Πρέσβης Κ. Κορνηλίου : Η Κύπρος έχει αναδειχθεί τα τελευταία έτη πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος

Πρέσβης Κ. Κορνηλίου : Η Κύπρος έχει αναδειχθεί τα τελευταία έτη πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος

Με θέμα «60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: η πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής» μίλησε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών , πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου για  την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η Κύπρος, μέσα από την εξωτερική της πολιτική, έχει αναδειχθεί τα τελευταία έτη ως πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος, αλλά και παροχέας ασφάλειας σε μια περιοχή αστάθειας και αβεβαιότητας με ιδιαίτερη, ωστόσο, γεωστρατηγική σημασία”, τόνισε ο πρέσβης Κ. Κορνηλίου, ο οποίος έχει διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Με σταθερά και προσεκτικά βήματα και έχοντας πάντα υπόψη ότι “τα Έθνη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς, αλλά σταθερά συμφέροντα, συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης και  αναβάθμισης της διεθνούς υπόστασης της ΚΔ, στηριζόμενοι στους τρεις βασικούς πυλώνες της  εξωτερικής μας πολιτικής,  ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και τις προσταγές του σύγχρονου διεθνούς περιβάλλοντος”, επεσήμανε. 

 

Οι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής , είπε, είναι:  Ο πρώτος  αφορά στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά Κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ο   δεύτερος πυλώνας  αφορά την συμμετοχή μας στην ΕΕ  και   αποσκοπεί στην αναβαθμισμένη και ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, και ο τρίτος αποσκοπεί στην περεταίρω αναβάθμιση  των σχέσεων μας με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλους σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία.

 Στη εκδήλωση συμμετείχαν  με εισηγήσεις τους οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου: Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, Τμήμα Νομικής, Νίκος Μούδουρος, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών και Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τη συζήτηση συντόνισε  ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.

*Αυτούσια η ομιλία του πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου

Η πορεία της εξωτερικής μας… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

Share this post