτυπή πενταμερή, στην Γενεύη,  συνιστά, από διαπραγματευτικής απόψεως, πολύ επιβλαβή πράξη, εκτιμά    ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

 Σε συνέντευξη στον εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” και στο δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο ο πρέσβης Τ. Τζιωνής σημειώνει  πως δεν θα είχε νόημα αυτή η προτροπή,  αν αφορούσε στην πολιτική ισότητα του ψηφίσματος του Σ.Α. 716, την οποία έχουμε δεχθεί το 1991.

Ο ίδιος εξηγεί ως προς την ουσία του ζητήματος : «Δηλώνουμε πως είμαστε υπέρ αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που, όταν νοηματοδοτηθεί επαρκώς, θα σημαίνει μάλλον λιγότερες εξουσίες στην κεντρική Κυβέρνηση και περισσότερες στα ομόσπονδα κρατίδια που θα έχουν, συν τοις άλλοις, το κατάλοιπο εξουσίας.  Αν με την ‘’πολιτική ισότητα’’ θα επιτρέπεται στους Τουρκοκύπριους να μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων στις λίγες, αλλά πολύ σημαντικές για την ύπαρξη του κράτους αρμοδιότητες, τότε η ομοσπονδία θα βρίσκεται στο έλεος της τουρκικής πλευράς και εν τέλει το κράτος θα παραλύσει…» Ο κ. Τζιωνής τονίζει περαιτέρω ότι  «αυτή η πολιτική ισότητα θα οδηγήσει ταχέως στην κυριαρχική ισότητα την οποία απαιτεί η τουρκική πλευρά».

 

*Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη

Συνέντευξη Τάσου Τζιωνή by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post