Πρέσβης Γιώργος Πουλίδης: Η Αγία Έδρα είναι μια ήπια δύναμη ικανή να παρεμβαίνει ως διαμεσολαβητής κατά τη διάρκεια κρίσεων
“Η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται διαιρεμένη εξαιτίας της ισχύος των όπλων. Οι καταστροφικές συνέπειες αυτής της εισβολής, της κατοχής και της βίαιης διαίρεσης, που μετρά 50 χρόνια, είναι οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο μαζικός εποικισμός των κατεχομένων εδαφών, η υφαρπαγή περιουσιών και η συστηματική καταστροφή ιστορικών μνημείων”, τονίζει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα και από το 2018 Πρύτανης του εκεί Διπλωματικού Σώματος , Γιώργος Πουλίδης. Είχε το προνόμιο το 2003 να επιδώσει τα διαπιστευτήρια του στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο οποίος κοιμήθηκε το 2005 και την Κυριακή, 27 Απριλίου 2014, ανακηρύχθηκε Άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας .
Ο πρέσβης Γιώργος Πουλίδης , σε πρόσφατη συνέντευξη στην ειδησεογραφική υπηρεσία ACI Stampa και στον δημοσιογράφο Andrea Gagliarducci αναφέρθηκε στην πολυετή θητεία του στο Βατικανό, στις διπλωματικές σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας- Αγίας Έδρας, στο Κυπριακό, στις εμπειρίες από τον Πάπα, Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄, τον αείμνηστο Βενέδικτο ΙΣΤ’ και τον σημερινό Πάπα Φραγκίσκο (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Γ. Πουλίδης με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ ).
Στην εισαγωγή της συνέντευξης ο Andrea Gagliarducci σημείωσε : «Στις 5 Ιουλίου 2003, ο Γιώργος Πουλίδης, Πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα, παρουσίασε τα διαπιστευτήρια του στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Ήταν η αρχή μιας σταδιοδρομίας που συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα ως Πρέσβης της Κύπρου καθώς και ως Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος.
Σημειώνεται ότι ο Πουλίδης έχει υπηρετήσει ως Πρέσβης κατά τη διάρκεια τριών Ποντιφικάτων. Ως πρέσβης, καλωσόρισε στην Κύπρο δύο Πάπες (τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ και τον Πάπα Φραγκίσκο) και συνέβαλε στη διαφώτιση για την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία αποτελεί την τελευταία επικράτεια στην Ευρώπη που διαιρείται από ένα τείχος. Αναμφίβολα, ο Πουλίδης έχει διανύσει στην ουσία τρεις εποχές της βατικανικής διπλωματίας».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συμπληρώσατε είκοσι χρόνια ως Πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα, έχοντας ζήσει σε τρία διαφορετικά Ποντιφικάτα. Πώς έχει αλλάξει η άσκηση της παπικής διπλωματίας κατά την εικοσαετία αυτή;
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των σχέσεων που έχει συνάψει η Αγία Έδρα με άλλα κράτη σε διμερές επίπεδο έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως επίσης η συμμετοχή της παπικής διπλωματίας στις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Στην αρχή του ποντιφικού αξιώματος του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄, η Αγία Έδρα είχε διπλωματικές σχέσεις με 84 κράτη. Το 2005, κατά την εκλογή του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, ο αριθμός ανερχόταν πλέον σε 174. Με τον Πάπα Φραγκίσκο, η Αγία Έδρα διεύρυνε περαιτέρω το διπλωματικό της δίκτυο, το οποίο αριθμεί πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με 184 κράτη.
Από τι εξαρτάται αυτή η διεύρυνση;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βατικανική διπλωματία πέτυχε τα τελευταία είκοσι χρόνια να αναπτύξει νέες ευκαιρίες υπέρ της προόδου και της αναζήτησης της ειρήνης, καθώς και νέες αξιόλογες ικανότητες διαμεσολάβησης, απότοκο της μακράς ιστορικής εμπειρίας και ουδετερότητάς της. Κατάφερε να αναπροσαρμοστεί με επιτυχία στις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης που χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα.
Είστε ο τελευταίος Πρέσβης που παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄. Εκτός από τις επίσημες ομιλίες, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που σας είπε ο Ιωάννης Παύλος Β΄ κατά την τελετή διαπίστευσή σας;
Από την επίδοση των διαπιστευτηρίων το 2003 στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.
Είχα τη μεγάλη τιμή και τύχη στη διπλωματική μου σταδιοδρομία να παρουσιάσω τα διαπιστευτήριά μου το 2003 στον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄. Θυμάμαι σαν να ήταν χθες την απέραντη συγκίνησή μου, όταν έγινα δεκτός ως Πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα από μια προσωπικότητα, την οποία θεωρούσα ζωντανό θρύλο. “Αυτό είναι ένα ακόμη θετικό σημάδι της φιλίας και της συνεργασίας που συνεχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ μας”, σχολίασε στην ομιλία του ο Άγιος Πατέρας, προσθέτοντας πόσο “σημαντικό βήμα για το έθνος” υπήρξε η υπογραφή της Συμφωνίας Ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ακόμη περισσότερο, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γνήσια ανθρωπιά του, όταν στρέφοντας το βλέμμα του προς το δίμετρο γιο μου Φώτη, τον ρώτησε με το καλοπροαίρετο χαμόγελό του “πώς είναι ο καιρός εκεί πάνω;”. Αλλά και τη μεγάλη προετοιμασία και βαθιά πολιτική καλλιέργεια του, όταν μου είπε ότι “εργάζεται και προσεύχεται για την ειρήνη και την επανένωση της μαρτυρικής μας νήσου Κύπρου”, η οποία φέτος σημαδεύεται από την επέτειο 50 χρόνων στρατιωτικής κατοχής.
