Πρεσβευτής Τουρκίας στην Ελλάδα: “Να μην ακουστεί ποτέ ξανά η απειλητική βροντή των όπλων του πολέμου”

Πρεσβευτής Τουρκίας στην Ελλάδα: “Να μην ακουστεί ποτέ ξανά η απειλητική βροντή των όπλων του πολέμου”

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρεται σε άρθρο του (φωτο επάνω) ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, γράφοντας πως «είτε το θέλουμε είτε όχι, η μοίρα των δύο χωρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες».

Όπως γράφει στα Νέα Σαββατοκύριακο: «Η ιστορία έδωσε μια τέτοια στιγμή κισμέτ ακριβώς πριν από 100 χρόνια. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το τουρκικό έθνος πέτυχε τελικά να τερματίσει ένα δεκαετή μακρύ κύκλο πολέμου και κατοχής στα εδάφη του».

Στο άρθρο του με τίτλο «κάντε τις σωστές ερωτήσεις για να λάβετε τις σωστές απαντήσεις», ο κ. Οζούγκεργκιν αναφέρεται στην Μικρασιατική Εκστρατεία και περιγράφοντας ένα ερώτημα που προφανώς θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει τεθεί στην Ελλάδα γράφει:

«Οι πόλεμοι είναι τραυματικά γεγονότα, ανεξάρτητα από το αν νικήσεις ή χάσεις. Εάν το έθνος σου βρίσκεται στην πλευρά των ηττημένων, τα αποτελέσματα είναι εμφανή – άρνηση, θυμός, ακατανίκητη παρόρμηση για εκδίκηση και αναθεώρηση και ούτω καθεξής. Σε τέτοιες ατυχείς συνθήκες, η τελική αποδοχή και ο επαναπροσανατολισμός στην πραγματικότητα μπορεί πραγματικά να είναι τα κλειδιά για την επίτευξη εσωτερικής ειρήνης».

Και συνεχίζει: «Επίσης – υπάρχει και μια άλλη όψη του νομίσματος που συχνά παραβλέπεται. Ακόμα κι αν νικήσεις, έχεις πολλούς λόγους να θρηνείς. Μόλις έχασες τους γιους και τις κόρες σου και την αίσθηση της ασφάλειας, μαζί με τα σπίτια και τα χωριά σου».

Κατά την άποψη του κ. Οζούγκεργκιν «αναμφισβήτητα, αν κρίνουμε από τα ελληνικά tweets, ομιλίες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις μνήμης γύρω από εκείνη την ταραγμένη περίοδο, ένας ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε δικαιολογημένα να σκεφτεί ότι ήταν λάθος της Τουρκίας το ότι υπέστη εισβολή. Ότι ήταν οι ίδιες οι νικηφόρες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που ισοπέδωσαν εκατοντάδες πόλεις και χωριά στη Δυτική Ανατολία και πυρπόλησαν τις πόλεις τους ενώ, ο ελληνικός στρατός υποχωρούσε».

«Βγάζει νόημα αυτό;» διερωτάται ο πρεσβευτής της Τουρκίας και απαντά «Όχι» για επισημάνει:

«Ούτε σύμφωνα με τη μεταπολεμική Συνθήκη της Λωζάνης. Γι’ αυτό ακριβώς η Συνθήκη υποχρέωνε την Ελλάδα να επανορθώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ανατολία από τις πράξεις του στρατού ή της διοίκησής της, οι οποίες ήταν αντίθετες με τους νόμους του πολέμου». Και συμπληρώνει: «Βλέπετε, εάν δεν κάνετε τις σωστές ερωτήσεις, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρείτε ποτέ τις σωστές απαντήσεις. Ακόμη χειρότερα, θα συνεχίσετε να κατηγορείτε τους άλλους για τα δικά σας λάθη».

«Πάντα πιστεύαμε ότι η χειραψία μεταξύ Ατατούρκ και Βενιζέλου ήταν ένα τέλειο παράδειγμα σωστής νοοτροπίας. Πήραμε αυτή τη χειραψία για να αντικατοπτρίσουμε μια σοφή, μεγάλη και ιστορική κατανόηση μεταξύ των εθνών ότι μετά από τόσα χρόνια σύγκρουσης και όλο τον πόνο που προκαλέσαμε ο ένας στον άλλο, τα δύο έθνη πήραν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση να αφήσουν το βαρύ φορτίο του παρελθόντος πίσω και να βαδίσουν προς το μέλλον» υποστηρίζει ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν και προσθέτει: «Ελπίζω πραγματικά να μην κάναμε λάθοςΕξάλλου, δεν χρειαζόμαστε πολέμους, σεισμούς ή άλλες συμφορές για να μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε γείτονες».

Και κλείνει γράφοντας:

«Πριν από εκατό χρόνια τα όπλα του πολέμου σίγησαν στο τουρκικό έδαφος. Μακάρι να μην ακουστεί ποτέ ξανά η απειλητική βροντή τους».

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ ΠΗΓΗ: tanea.gr

Share this post