Πρέσβης Παλαιστίνης: “Οπουδήποτε υπάρχει κατοχή και καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση”

Πρέσβης Παλαιστίνης: “Οπουδήποτε υπάρχει κατοχή και καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση”

Μαρουάν Τουμπάσι: “Να μπει τέλος στο ισραηλινό απαρτχάιντ” .- Παρέμβαση του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, για τα πρόσφατα γεγονότα στην Παλαιστίνη- Αύριο διαδικτυακή συζήτηση. 

Τι προκάλεσε το νέο λουτρό αίματος; (αναφορά στις προκλήσεις του Ισραήλ στο τέμενος Αλ Ακσα και στις εξώσεις Παλαιστίνιων)

-Για εμάς τους Παλαιστίνιους δεν είναι νέα η πολιτική της κατοχικής δύναμης, η οποία στηρίζεται στην εκδίωξη των γηγενών παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη τους. Το Ισραήλ με την στήριξη του σιωνιστικού ισραηλινού λόμπι εγκαθίδρυσαν το σιωνιστικό κράτος μέσω των εποικισμών, των διωγμών, της εθνοκάθαρσης και αποτελούν τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής του κράτους του Ισραήλ.

Η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη πολιτική ατζέντα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου ο οποίος απέτυχε για 4η φορά να σχηματίσει κυβέρνηση είναι μια από τις αιτίες της νέας αιματοχυσίας καθώς ο ίδιος αποσκοπεί στην προσωπική και πολιτική του διάσωση από τις βαριές κατηγορίες διαφθοράς που τον βαρύνουν καθώς και στην ικανοποίηση του ακροδεξιού του ακροατηρίου. Τα πρόσφατα γεγονότα που ενορχήστρωσε προκάλεσαν φιλονικίες μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων στοχεύοντας και στην δική τους αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε τους εποίκους να επιτεθούν στην περιοχή Sheikh Jarrah, (Sheikh Jarrah is a predominantly Palestinian neighbourhood in East Jerusalem, 2 kilometres north of the Old City) η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την Ανατολική με την Δυτική Ιερουσαλήμ και η οποία κατελήφθη το 1967 και θεωρείται κομμάτι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από τα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης το 1948 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και ζουν εκεί από τότε (συμφωνία Ιορδανίας και UNRWA). Οι παραβιάσεις της ισραηλινής κατοχής προκάλεσαν τους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας και του μήνα του Ραμαζανιού τόσο στον Πανάγιο Τάφο όσο και στο τέμενος Αλ Άκσα.

Ο πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι

 

Πως μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης;

— Καθιστούμε το Ισραήλ μοναδικό υπεύθυνο για τις βίαιες επιθέσεις και την κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ, την Λωρίδα της Γάζας και την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Η πηγή του κακού είναι η διαρκής ισραηλινή αποικιοκρατική πολιτική που εκφράζει το «όραμα» εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ καθιστώντας την έτσι ως μια ενιαία πόλη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους έτσι όπως το οραματίζονται με την πλήρη και απροκάλυπτη υποστήριξη της ακροδεξιάς διοίκησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οπουδήποτε υπάρχει κατοχή και καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση. Οι Έλληνες φίλοι μας το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά αφού και οι ίδιοι στη μακρά ιστορία τους έχουν βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν ηρωικά τους κατακτητές της πατρίδας τους, όπως και εμείς ακόμη και σήμερα.

Ο τερματισμός της Ισραηλινής κατοχής και των πολιτικών απαρτχάιντ είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας. Η ελευθερία θρησκευτικού προσανατολισμού και έκφρασης είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.

Η «παρέλαση» των οπλισμένων αποικιοκρατών εποίκων στην Ιερουσαλήμ οι οποίοι καλούσαν στον αφανισμό όλων των Αράβων πρέπει να σταματήσει.

Τα Ισλαμικά και Χριστιανικά κληροδοτήματα της Ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ πρέπει να προστατευθούν και να διασωθούν καθώς ανήκουν σε όλη την οικουμένη. Η εθνοκάθαρση, οι διωγμοί των γηγενών παλαιστινίων στην περιοχή Sheikh Jarrah και άλλων κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να τερματιστούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ψήφισμα 2334 αναφορικά με την Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη) και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Απαιτείται η παρέμβαση και προστασία εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας, ο Πρόεδρος Αμπάς και η κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης έχουν κάνει επανειλημμένα έκκληση καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίτευξη της αποκλιμάκωσης.

Πως είδατε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, κυρίως του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ;

–Αποτελεί ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας να διασωθεί ο παλαιστινιακός λαός από την αιματοχυσία εάν θέλει να λέει ότι σέβεται το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Λάβαμε την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την κατεδάφισή σπιτιών, τον εκδιωγμό των παλαιστινίων, να συμμορφωθεί με το Διεθνές  και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να σεβαστεί το status quo στους ιερούς χώρους λατρείας.

Η ΕΕ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα επαναλαμβάνοντας την πάγια δέσμευσή της στη λύση των δυο κρατών.

Η νέα διοίκηση των ΗΠΑ κάλεσε για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ιερουσαλήμ και προειδοποίησε να μην συνεχιστούν οι απειλές εξώσεων των παλαιστίνιων οι οποίες δυναμιτίζουν περαιτέρω την κατάσταση – προσθέτοντας ότι οι οικογένειες παλαιστινίων που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτές τις μέρες ζουν σε αυτά τα εδάφη για πολλές γενιές.