Εκπροσωπείτε την Κύπρο, την τελευταία χώρα με “τείχος” στην Ευρώπη. Πώς πετύχατε να επισύρετε την προσοχή της Αγίας Έδρας στην κατάσταση της Κύπρου; Με ποιο τρόπο λάβατε ανταπόκριση;
Δυστυχώς, λόγω της εισβολής του 1974 και της επίμονης στρατιωτικής κατοχής του 37% του εδάφους της, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται διαιρεμένη εξαιτίας της ισχύος των όπλων. Οι καταστροφικές συνέπειες αυτής της εισβολής, της κατοχής και της βίαιης διαίρεσης, που το 2024 μετρά 50 χρόνια, είναι οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο μαζικός εποικισμός των κατεχομένων εδαφών, η υφαρπαγή περιουσιών και η συστηματική καταστροφή ιστορικών μνημείων. Μέχρι σήμερα, το κυπριακό ζήτημα παραμένει άλυτο.
Ποια είναι η δουλειά σας ως πρέσβης σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη κατάσταση;
Ως Πρέσβης της Κύπρου συνεχής επιδίωξη μου είναι η εμβάθυνση και καλλιέργεια των διμερών σχέσεων με την Αγία Έδρα και όλα τα διαπιστευμένα κράτη, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό των οικουμενικών αξιών της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και της προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του πλανήτη, του κοινού μας σπιτιού.
Όντας Πρέσβης ενός κράτους που εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της κατοχής, είναι ασφαλώς καθήκον μου να ενημερώσω τις αρχές της Αγίας Έδρας για τις εξελίξεις και τις διαδικασίες που αφορούν στο Κυπριακό ζήτημα, για τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου και του κυπριακού λαού να πετύχουν μια διευθέτηση, μέσω διαπραγματεύσεων, που θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματική, ειρηνική και ασφαλή επανένωση της χώρας μας, μια διευθέτηση που θα αποκαθιστά και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των ανθρώπων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
Πώς είναι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κύπρου;
Το περασμένο έτος σημαδεύτηκε από μια σημαντική επέτειο, αυτή των 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων αποδεικνύεται από τις αποστολικές επισκέψεις του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ το 2010 και του Πάπα Φραγκίσκου το 2021 στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε επίσης την επίσκεψη της Α.Ε. του Αρχιεπισκόπου Gallagher, Γραμματέα για τις Σχέσεις με τα Κράτη στην Κύπρο το 2016 και φυσικά τις επτά επίσημες επισκέψεις των Προέδρων μας στον Άγιο Πατέρα και την Αγία Έδρα.
Με τον αείμνηστο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’
Η διπλωματική προσέγγιση των τριών Παπών είναι κοινή και αδιάλειπτη, πάντα στην υπηρεσία υπέρ της ευημερίας της ανθρωπότητας, της οικοδόμησης της ειρηνικής συνύπαρξης και της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του ανθρώπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του. Προφανώς, η άσκηση και η μέθοδος του διπλωματικού έργου του εκάστοτε Ποντίφικα δύναται να λάβει διαφορετικές αποχρώσεις, καθώς κάθε Ποντιφικάτο επηρεάζεται αναπόφευκτα από τις προκλήσεις και τα ιστορικά δρώμενα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.
Με τον Πάπα Φραγκίσκο
Τι σημαίνει να εκπροσωπεί ένας πρέσβης τη χώρα του σε μια τόσο ιδιαίτερη πραγματικότητα όπως η Αγία Έδρα;
Η Αγία Έδρα είναι μια ιδιότυπη πραγματικότητα καθώς ο οικουμενικός χαρακτήρας της, η ουδετερότητα και η ηθική της έκφραση καθιστούν τη διπλωματία της ανεξάρτητες από οικονομικούς, στρατιωτικούς και εθνικιστικούς υπολογισμούς. Η αποστολή της κατευθύνεται από στόχους όπως η φροντίδα και η υπηρεσία υπέρ της ανθρωπότητας, η προώθηση της ειρήνης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η extra partes φύση καθιστά την Αγία Έδρα ένα εξαιρετικό πολιτικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο, μια ήπια δύναμη (soft power) ικανή να παρεμβαίνει ως διαμεσολαβητής κατά τη διάρκεια κρίσεων και ως ηθική πυξίδα σε θέματα που αφορούν στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Εμείς, ως διαπιστευμένοι Πρέσβεις στην Αγία Έδρα γνωρίζουμε και σεβόμαστε την ειρηνική αποστολή της Αγίας Έδρας. Το Διπλωματικό Σώμα, το οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως Πρύτανης από το 2018, είναι μια μεγάλη ενωμένη οικογένεια που καλλιεργεί το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό. Σε αντίθεση με αυτά που πολύ συχνά συμβαίνουν σε άλλες χώρες, εμείς, οι Πρέσβεις στην Αγία Έδρα δεν ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για την αγορά και την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών εξοπλισμών, και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να εφαρμόζουμε κατά την άσκηση του έργου μας τη μεγάλη επιθυμία του Αγίου Πατέρα για ειρήνη και ανθρώπινη αδελφοσύνη.
*Οι φωτογραφίες είναι ευγενής παραχώρηση στην ιστοσελίδα μας από το Vatican Media