«Πρακτορείο Τουρισμού “Κορονοϊός»

«Πρακτορείο Τουρισμού “Κορονοϊός»

  Η Jennifer Baer εργάζεται ως γραφίστρια και εικονογράφος στη NASA, στη San Francisco Bay Area. Μετά από ένα διάστημα εκούσιας καραντίνας λόγω της πανδημίας στο δύο δωματίων διαμέρισμά της στο Palo Alto, άρχισε να αναρωτιέται: «Ποια είναι η προσφορά μου εδώ; Αληθινά, ήθελα να συνεισφέρω και πιστεύω ότι και αρκετοί άλλοι θέλουν. Το δύσκολο είναι ότι υπάρχει μόνον ένα πράγμα να κάνεις, και αυτό είναι να κάτσεις σπίτι». Ακύρωσε όλα τα ταξίδια που είχε προγραμματίσει για τον Μάιο, έβλεπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλούς από την οικογένειά της και πολλούς φίλους της να προγραμματίζουν διακοπές και αποφάσισε να αντιδράσει. Δημιούργησε μια σειρά από αφίσες για ένα υποθετικό τουριστικό πρακτορείο, το «Πρακτορείο Τουρισμού “Κορονοϊός».

Η πρώτη αφίσα μας προσκαλεί να «Κάνουμε ένα ταξιδάκι στο δικό μας μπάνιο».

Μια ανέμελη γυναίκα με ρετρό μαγιό, αλλά όχι σε πισίνα ενός ξενοδοχείου σε θέρετρο. Μέσα στη μπανιέρα της. Και στα χέρια της, το «νόμισμα» της πρώτης περιόδου του πανικού: ρολά χαρτί τουαλέτας. «Εν πρώτοις, είναι παράλογο, αλλά και φρικιαστικό επίσης» λέει η Baer. «Τι κάναμε μ’ όλη αυτή την αποθησαύριση χαρτιού τουαλέτας; Γιατί συμμετείχαμε σ’ αυτό; Ήθελα αυτή η αφίσα να είναι δημόσια δήλωση».

Στο δεύτερο έργο της εμπνεύστηκε από μια αφίσα της United Airlines του 1960, που είχε δημιουργήσει ο εμβληματικός εικονογράφος Stan Galli για να προωθήσει το Los Angeles ως προορισμό. Στην εκδοχή της Baer, η ηλιοκαμμένη ξανθιά με τα γυαλιά ηλίου ενθαρρύνει να «Επισκεφθούμε το ένα φυτό που έχουμε σπίτι μας». Το τρίτο της έργο, εμπνευσμένο από την ρετρό εμβληματική αφίσα για το σέρφινγκ του Aaron von Freter, δείχνει έναν σέρφερ να καβαλά με τη σανίδα του ένα κύμα από στρώμα καναπέ, κρατώντας στο ένα χέρι τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Από πάνω του, η περιπαικτική εντολή «Κάνε σέρφινγκ στον καναπέ σου».

«Ήθελα αυτά τα πρόσωπα να δείχνουν θαρραλέα και εντυπωσιακά. Όπως ακριβώς στις vintage αφίσες που σε ενθαρρύνουν να ταξιδέψεις σ’ ένα εξωτικό μέρος» εξηγεί η Jennifer Baer.

Στο κάτω μέρος της κάθε αφίσας της είναι τυπωμένη μια αράδα: «Issued by the Coronavirus Tourism Bureau. Stay the F* Home».

Βασίλης Τσεκούρας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


 

Share this post