Καλωσορίζουμε όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν τις δηλώσεις συμπαράστασης στο λαό μας ωστόσο τα τελευταία γεγονότα απαιτούν πολλά περισσότερα από λόγια. Για να γίνω πιο σαφής, η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις και κυρώσεις κατά του Ισραήλ καθώς συνεχίζει να αγνοεί απροκάλυπτα τις εκκλήσεις και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις ώστε να υποχρεωθεί το Ισραήλ να σταματήσει να λειτουργεί ως κράτος – τρομοκράτης υπεράνω όλων των νόμων. Η εξίσωση του θύτη με το θύμα και η καταδικαστική ρητορική δεν είναι αποδεκτές. Η ιστορία, μας έχει διδάξει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν η όποια κατοχή, αποικιοκρατία και πολιτική απαρτχάιντ πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικά και έμπρακτα μέσα σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το νόμο της ζούγκλας κάτι το οποίο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Περιμένουμε από τη Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να μην φοβηθούν να ονοματίσουν και να καταστήσουν τον μοναδικό υπεύθυνο της νέας αιματοχυσίας, το Ισραήλ υπόλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλους αθώους Παλαιστίνιους μάρτυρες και αναφέρομαι φυσικά στους χθεσινούς 24 δολοφονηθέντες στη Λωρίδα της Γάζας εκ των οποίων είναι και 9 παιδιά.  

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πρόθεση του Ισραήλ είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης καλώντας 5.000 Ισραηλινούς στρατιώτες (εν αποστρατεία) όχι για να υπερασπιστούν την ασφάλεια του Ισραήλ αλλά να προστατεύσουν την ασκούμενη κατοχή τους. 

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr

“Βαθιά αποητευμένος» από τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις επιθέσεις του Ισραήλ

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Μαρουάν Τουμπάσι τονίζει στην εφημερίδα  “ΑΥΓΗ”  των Αθηνών ότι θα περίμενε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μια υποστηρικτική δήλωση

«Προβληματισμένος και βαθιά απογοητευμένος», δηλώνει ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, από τις τελευταίες δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, ο Μ. Τουμπάσι εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό «που στέκεται πάντα δίπλα μας υπερασπιζόμενος τις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας», ξεκαθαρίζει ότι το Ισραήλ «υπερασπίζεται την αποικιακή επεκτατική κατοχή του».

«Ο λαός μας αντιστέκεται στη βίαιη ισραηλινή κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο ελληνικός λαός στη μακρά ιστορία του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο», τονίζει καταλήγοντας ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση του Μ. Τουμπάσι:

«Είμαστε προβληματισμένοι και βαθιά απογοητευμένοι από τις τελευταίες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου λαού.

Περιμέναμε από την Ελλάδα “το λίκνο της δημοκρατίας” μια υποστηρικτική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της, για τους Παλαιστινίους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στις απειλές εξόντωσης και τις συνεχείς επιθέσεις των ένοπλων αποίκων στην Ιερουσαλήμ καθ ‘όλη τη Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα και τον Μήνα του Ραμαζανιού καθώς και οι Ισραηλινές απόπειρες εθνοκάθαρσης εναντίον των Παλαιστινίων κατοίκων της γειτονιάς Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και των βάναυσων επιθέσεων εναντίον του λαού μας στη Γάζα.

Ο λαός μας αντιστέκεται στη βίαιη ισραηλινή κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο ελληνικός λαός στη μακρά ιστορία του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ας είμαστε σαφείς, το Ισραήλ δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά υπερασπίζεται την αποικιακή επεκτατική κατοχή του.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον αδελφό ελληνικό λαό που στέκεται πάντα δίπλα μας υπερασπιζόμενος τις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας»

 

Παλαιστινιακή Εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την Καταστροφή

Εκδήλωση μνήμης για την 73η επέτειο της Νάκμπα, της Καταστροφής, όπως ονόμασε τη μέρα των δολοφονικών επιθέσεων, των διώξεων και της προσφυγιάς που ακολούθησε την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, οργανώνει η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, αύριο, Σάββατο 15 Μαϊου, στις 7μμ, με θέμα την Ιερουσαλήμ και τα εγκλήματα των σιωνιστών από τότε μέχρι σήμερα.

Στην εκδήλωση, που (καλώς εχόντων των πραγμάτων) θα μεταδοθεί από το facebook  (20+) Embassy of the State of Palestine in Greece – سفارة دولة فلسطين لدى اليونان | Facebook    της πρεσβείας  , πλην του πρέσβη, θα γίνουν τοποθετήσεις του Μαχμουντ αλ-Αλουλ, αντιπροέδρου της Φαταχ, του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Θεόδωρου Δρίτσα από το ΣΥΡΙΖΑ, του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Ελευθέριου Αλαβάνου, της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα, του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, Κώστα Ήσυχου, κ.α. και θα μεταδοθούν μηνύματα του ορθόδοξου Παλαιστίνιου Αρχιεπισκόπου, Ατάλα Χάννα, και των μελών της Ισραηλινής Βουλής, ισραηλινού άραβα, Αϋμάν Οντέ και του κομμουνιστή εβραίου, Οφέρ Κασίφ, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, όταν πήρε μέρος στις διαμαρτυρίες για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος του ΤΡΡ, Λαμπρινή Θωμά.

Share this post